Vnímám jeho sílu

Vnímám jeho sílu Zdroj: iStock.com

Pitím čaje ke spokojenějšímu životu. V čem je jeho síla?

Když nás bolí břicho, máme rýmu jak trám nebo je nám zima, saháme po čaji. Věříme v jeho blahodárné účinky, které se dostaví a naše tělo je spokojené. Proč nevyužít pití čaje i pro naše psychické zdraví a konečně nedopřát našemu životu klid a řád bez hromady stresu?

To, že čaj obsahuje látky, které našemu tělu prospívají, dokázaly mnohé studie. Přirozenou cestou pomáhají srovnat to, co jsme si vlivem životního stylu rozházeli. Našemu psychickému zdraví však neprospívá jen síla čajových lístků, ale zejména samotný rituál pití čaje. Během sezení a pití nacházíme větší klid, začínáme se uvolňovat a relaxovat. Řekněme si upřímně: Stresu se sice můžeme vyhýbat, nikdy ho ale neeliminujeme ze života zcela. Mnohem efektivnější je naučit se situace zvládat a uklidnit se. Sílu meditace a relaxace potvrzují výzkumníci Kalifornské univerzity v Los Angeles: Program redukce stresu, založený na všímavosti a inspirovaný buddhismem, nejen posiluje psychiku, ale i imunitní systém. Čajový rituál je jedním z těch, který vám pomůže zklidnit tělo i mysl. Jak na něj?

Pij čaj a vnímej svět

Každý z nás si pod pojmem relaxace představí něco jiného. Co prožíváte vy? Co se odehrává s vaší myslí a tělem? Je to pohyb, plavání, poslech hudby, procházka v přírodě, nebo ticho? „Když to začnete zkoumat, poznamenejte si to v mysli nebo klidně i na papír. Bude se vám to hodit, neboť to, co prožíváte, když jste v klidu, lze následně využít, když v klidu nejste a budete se potřebovat zklidnit. V tom spočívá základní trik relaxačních cvičení,“ říká John C. Parkin studující východní nauky.

Mnozí lidé zažívají pocit klidu právě při pití čaje. Vychutnávají jeho chuť, vnímají vůni, začínají myslet na hezké věci. Zkuste to někdy i vy: Váš mozek během pití čaje zklidní činnost levé hemisféry, jejíž funkce převažuje, když plánujeme, spěcháme, něčeho dosahujeme. Naopak aktivuje tu pravou, s níž je spojena relaxace, kreativita, přítomnost, klid a mírumilovnost. Tím dochází k přechodu ze zóny varování a připravenosti do zóny odpočinku a regenerace. "Když si uvědomíte, že na klid nemusíte čekat a můžete si ho přivodit hned, váš život se může zlepšit okamžitě, nikoliv za měsíc, rok nebo za celou věčnost," dodává Parkin.

Méně věcí, více ne

Popíjení čaje se tak může stát vaší osobní meditací. Můžete poznat klidnější část svého já. Zároveň je to skvělé cvičení ve všímavosti, což je fenomén dnešní doby. Je to vlastně určitá technika nebo životní postoj, který vám pomáhá žít tady a teď. Díky všímavosti se pak člověk může v každodenních životních situacích lépe soustředit, naučí se nakládat se stresem a sebevědoměji přistupovat k nejrůznějším úkolům. "Budete schopni se lépe zorganizovat a věci zjednodušit. Uvolní vám to svázané ruce a vy budete moci jen odškrtávat věci ze svého seznamu,“ ukazuje sílu myšlenek Daniel J. Siegel, autor knihy The Sience of Mindfulness. Ale i pokud nemáte tak vysoké cíle, pití čaje vám přinese spoustu benefitů: Spaluje tuky, odbourává cholesterol a ty další si přečtěte na mojezdraví.cz.