Práci už mámna háku

Práci už mámna háku Zdroj: istock.com

Přemýšlíte o změně práce? 8 signálů, které to prozradí za vás, že je čas jít dál

Mít práci, kterou milujete, je skvělé. Kéž by to tak vydrželo navždy. Jenže pak to přijde, tak nějak chcete jít dál, chcete změnu, chcete odejít. Ať se to stane vám nebo vašim kolegům, přátelům, ještě než vyřknete svou myšlenku odchodu nahlas, kdo si dobře všímá, už ví, že jste jednou nohou venku. 

Vždyť projekt zvládnul perfektně. Na večírku plánoval další akce… v hlavě si přemíláte činy svého kolegy, který vám oznámil, že končí. Nic neříkal? Co tak z ničeho nic? Jenže, když se nad tím zamyslíte, signály o svém odchodu vysílal už dávno. Jen si vzpomeňte, když jste chtěla změnit práci. Vaše tělo a chování už mluvily za vás. Podle nové studie publikované v časopise Journal of Management z Utah State vykazují lidé, kteří chtějí z práce odejít jinam, těchto „předčasných“ 8 chování odchodu.

1. Snižuje se produktivita

Prvním signálem, že se něco děje? Nižší produktivita. Pokud jste ztratila zájem o svou práci, pravděpodobně nebudete pracovat na plný výkon. Vaše mysl bloudí jinde a začínáte mít delší přestávky. Výsledkem je pokles produktivity a menší úsilí. Vloudí se k vám apatie a pomalé tempo.

2. Už nejste týmovým hráčem

Vaši kolegové se na vás spoléhají, a pokud vaše nadšení a produktivita ubývají, určitě si toho všimnou, protože to přímo ovlivňuje i je. Budou to právě oni, kteří vycítí, že chcete zvednout kotvy.

3. Nezájem o šéfa

Postupně vás pravděpodobně také přestane zajímat i to, co si o tom pomyslí váš šéf. Bude naštvaný? Na poradě to bude vypadat zas jako na pohřbu? Bude vám zas něco vyčítat? Je vám to jedno, protože vnitřně už jste jinde. Absolutní nezájem může vystřídat velká nespokojenost. Vadí vám na šéfovi vše, jeho rozhodnutí, názory, vize. Raději jděte dál.

4. Závazky mizí

Jestliže jste někdy zažila rozchod s partnerem, je to podobné. Najednou ruší termíny, schůzky, neplánuje dopředu. V práci je to podobné. Na schůzky se vám nechce. Nevidíte budoucnost a rušíte, co se dá.

5. Špatný postoj k sobě i druhým

Pokud jste nešťastná ve své práci, snadno vklouznete do cyklu negativity. To může způsobit změnu nálady, výkyvy a získáváte pocit, že tu stejně nejste potřebná. To je velká červená vlajka pro vás i vaše kolegy. Signál, který je nejvíce výmluvný.

6. Zaměřená pozornost, jen ne na práci

Pokud zjistíte, že surfujete na Facebooku, Instagramu a dalších sítích dlouhé minuty až hodiny nebo jednoduše zíráte na okno a minuty plynou, ukazuje to velmi jasně, že už jste od práce odpojena a musíte a můžete jít dál.

7. Odcházíte dříve

Odejít brzy nebo se objevit pozdě? Cestou do práce myslíte jen na to, jak už vypadnout. Jak se jí vyhnout. Je to jasné, sem už nepatříte.

8. Zákazníci vás přestávají zajímat

Pokud jste pracovala v zákaznickém servisu v jakémkoli postavení, víte, že udržet pozitivní postoj, skvělou náladu a nadšení před zákazníky je náročné, ale když vás práce baví, jde to samo. Jakmile vás spíše zákazníci rozčilují, a i když byste mohla, nechce se vám jim pomoci, přenechte své místo jiným a jděte vzhůru k jiným výzvám.