...

... Zdroj: iStock.com

Rady pro lepší život od úspěšných lidí: Drobnosti, které zvládnete i vy!

Měla bych číst víc knih a míň koukat do mobilu. Víc se snažit v práci. Důrazněji si prosazovat svou. Mikrovýčitky související s každodenním nenaplněním jakéhosi virtuálního ideálu člověka – zaměstnance a člověka – partnera trápí čas od času asi každého.

Horší je, když narostou do velikosti, která člověku komplikuje život. Přestává si věřit a do těžších úkolů se v předtuše neúspěchu už raději ani nepouští. Magazín Blinklist, který se věnuje osobnímu rozvoji, dal dohromady rady, kterými se v tomto směru řídí úspěšní lidé. Nikde není psáno, že když se jimi budeme řídit i my, změní nám to od základu život k lepšímu. Alespoň za porovnání s vlastním viděním světa ale tyto rady rozhodně stojí.

Myslete pozitivně. Je to klišé, ale funguje

Boj mezi srdcem a hlavou je věčný, ale když potlačíte pochybnosti ve prospěch pozitivních myšlenek, mozek se vám za dobrou náladu odmění tím, že svou analytickou část nechá odpočívat. V tu chvíli dostává prostor intuice a kreativní myšlení, které člověka dokáže daleko jednodušším a přirozenějším způsobem (tedy nikoliv “na sílu”) posunout k vysněnému cíli. Někdy prostě “jen” stačí poslechnout srdce, vystoupit z komfortní zóny, nenechat se spoutat tím, co od vás lidi očekávají, a na cestě po vysněném cíli prostě zariskovat.

Pokračování 2 / 5

Radujte se z drobností

V ideálním světě byste se neměli nechat ovlivnit tím, co říkají nebo co si o vás myslí ostatní lidé. Není to samozřejmě jednoduché, ale zkuste to. Cestou do práce se nestresujte z nadcházející porady, ale radujte se z rozkvetlých stromů. Přes poledne schovejte telefon, přestaňte řešit zprávy na messengeru a vychutnejte si oběd. Ponořte se do večerního běhu, každým kusem těla si užívejte čas, který věnujete koníčkům. Stejně pak přistupujte k problémům. Netrapte se zpětným přemýšlením o tom, co jste udělali špatně, ale energii věnujte vyřešení situace. Všechno špatné je k něčemu dobré a každý vyřešený problém vás v imaginární plošinové hře života posune do dalšího levelu. Prostě vás posílí.

Pokračování 3 / 5

Soustřeďte se jen na jeden úkol

Máte doma nebo v práci na nástěnce svítivě žlutý papírek plný úkolů? A máte pocit, že jste z toho zralí na blázinec? Není se čemu divit. Výrazně efektivnější je soustředit se na řešení jedné záležitosti a na onen papírek si vypsat pouze kroky, které ke kýženému výsledku vedou. Všechno ostatní vypusťte z hlavy. Teprve až splníte danou věc, pusťte se do další. Lépe se tak ukáže, jak jste na tom reálně s časem a co dalšího daný den (hodinu, víkend) ještě vůbec máte šanci stihnout.

Pokračování 4 / 5

Nepochybujte o sobě. Je to ztráta času

Sebedůvěra je základní stavební kámen spokojenosti v práci i ve vztahu. Nikdo není dokonalý, a ani vy nemusíte být. Soustřeďte se na to, co je v dané situaci opravdu podstatné, věřte ve svoje schopnosti a zkušenosti a nebojte se je prodat. Snažit se za každých okolností o perfektní, stoprocentní výsledek je kontraproduktivní. Puntičkaření vám jen vysaje energii a navíc se vždycky najde někdo, komu se na vás nebo vaší práci nebude něco líbit.

Pokračování 5 / 5

Pořádně se vyspěte

Energii pro další den čerpá tělo v noci, a není proto žádné tajemství, že polovinou povedeného následujícího dne je dobrý a kvalitní spánek. Rad, jak rychle usnout a spát celou noc, existuje nespočet. Mezi ty osvědčené patří svatá pětice: jít si zasportovat (=pročistit si hlavu), sníst lehkou večeři (=nezahltit trávicí soustavu), nesjíždět donekonečna Facebook, nekoukat těsně před usnutím do počítače (=zbytečně zasytit mozek dalšími podněty) a mít sex.