Pro letošek se rozhoduji pro Konec lenosti

Pro letošek se rozhoduji pro Konec lenosti Zdroj: iStock.com

Předsevzetí vyměňte za slovo roku. Které bude to vaše?

Do novoročních předsevzetí se vám moc nechce, protože víte, že s koncem ledna už jsou ten tam, ale i přesto máte trochu potřebu začít s novým rokem trochu jinak. Co takhle letos vyzkoušet techniku síly slova? Provede vás nadcházejícím rokem a vše se bude dít, jak má.

Na začátku roku si čtete na sociálních sítích „challenge“ všech v okolí, co změní, udělají, do čeho se pustí, a tak se touhle vlnou necháte také zlákat a už se snažíte vymyslet, čím se hecnete vy. A do měsíce a dne se vrací vše do starých kolejí. Pizza k večeři, na účtě našetřeno nula, v práci vysedáváte do večerních hodin a hodiny fitka jsou v nedohlednu. Nevěšte hlavu, nejste jediní, komu to zase nevyšlo.

Výzkum agentury Rondo Data realizovaný na konci roku 2019 na více, než 1000 respondentech ukázal, že více než polovina Čechů nepovažuje novoroční předsevzetí za důležitá. I přesto si je ale pro rok 2020 chystá dát 42 % dotázaných. Převažují mezi nimi ženy. Zároveň ale 34 % dotzaných přiznává, že jim dobré úmysly většinou vydrží jen pár dní. Proč? Protože si neumí svá předsevzetí správně definovat.

Co to zkusit jinak

Když už si předsevzetí chcete dávat, dělejte to lépe. Lektorka Olga Medlíková doporučuje nedávat si předsevzetí do nového roku, ale spíše v jiných obdobích. „Většina novoročních předsevzetí má velké oči, a jejich trvanlivost se proto počítá většinou na dny. A pokud to už uděláte, ať je předsevzetí konkrétní, pro vás reálné a ideálně krokované, to znamená rozložené do postupně se naplňujících cílů,“ radí Olga Medlíková, autorka e-booků, konzultantka a bývalá manažerka.

Klidně si dejte načas a o svých vizích a předsevzetích chvíli přemýšlejte, ať vám opravdu pasují na tělo a nejsou to jen klasická obecná klišé – jako zhubnu, budu běhat, budu šetřit. „Musí to být předsevzetí, které má pro danou osobu významný charakter a dotyčná osoba musí cítit, že pokud toto předsevzetí dodrží, tak se její život změní k lepšímu. Je úplně jedno, zdali se jedná o nekouření, nepití alkoholu či věnování se více sportu. Předsevzetí nás vždy posouvají tam, kde bychom chtěli být, a hlavně pomáhají, abychom se cítili lépe,“ domnívá se Petr Patočka, jednatel společnosti Kyosun s.r.o., která patří mezi přední dodavatele bio Matcha Tea do Evropy.

Nahraďte předsevzetí Slovem roku

Anebo na to jděte jinak. Předsevzetí vyměňte za motivační slovo roku. Autorkou této techniky je Christiane Kane, hudební skladatelka, koučka a mentorka, kterou klasická předsevzetí přestala bavit. Zkusila to jinak a funguje to, což potvrzují i tisíce jejích sledujících. Rozhodla se pro absolutní zjednodušení a započala revoluci řešení problémů. Co radí?

„Vyberte si své slovo roku a mějte ho celý rok na mysli a nechte, aby vás vedlo,“ nabádá Christine. Řekněme, že si pohráváte s myšlenkou, že zhubnete a změníte práci, a místo toho, abyste tato málo inspirující tvrzení napsala do motivačního diáře, shrňte své myšlenky do jednoho slova či sousloví. Co zvolit slovo ODVAHA? Odvaha se pak stane tím, co vás povede. Napište si ho a každý den se na něj podívejte. Až se vám nebude chtít něco změnit či vstát a do toho fitka konečně dojít, mrkněte na své slovo. A říkejte si nahlas, že se nemáte bát změn, protože ty přináší nové věci. Stejně tak, když si opět řeknete, že ač vás ta práce nebaví, stejně v ní zůstanete, vezměte na pomoc svou odvahu. Neboť ta se stává vůdčí silou, ne tvrdým standardem.

Jaké slovo si vybrat?

Jenže, jaké slovo si vybrat? Spousta lidí má právě s výběrem konkrétního slova problém. Proto Christina sestavila seznam slov, která vám mohou být inspirací a mohou přesně vystihovat to, co chcete. Jedno vám vždy vynikne a chytne za srdce i rozum. Začít můžete i výběrem tří slov a pak výběr zužovat. Nebo si je ponechat všechna tři. Tahle slova vám mohou být průvodci, motivátory a rádci po celý rok. Nechte svou mysl otevřenou, přemýšlejte o novém roce a vnímejte slova, která vám vyvstávají často na mysli. Nebo vybírejte z těchto!

Soucit, velkorysost, návrat ke kořenům, lehkost, vděčnost, bohatství, kreativita, ochota, změna, rodinná setkání, růst, svoboda, povýšení, laskavost, zdraví, žít přítomností, přijetí, zvědavost, důvěra, sebeláska, akce, odpuštění, uvolnění, důvěra, vědění, trpělivost, přátelství, zábava, odpuštění, smích, láska, rozšíření znalostí, průzkum, dobrodružství, otevřenost, disciplína, hrůza, povědomí, bezpečí, klid, volba, duše, cítit se příjemně, síla, umožnění, lstivost, dávat si pozor, krása, hra, rituály, léčení, mít jasno…