.

. Zdroj: internal

Pracovní stůl podle Marie Kondo: Stačí pár minut a nastartujete kariéru a úspěch

Jak vypadá váš pracovní stůl? Vzorně uklizený, nebo spíš s kreativním chaosem? Že je to jedno? Pro vaši kariéru ne. Chcete-li se lépe rozhodovat, nacházet inspiraci a odcházet domů v klidu a pohodě, ukliďte si na svém stole. A kdo jiný o tom ví víc, než úklidová guru Marie Kondo!

Do vzhledu pracovních prostorů se velmi často promítají osobnostní charakteristiky člověka. Někdo má vzorně srovnané tužky podle barev, jiný potřebuje být obklopen věcmi z osobního života. I když každý vyžadujeme něco jiného, jistý systém a organizaci věcí potřebujeme.

Podle amerického průzkumu společnosti OfficeMax uvádí plných 90 % lidí, že nepořádek má negativní dopad na jejich život a produktivitu v práci. Naštěstí je tu Marie Kondo, známá japonská expertka přes úklid. Se svou technikou KonMari se nevěnuje jen úklidu šatních skříní, ale dokáže efektivně zorganizovat i váš pracovní prostor. Postačí vám k tomu několik minut. Využijte obědovou pauzu a vrhněte se do úklidu, který změní vaše pracovní nasazení.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

“The Life-Changing Manga of Tidying Up” is perfect for people looking for a fun introduction to the KonMari Method. Teenagers seem to love it, but it’s a great read for graphic novel lovers of all ages. Link in profile!

Příspěvek sdílený Marie Kondo (@mariekondo),Čec 18, 2019 v 2:11 PDT

Krok 1: Představte si pracovní prostor, který vám vyhovuje

Cílem není mít super uklizený stůl a všechno porovnané. Kreativní člověk většinou potřebuje jistou míru chaosu. Podle Marie - což znalce nepřekvapuje - mají mít věci, kterými se obklopujete, pozitivní energii.Proces úklidu tedy započněte tím, že všechny věci ze svého stolu sundáte a roztřídíte je do složek: například knihy, papíry, různé předměty a sentimentální věci. Vyčleňte sekci, kde bude počítač, klávesnice, myš, telefon či cokoliv jiného, co potřebujete k práci, tyto předměty vždy na stole zůstanou. Prázdný pracovní stůl setřete od prachu a nečistot a vrhněte se na druhý krok.

Krok 2: Vypořádejte se s minulostí, abyste našli ideální budoucnost

Na svém stole máte řadu věcí, zejména ty osobní jako fotografie, suvenýry, ozdoby, květiny, které jste si v určitém období pořídili a přinesli. Vezměte je jednu po druhé do ruky a zeptejte se sami sebe: „Odpovídá to mým současným přáním a potřebám? Má místo v mé ideální budoucnosti? Přináší mi stále radost? “ Místo pět let staré fotky z pracovního večírku si připíchněte na nástěnku místo, kam chcete vyrazit. Nebo tam nechte jen volné místo pro to, co vás čeká.

„Než se zbavíte předmětu, který už ve vás nevyvolává radost, řekněte mu „děkuji“,“ doporučuje správné rozloučení s věcmi Marie Kondo. Stejně tak postupujte i u knih, a ty které si ponecháte, rovnejte na stole svisle než vodorovně. Je to vizuálně přitažlivější, snadněji se k nim dostanete a zas je vrátíte na místo.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Beautiful work for a client’s home office transformation by Eliette, a KonMari Consultant based in Geneva, Switzerland! Photo by @clarityhomedetox. ⠀ "The method had me reconnecting with myself and my values, and it got me back in touch with my physical surroundings and tuned into my emotional state....I listened to the inner conversation the method had triggered between me and my objects and it was clear: I had to go back to Switzerland." ⠀ ⠀ Read her article to learn how Eliette realized, in the midst of a major life transition, the true path that sparked joy for her. Eliette and her sister Marieke are now breaking new ground as they expand their tidying business in Switzerland. Link in bio! ⠀

Příspěvek sdílený Marie Kondo (@mariekondo),Říj 29, 2017 v 12:33 PDT

Krok 3: Zatočte s hromadou papírů

Poznámky, faktury, vytištěné podklady k prezentaci, okopírované kde co, to vše se vám vrší či různě povaluje. Zde se zamýšlet nad tím, zda vám každý papír přináší radost, či ne, není na místě. U všech papírů zvažte, jak jsou důležité a zda není možná digitální podoba. Máte je v emailu či ve složce v počítači? Proč je skladovat i papírově? Vše, co se však rozhodnete uchovat fyzicky, by pak mělo být rozděleno do složek a úhledně uloženo do boxů a šanonů. A pokud se na ně musíte dívat, vyberte jim takový vzhled a design, který se vám líbí a ladí s prostorem.

Marie Kondo je velkým fanouškem krabic, do kterých se vše roztřídí a v případě potřeby rychle najde. Máte-li řadu papírů, které musíte vyřídit či je předat, nechte je na jednom místě na stole a snažte se tuto „hromádku“ držet co nejmenší. Ideálně vyřizujte hned či si zvolte jeden den v týdnu, kdy ji absolutně zminimalizujete.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

"The office was one of the last rooms to come together and was previously just a dumping ground for office supplies...This quickly became one of my favourite rooms in the house 😋" Photo by @kendra.coons. This looks wonderful. What does your ideal, productive home office look like? Share them with #konmari! ⠀

Příspěvek sdílený Marie Kondo (@mariekondo),Pro 7, 2017 v 8:31 PST

Krok 4: Naplňte prostor věcmi, které máte rádi

Možná si myslíte, že šest polic knih podporuje dojem intelektualismu, ale pravdou je, že vás mohou i brzdit a deprimovat. Je jich moc, nestíháte je číst, drží se na nich prach. Ponechte tam jen ty, které máte ráda, potřebujete je k práci či se těšíte na přečtení. Svůj pracovní prostor zaplňte jen funkčními věcmi a těmi, které máte rádi. Vaše kancelář se tak stane místem, kam chodíte s radostí, proudí v něm energie a dává prostor k lepšímu soustředění a produktivitě.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Just because it's your workspace doesn't mean it has to be solely practical! Add a few (or more) items that spark joy. Photo by @weltenbunt. ✨⠀ ⠀

Příspěvek sdílený Marie Kondo (@mariekondo),Led 30, 2018 v 12:16 PST