Pracujte z domu efektivně

Pracujte z domu efektivně Zdroj: iStock.com

Práce z domu? Jak být efektivní při home office

Kdo může, pracuje aktuálně z domova. Ne všichni si s touto situací ale umí poradit. Řada lidí sice získá čas nedojížděním do práce, mnohdy ale mají pocit, že nepracují zcela efektivně. Jak tedy pracovat z domu tak, aby vám práce šla od ruky a abyste ji odvedli kvalitně?

Buďte mistři moderních technologií

Nemusíte jimi být doslova, ale minimálně musíte zvládat základní dovednosti, abyste mohli z domu efektivně pracovat. Sdílené dokumenty, Skype, chat, interní systémy a mnoho dalších, které potřebujete na vzdálenou komunikaci s vašimi kolegy či nadřízeným. Samozřejmě, člověk se neustále učí a přichází na nové věci. Kromě základních znalostí je pro práci z domu nutná i schopnost dokázat si sám poradit, dohledat si informace. Doma vedle vás nebude sedět ten milý a hodný kolega, který váš problém s počítačem do minuty vyřeší a vy můžete pracovat v klidu dál.

Mějte všechny informace na jednom místě

Nikdo z nás nechce mít dům zavalený šanony a krabicemi s pracovními materiály. A ani nemusíme. Využijte dnešních možností a uložte veškeré potřebné materiály na sdílený server, kde máte data zálohovaná. Některé firmy nabízí software, který vám s digitalizací dokumentů pomůže. Nejenže budete šetřit místem vašeho domova, k datům ale budete mít také přístup i z jiných zařízení, pokud se vám na schůzky nechce brát neustále notebook.

Usnadněte si práci moderními technologiemi

„Firmy, které vám umožní práci z domu, ocení především vaše výsledky. Tím nejdůležitějším pro ně totiž není, kolik za počítačem strávíte času, ale jak kvalitně odvádíte svoje povinnosti,“ uvedla Silvie Sáričková, HR manager společnosti Xerox. Dnešní tiskárny vám například umožní automatický překlad dokumentů do cizích jazyků nebo naskenovat data rovnou do tabulek v Excelu. Neumíte to? Najděte si příslušný on-line kurz a naučte se to během pár minut či hodin. Jsou v češtině a často zdarma.

Udržujte kontakt s kolegy nejen on-line

Telefonování, on-line komunikace, psaní mailů. Udržovat kontakt s kolegy je důležité, sociální sítě dnes bývají ke komunikaci využívány čím dál tím více. Přestože virtuální porady mají svoji výhodu, zajděte občas, pokud to jde, na společný oběd či kávu s vašimi kolegy. Při osobním setkání můžete probrat nejen pracovní věci, ale tak jak běžně v práci při pauze i ty soukromé. Rychleji získáte potřebné informace, zároveň si s kolegy popovídáte.

Chce to plán

Práce z domu vám dává větší svobodu, příliš volnosti ale škodí. Z domu nejde efektivně pracovat bez jasného harmonogramu. Musíte si určit denní cíle a ty také plnit. Seznam sepsaný nejlépe na papíře vás při každém náznaku prokrastinace uvede zpátky do pracovní reality. Kromě plánování úkolů si vytvořte vaše denní rituály, jejich dodržování dodá vašemu pracovnímu dni řád. Ráno hodinu vyřizujte emaily, poté dvě hodiny soustředěně pracujte na projektu, odpoledne věnujte konverzaci s kolegy a dolaďování detailů či přípravě podkladů pro další práci. Time management je důležitý, abyste se vyhnuli zbytečným nočním šichtám, které vám zaměstnavatel stejně neproplatí. Tento plán si nastavte s dětmi, máte-li je doma. Vnímejte své denní rituály, kolik času si vydrží dítě hrát či se učit samo a střídejte samostatnou a společnou práci.

Najděte svůj ideální čas pro práci

Obecně se říká, že dopoledne toho člověk udělá nejvíce. A pro většinu z nás to platí. Proto je dobré i při práci z domu vstávat tak, jako bychom šli do klasické práce. Tedy brzy. Každý z nás je jedinečnou osobností, a tak je zcela přirozené, že nám může vyhovovat jiný styl a čas práce. Pokud vám to vaše zaměstnání a rodinné okolnosti dovolí, najděte si váš ideální časový plán práce. Lépe si tak nastavíte denní harmonogram a můžete jej efektivněji plnit.

Dopřejte si pauzu a relaxujte

„Je běžné, že si v práci každý uděláme chvilku pauzu a zajdeme třeba s kolegy na kafe. I při práci z domu je občas nutné si dopřát pauzu, protáhnout se. Nikdo z nás není motorová myš a není to ani zdravé,“ doporučuje Silvie Sáričková. Práce z domu vám nabízí ten luxus, že si oddych můžete více přizpůsobit vašim potřebám. Udělejte si procházku na pár minut, dejte si desetiminutového šlofíka, běžte si zaběhat. Pozor ale na oddalování práce více, než kolik je nutné. Neuteče vám.

Vyberte správné místo k práci

Při home office je důležité najít vhodný prostor pro práci. Vyhraďte si místa, která jsou pracovní a která relaxační. Tak i v domácím prostředí dokážete odlišit, zda pracujete, nebo máte volno. Důležité je tedy sladit byznys prostor s tím soukromým tak, abychom rozpoznali, co právě děláme. Máte-li možnost mít doma pracovnu, ideální, jestliže ne, vyčleňte si doma prostor pro práci. Určitě nebude nejlepší volbou postel nebo gauč v obýváku. Myslete na to, aby byl dostatečně prostorný pro rozložení materiálů, dokumentů, které nemusíte při každém jídle uklízet. Velký důraz dejte na váš stůl a židli. Alfou i omegou ergonomické kanceláře je správně vybraná židle. Měla by umožňovat dynamické sezení, přizpůsobit se pohybům těla a podepřít páteř na správných místech.

Vyhněte se chybám při sezení

Vzhledem k tomu, že budete na jednom místě sedět i několik hodin, je potřeba se vyhnout sedacím nešvarům. Dle fyzioterapeuta HEALTHY-LIFE s.r.o. Richarda Jisla se mezi nejčastější řadí dlouhé sezení bez pravidelných přestávek, špatná výška pracovní plochy, sezení s nohou přes nohu, hrbení se ve snaze přiblížit se monitoru, dlouhá nepřerušovaná práce na klávesnici, která může vést k syndromu karpálního tunelu. Jak sedět správně?

1. Výška desky stolu by se měla pohybovat od 72 do 78 centimetrů, výšku vždy volte tak, aby lokty svíraly pravý úhel a deska stolu netlačila do předloktí.

2. Na stole by měl být dostatek místa pro monitor i klávesnici. Myslete na to, že vzdálenost obrazovky od obličeje by měla být od 50 do 70 centimetrů, a hloubku pracovní desky tomu přizpůsobte. Její rozměr by se měl pohybovat od 80 do 100 centimetrů.

3. Horní okraj obrazovky monitoru byste měli mít ve výšce očí, abyste se nehrbili a k počítači se nemuseli sklánět.

4. Abyste předešli zánětům karpálních tunelů nebo poruchám oběhového systému, zvažte podpěrky pro klouby. Pro správné uchopení myši bude stačit gelová podložka, pro nohy zase slouží ergonomická opěrka chodidel, která zajistí správný úhel kolen.

Jezte zdravě a pijte vodu

Málo pohybu může být problémem u všech pracujících. O to víc je důležité dbát na to, co pijeme a jíme. Snažte se proto vyhýbat co nejvíce ledničce, ke které máte neustálý přístup. Je to zakázané území. Pokud je chuť silnější než vaše vůle, naplňte ji zdravým jídlem. Vyhýbejte se také slazeným nápojům. Pijte nejlépe vodu. Jako zobání pro soustředěné myšlení jsou dobré oříšky, sušené ovoce či kousky sýrů nakrájené na malé kousky. Nezapomeňte si do svého časového plánu zařadit i oběd a svačiny.