Tak znova mrknout na Facebook. Co jiného?

Tak znova mrknout na Facebook. Co jiného? Zdroj: istock.com

Proč se nudíme, když toho tolik můžeme? Zatočte s nudou 21. století

Kdy jste se naposledy nudila? Je to vůbec v dnešní době možné? Tolik podnětů, možností se bavit, 24hodinový internet. Ale i přesto lidé říkají, že se nudí, někteří doslova k smrti.

Žijeme ve světě neustálé zábavy, a nudíme se. Až polovina z nás se "často nudí" doma nebo ve škole, více než dvě třetiny z nás tráví čas, jak sami říkáme, v nudné práci. Ani nad cestou do práce se nerozplýváme. Televize je nudná, nic tam není, stejně jako Facebook a jiná sociální média, kde jednu minutu starý post je vlastně už neatraktivní a nudný. A hádejte, jak vám odpoví vaše dítě na otázku, jak bylo ve škole. Není té nudy najednou nějak moc?

Jak říká doktorka Sandi Mann, psycholožka zaměřující se zejména na emoce na Univerzitě Central of Lancashire: „Existuje pro to několik vysvětlení. Jednou z příčin je nadměrná stimulace. Čím více se bavíme, tím více zábavy potřebujeme, abychom se cítili spokojeni. Čím více zaplňujeme náš svět rychlými, vysoce intenzivními a neustále se měnícími stimulacemi, tím více si na to zvykneme.Pomalejší aktivity, jako jsou čtení zpráv, jednání na schůzkách, účast na přednáškách nebo studium na zkoušky, nás nudí proto, že jsme zvyklí na rychlejší zábavu. Nové věci jsou během i několika minut staré a my bažíme po dalších nových, které v nás vyvolají příjemný dopaminový zážitek.“

Kdo se nudí, musí do lesa

Nudu zažene aktivita, ale opravdová, která zaměstná různé nervové systémy, jako je například sport, pletení, vaření. Avšak my je nahrazujeme aktivitou, která se zaměřuje jen na naše prsty, které klepají do klávesnice. I když se zdá, že žijeme v pestrém a vzrušujícím světě s bohatou zábavou na dosah ruky, je to vlastně problém. Mnoho z těchto zábav se získává pozoruhodně podobnými způsoby – prostřednictvím našich prstů. V průměru strávíme každý den šest až sedm hodin před telefonem, tabletem, počítačem a televizními obrazovkami. A paradoxně, když hledáme zábavu, opět usedáme před podobný monitor či displej. Ironií je, že to, co nám umožňuje nepřetržitou zábavu, nás vlastně přivádí k nudě. Jak z tohoto začarovaného kruhu ven?

Co oprášit staré dobré aktivity, ke kterým monitor potřebujeme jen výjimečně!

Zavolejte starým přátelům

Už ani nevíte, co dělají. A proč? Protože nemáte čas jim zavolat. Ano, ten čas, při kterém vlastně neděláte nic. Místo klepnutí na ikonku Instagramu klepněte na kontakty a vytočte číslo. Poslouchat zajímavosti a změny v životě vašich přátel je jistě zábavnější a může vám to otevřít nové možnosti.

Změňte situace

Mnoho lidí si stěžuje na nudné dojíždění do zaměstnání. Stejná cesta, stejní lidé, stejné zácpy. Nudu vyženete pouze tak, že si dopřejete nová psychická vzrušení. Moje kamarádka Simona se k tomu postavila dle svého. Každý den jezdila do práce autem, sama, a den, kdy by nestála v koloně, by těžko hledala. Znuděná situací přicházela do práce, ale rozhodla se situaci změnit. Jednou týdně nechává auto doma a jede vlakem. Někdo by namítl zdlouhavé a nepohodlné, ale pro ni plné nových zážitků, lidí, možnosti číst si a i si konečně dojít po práci s přáteli na skleničku. Díky nové situaci zjistila, že její sousedka jezdí tím samým směrem, a tak se dohodly, že se budou v braní auta střídat.

Je nutné vzkřísit kreativitu

Kdy jste naposledy něco vytvořila, nedej bože namalovala? Podle filozofa Sorena Kierkegaarda: "Je nuda rezignace mysli poté, co není dovoleno naplnit její přirozenou tvůrčí touhu.“ K nudě dochází pouze tehdy, když jste psychologicky energičtí a chtěli byste se něčím zabývat, ale nemáte co dělat. A tak se binkáte sem tam, listujete po sto páté na Facebooku a hledáte, čím nasytit mozek. Nevíte-li co, začněte si malovat, kupte si omalovánky, pište si deník, přemístěte nábytek v bytě, dodělejte fotoalbum…

Používejte Google jako průvodce

Jak známá situace. Když se nudíte a nevíte, co dělat, hop na Google. Svět je na dosah ruky, připravený být prozkoumán. Proč ne. Zajímá vás Asie? Mrkněte se do čtvrti v jihovýchodní Asii pomocí aplikace Google Earth. Najděte si informace o tibetské kultuře. Objevte nové formy volně žijících živočichů. Příležitosti k učení jsou nekonečné. Internet vám dá odpověď na to, co vás zajímá, a vy nacházíte další možnosti, kde se realizovat.

Prozkoumejte jinou kulturu nebo jazyk

Pokud se cítíte znuděni životem, prozkoumejte jeho jiné způsoby. Životní styl jiných kultur může být fascinující. Možná se dokonce rozhodnete přijmout některé nové perspektivy nebo způsoby života. Nejenže překonáte nudu, ale budete zajímavější osobou.

Nastavte cíle a vyřešte výzvy

Protože nedostatek motivace a nudy může být začarovaný kruh, musíte si stanovit cíle, abyste si vytvořili smysl pro účel. Podle Waltera Annenberga, bývalého amerického diplomata, zvládnete porazit lenost a nudu tím, že si nastavíte cíle a skočíte do akce. „První krok je vždy nejtěžší, ale jakmile začnete, nebudete se už ohlížet.“

A také nudit.