Co vlastně chci?

Co vlastně chci? Zdroj: istock.com

Práce a rodina. Rovnováha, která neexistuje

Ať už dítě čekáte nebo máte, malé nebo starší, stále dokola se vám do hlavy vkrádá jedna a tatáž myšlenka. Práce, nebo rodina? Zvládnu obojí. Jak? Moc se snažíte, ale stejně máte pocit, že to není ono. Máte se o rovnováhu vůbec snažit? Je reálná?

Jste-li na tom podobně jako já, tak je každý den naplněný snahou skloubit profesní, rodinné a osobní aktivity, přání a povinnosti. Někdy máte pocit, že to jde hladce. Týden před vámi, vše vypadá dobře. Říkáte si, kolik toho v práci stihnete a třeba se pustíte i do toho nového projektu, když vtom v úterý večer vaše dítě začne hřát víc než romanticky praskající krb v obýváku. Číslo na teploměru je neúprosné. Co teď? Kdo zůstane doma? Zrušíme divadlo? Ve čtvrtek je velká porada, tam být musím, a ručička na vahách lítá sem a tam.

Nemusí být vaše dítě ani nemocné, i tak organizaci všeho, máte-li babičky sto padesát kilometrů daleko, musíte systematicky plánovat, neustále se rozhodovat, zpytovat svědomí, že už jste potřetí nezvládla přijít domů z práce dřív jak v osm, a tím pádem neviděla ani své děti. A červík hlodá? Co chci? Být dobrá máma, posunout kariéru výš, mít víc času na manžela? Vaše myšlenky probíhají těmi nejvíc matematickými kombinacemi a variacemi a hledají způsob. A jestli si myslíte, že ty super úspěšné ženy a skvělé maminky kolem vás to neřeší, tak to je velký omyl. Jen se zeptejte a rezervujte si minimálně hodinu času na vášnivý monolog.

Něco za něco

Dnes mají ženy primární odpovědnost za domácnost a péči o rodinu, zatímco většina pracovišť zůstává nepružná, s omezenou rodinnou politikou a nerealistickými očekáváními dostupnosti 24 hodin denně. Zdá se vám to povědomé? I když se to hodně zlepšuje a cítíte ze strany zaměstnavatelů vstřícnost, i tak většinou bývá něco za něco. A tak nedostatek rovnováhy mezi pracovním a soukromým životem způsobuje, že mnoho lidí zažívá vysokou úroveň stresu. Ano, mluvíme o lidech, takže nejen o ženách, ale i o mužích, protože těch, ač možná ne tak markantně, se skloubení rodiny a práce týká úplně stejně. Muži se mnohem více zapojují, snaží se svou práci přizpůsobovat rodinným aktivitám, ale jsou to muži, takže to v sobě tolik neřeší jako my ženy.

A tak se stres stává chronickým, hlava bolí, máme zažívací a kardiovaskulární problémy, cukrovku, hormonální nerovnováhu a slabší imunitní systém. „Stres také způsobuje, že ženy činí rozhodnutí, která mají dlouhodobé důsledky pro jejich kariéru. Ve svém neúspěšném úsilí najít rovnováhu má mnoho žen pocit, že jejich jedinou možností je ukončit svou práci. Studie zjistily, že téměř polovina žen opravdu přestane pracovat právě díky neúnosnému tlaku rozhodování. Později avšak litují, že odešly ze smysluplné kariéry,“ uvádí autorka knihy Beyond Happy: Women, Work and Well-Being, Beth Cabrera poznatky ze svých výzkumů a práce na Středisku pro rozvoj dobrých životních podmínek Univerzity Georgea Masona.

Rovnováha neexistuje

Snaha o rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem je, jak Beth říká, nemožný cíl. Možná budete mít chvíli pocit, že jste dosáhla rovnováhy jeden den, ale to nebude trvat dlouho. Práce bude nadále zasahovat do vašeho osobního života a život naruší práci. Deadline projektu vám zabrání stihnout fotbalový zápas vašeho syna. Nedorazíte na důležitou schůzku, protože vaše maminka bude potřebovat k lékaři atd. Pokud je rovnováha vaším cílem, určitě selžete. Buď se rozhodnete nechat či nemít jedno z nich, nebo můžete mít obojí, ale ne na sto procent. Občas nevyjde to, pak zas druhé. Spíš než hledání rovnováhy doporučuje Beth zlepšovat svou pohodu. Lidé s vyšší úrovní pohody a spokojenosti se sebou samými jsou lépe schopni zvládnout potíže spojené se snahou spojit práci a život. A na rozdíl od nalezení rovnováhy mezi pracovním a soukromým životem je dosažení vaší spokojenosti a radosti dosažitelným cílem.

Zvyšujte svou vlastní radost

Cítit se dobře znamená každodenní prožívání pozitivních emocí, což vás činí odolnějšími. A když máte v životě nějaký smysl, je méně pravděpodobné, že se pro vás stanou každodenní potíže stresujícími. Pozitivní emoce vám pomohou přemýšlet tvůrčími způsoby, a tak lépe zvládnete spravovat svůj pracovně rodinný chaos.

Možná si říkáte, že když pracovní prostředí bude flexibilnější, bude podporovat práci z domova, tak i vy lépe zvládnete udržovat rovnováhu. Zeptejte se svých kamarádek, které tyto možnosti mají, i těm se vyvážený život hledá horko těžko. A i těm, co naopak mají vedle sebe manžela, se kterým sdílí téměř půl na půl péči o rodinu a domácnost. Okolností, jevů, nepředvídatelných událostí je a bude v životě každého člověka dost. Takže zapomeňte na rovnováhu a místo toho se snažte zlepšit svou vlastní pohodu. Zvýšíte radost a smysl ve vašem životě, abyste se prosadila navzdory životním výzvám. Užívejte si drobné radosti, plně vnímejte čas, kdy se cítíte šťastná, a to, že holt nebude vaše kariéra strmě stoupat vzhůru nebo že k dokonalé mámě vám bude chybět pěkná řádka plusových bodů, překousnete s úsměvem na rtech. Já do toho jdu.