Já mám plán B a jsem happy

Já mám plán B a jsem happy Zdroj: istock.com

Proč se vyplatí mít v životě plán B?

Máte skvělou práci, užíváte si ji, cestujete, utrácíte a ouha. Najednou je konec. Šéf vám oznámí, že se oddělení ruší, už vás nepotřebují. Partner vám oznámí, že už si vlastně dlouho nerozumíte a že se rozhodl odejít. A podobných situací může být víc. V té chvíli se ocitáte bez prostředků, partnera … a co teď. Kdo je připraven, tyhle situace ho nezaskočí. Máte i vy svůj plán B?

Říkáte si, proč když vám vše klape, ještě vymýšlet plán, kdyby to náhodou nevyšlo? Že si tím přivoláváte neštěstí? Jenže! V životě existují situace, které zkrátka neovlivníme. Může se zdát vše skvělé, ale stejně tak to může být příští den šílené. Každý velká firma má plán B, kdyby se náhodou něco nepovedlo. A řídit život je také pěkná fuška. Proto se inspirujte a připravte si svá zadní vrátka. Protože jak se říká, štěstí přeje připraveným.

Když na chvíli slunce zajde…

Své o tom ví Linda, která pracovala v PR agentuře, které se skvěle dařilo: "Jenže ouha, ze dne na den nám šéf oznámil, že se firma od příštího měsíce zavírá. A to bylo za 4 dny. Ještěže jsem si přivydělávala vedle práce jako překladatelka odborných textů. Každý měsíc mi to přineslo tak 3 tisíce. A když se tohle v práci stalo, samozřejmě to byl šok, ale věděla jsem, že budu mít příští měsíc alespoň pár tisícovek. Hned jsem napsala do agentury, že mám teď více času, a sypal se jeden překlad za druhým. Dnes mě to živí. Nemít tenhle plán B, tak se totálně sesypu a asi nemám ani co jíst."

Jak byste se v případě nouze zachovala vy? Na zadní vrátka dle personalistů myslí čím dál tím více lidí, kteří se nechtějí spoléhat jen na stálé zaměstnání. Mají vedlejší příjem, který jim měsíčně přinese do kasičky od pár stovek až po několik tisícovek. Vedlejší příjem si lze zajistit zejména u povolání s pružnou pracovní dobou, kdy můžete činnost vykonávat z domova. Jde třeba o práci na internetu, správu webových stránek, ruční výrobu, vlastní eshop, programování, webdesign, účetnictví a další.

Pokud na vedlejší činnost nemáte energii, sílu ani čas, myslete na to alespoň teoreticky. Sepište si své schopnosti a dovednosti a když se něco pokazí, budete vědět, do čeho se pustit.

A podobně můžete uvažovat i u vztahů. Neznamená to, že si máte k manželovi pořídit ještě milence, ale rozhodně je dobré udržovat kontakt s přáteli, kteří by vám pomohli s případným stěhováním nebo vás mohli jakkoli jinak podpořit. Pár lidí vás napadlo? Super, malý plán B se rýsuje.

Méně stresu, více jistoty

Ale nemusí jít vždy o nejzásadnější situace jako rozchod nebo vyhazov z práce. Takové malé plány B využijete i při překonávání všednodenních překážek. Protože ať se zlepšujeme sebevíc, čas od času přijde krize. Tak to prostě chodí. Může přijít v koloně aut, kdy spěcháme na důležitou schůzku, nebo když očekáváme povýšení, a místo nás povýší kolegu. V takových chvílích je důležité mí připravený plán. Zkuste se 10krát zhluboka nadechnout. To zklidní vaše tělo i mysl. Sepište si 5 věcí, na které se vám v životě vyplatilo počkat, a tento seznam noste u sebe. Dejte si ho třeba do peněženky nebo ho mějte uložený v mobilu.

Přejděte od plánu A k plánu B

Prožijte danou situaci, zaplačte si. Buďte smutná, uražená nebo si to napište. Vyčistíte si mysl, nic nepotlačíte a budete lépe připravená na další věci, které přijdou.

Vraťte se do dětství. Zavzpomínejte na vaše dětské sny. Co vám tenkrát šlo? Velmi často vám tyto sny ukáží vaši opravdovou životní cestu.

Poučte se z předchozích chyb. Ano, někdy budou i na vaší straně. A nezapomeňte, každý nezdar vás posouvá dál.