Sheryl Sandberg

Sheryl Sandberg Zdroj: profimedia.cz

První dáma Facebooku radí ženám: Nemusíte zvládat všechno!

V roce 2013 vydala Sheryl Sandberg knihu Opřete se do toho, ve které radila ženám různé strategie, jak získat větší kontrolu nad svou budoucností a kariérou. O dva roky později tato nejvýše postavená žena ve Facebooku zjistila, že se sice můžete snažit, jak chcete, ale život si někdy razí vlastní cestu. Tehdy jí na dovolené v Mexiku náhle zemřel manžel na srdeční arytmii (bylo mu 47 a zrovna běhal na pásu). Sheryl teď ví nejen to, jaké to je "mít vše", ale i na čem doopravdy záleží, když se vám život ze dne na den sesype. 

Sheryl Sandbergskutečně měla vše. Studovala Harvard, v roce 2000 se přestěhovala do Silicon Valley a vzápětí nastoupila do Googlu. O tři roky později potkala muže svého života, úspěšného manažera Davea Goldberga, a za další tři roky dostala od Marka Zuckerberga nabídku, aby nastoupila do společnosti Facebook. Někdy mezitím stihla porodit a pečovat o dvě děti, přednášet na konferencích, zasedat asi v sedmi správních radách (kromě Facebooku například i Starbucksu nebo Walta Disneyho) a psát knihu.

Kdo by nechtěl být jako Sheryl, která patří mezi nejvlivnější ženy světa? Dokonce i po osobní tragédii nezanevřela na svou činnorodost, neuzavřela se a naopak se světem sdílí svůj smutek i cestu, jak se dostala z nejhoršího.

Jenže ona se za žádnou superženu nepovažuje a striktně tvrdí, že schopnost zvládat vše ("having it all") je mýtus, od kterého by se měly všechny ženy oprostit, ať už jsou manažerkami, podnikatelkami, matkami na mateřské, popřípadě kombinací všeho. Když si přečtete její knihu Opřete se do toho, pochopíte, že ani ona sama nezvládá vše, jen se postupem času se naučila, jak na tento tlak vyzrát.

Pokud se budete snažit dosáhnout dokonalosti, skončíte buď v depresi, nebo mrtvá.

Přečtěte si 6 jejích nejlepších rad:

Pokračování 2 / 4

1. Dokonalost je největším nepřítelem. Pokud se budete snažit zvládat všechno a navíc všechno perfektně, vysloužíte si jenom zklamání.

Pokračování 3 / 4

3. Úspěch v práci často závisí i na tom, že nevyhovíme každému požadavku, který na nás zaměsnavatel klade. Nejlepší způsob, jak skloubit kariéru a osobní život, je nastavit si vlastní limity a pevně se jich držet.

4. Pracovat na úkor spánku je kontraproduktivní. "Léta jsem kvůli práci šidila spánek. Že je to chyba, mi ukázaly až moje děti. Když jsou nevyspalé, jsou pěkně náladové. U dospělých to platí stejně."

Pokračování 4 / 4

5. Nastavit si vlastní limity je klíčové. "Donutila jsem se odcházet z práce každý den v půl šesté, i když každá buňka v mém těle křičela, ať ještě zůstanu. Jakmile jsem to ale udělala jednou, zjistila jsem, že je to nejzásadnější krok k udržení rovnováhy práce-rodina."

6. Mít svůj tým je k nezaplacení i v osobním životě. "S kompromisy mezi prací a domovem bojuju stále, a to každý den. A tak zaměstnávám šikovné lidi nejen v práci, ale i v domácnosti, spolehnout se můžu i na úžasnou sestru, která bydlí nedaleko, a na přátele."

Zaujala vás Sheryl Sandberg? Podívejte se na její přednášku v rámci konference TED:

Zajímají vás další ženy, které hýbou světem?