Když se ženy mění v pin upky

Když se ženy mění v pin upky Zdroj: archiv Lady Bow

Účes a mašle jsou důležité
 Zástěrka do kuchyně
Plátěné tašky
Výbava do kuchyně
Ikonické pin up vlny
13
Fotogalerie

Pin-up styl podtrhuje ženskost a něhu, říká Petra z Lady Bow. Zvýrazněte rty a dělejte vlny

Jaký je váš oblíbený módní styl z minulosti? Milujete 80. léta, nebo dobu Coco Chanel s černými a perlovými náhrdelníky? U Petry Bosákové zvítězily „padesátky“. Pin-up styl plný ženskosti, lehké naivity, koketérie, ale také elegance. Začalo to šitím čelenek a dnes vás dokáže proměnit od účesu, líčení až po krásné nabírané sukně v pravou „holku z plakátu“. Jak sama říká, čím dál více žen touží vypadat žensky a smyslně.

Pojďme začít samotným stylem? Čím je specifický?

Pin-up – původně to jsou „holky z plakátu“, které si vojáci připínali na zeď, když letěli do války do zámoří, pro rozptýlení. Vlastně i pro větší vůli se vrátit a vyhrát, protože to byl symbol žen a dívek, za které bojovali, ke kterým chtěli zpět. V tu dobu vznikaly obrázky a plakáty. Vytvořil se styl, který trvá dodnes. Avšak dnes jsou tu buď pin-upky klasické, které se opravdu řídí pravidly ohledně spodniček (nesmí vykukovat zpod sukní), ohledně typu šatů, kdy a v jakou příležitost je vhodné je nosit, vzorů, barev a tak dále… A pak tu jsou Pin Up´s Rockabilly, potetované, ne tak striktní Pin Up´s, které jsou ve stylu Punk, Gothic a podobně. Každý si v nich našel vzor, který si změnil k obrazu svému.

Pin up lady
Pin up lady | Zdroj: Martin Weinpold

A vy? Ve kterém jste se našla?

Já nejsem ta, která by se řídila pravidly. Miluji nabírané sukně, šaty, ženskost. Beztak většinu času trávím v těsných džínách s dírami. Někomu se může zdát, že jsem až otrhaná, ale účes na vlasech mít musím! A ten kontrast se mi vlastně líbí. Cesta k tomuto stylu u mě byla postupná, poprvé jsem o „pin-upkách“ slyšela u skinheadů, to byly ale trochu drsnější holky. Později jsem začala poslouchat Amy Winehouse, pak přišla Imelda May. Podle té nosím vlnu dodnes.

Ikonické pin up vlny
Ikonické pin up vlny | Zdroj: archiv Lady Bow

Jedna věc je, že se vám tento styl zalíbil, a druhá začít šít nabírané sukně, čelenky, smyslné zástěrky… Jaký byl váš první ušitý kousek?

První byly mašle pro mou holčičku, proto Lady Bow – MAŠLE. A u těch dlouho zůstalo, až jednou kamarádka přišla s nápadem, že by chtěla retro zástěrku. Já vystudovaná ekonomka jsem si půjčila stroj od svojí maminky a zkusila šít. S radami od mojí babičky, jak se vůbec s mašinou zachází, jsem ušila svou první zástěrku se sukýnkou a volánky. Kamarádka byla moc spokojená. Mě tahle první zkušenost tak nadchla, že jsem se do toho pustila. Mašle, vzory, střihy, návrhy, ale na ušití první sukně jsem si ještě dva roky počkala. Bez střihu, jakýchkoliv pravidel šití, jak co má a nemá být. Vytvořila jsem si svoje postupy, svůj styl. A funguje to! Mašle nesmí chybět ani na sukni. A věci se daly do pohybu.

Rok na to napsala kamarádka ze second handu Crashily v Praze, kam dodávám veškerý sortiment, jestli nechci vymyslet něco jako bandannu (šátek, který se uváže kolem hlavy), ale jako čelenku, pro slečny, které si s uvázáním neví rady. A byly na světě čelenky. Šperky, levandulové polštáře, zdobené povlaky na polštáře, plátěné tašky… Všechno to postupně přišlo samo podle objednávek. A můj profesní život v kanceláři nad čísly skončil a začala jsem podnikat.

Petra šije různé druhy pin up sukní
Petra šije různé druhy pin up sukní | Zdroj: archiv Lady Bow

Součástí pin-up stylu je mimo oblečení hlavně líčení a účesy, které jsou opravdu specifické. Vlny, lokny, černé linky, výrazná pusa. Vy ovládáte všechno.

Všechno jde ruku v ruce. Líčím se stejně už od svých asi 14 let. Účesy jsem trénovala taky pár let, než jsem je dovedla k dokonalosti. Člověk leccos okouká z videí, z fotek… Nejlepším učitelem jsou staré filmy. Ale šmrnc tomu dá vlastní tvořivost. Vždycky to chce kapku představivosti a vlít, ať do účesu, nebo výrobku, něco svého. Svůj otisk. Retro účesy v mé práci zabírají výrazné místo. Jezdím na různé festivaly, přehlídky, show nebo plesy česat. Zabalím své zrcadlo, ozdobené laky, hřebeny s mašličkami, jak jinak, a jedu kamkoliv, kde si mě žádají. Projela jsem už nespočet měst, samozřejmě nejvyšší zájem je v Praze, kde jsme s návrhářkou Lady AnnaHell dělaly i workshopy Pin-up. V Kamenickém Šenově se teď chystají 3 termíny focení v pin-up stylu s úžasnou fotografkou Hanny Photography. Tam si dívky užijí pár hodin hýčkání, účes ode mne, líčení od Kateřiny Markové, dvorní dámy Mary Kay. Ten seznam nekončí, tolik lidí, které jsem na cestách poznala a kam mě to posouvalo… Dokonce i k divadlu. Stala jsem se vlásenkářkou v Divadle F. X. Šaldy v Liberci a jezdím líčit a česat různá divadelní představení.

Účes a mašle jsou důležité
Účes a mašle jsou důležité | Zdroj: archiv Lady Bow

Troufnu si říct, že jste v pin-up stylu, co se týče líčení a hairstylingu i oblečení, odbornice. Setkáváte se s mnoha ženami, které právě v tomto stylu, v jeho prvcích našly zalíbení. Jaké ženě tento styl sedne? Přeci jen je dosti výrazný.

Všechny ženy chtějí být ženami. Ať jsou hubené, silné, malé, velké… Není nikdo, komu by ten styl neslušel, ovšem, musí se v tom žena cítit. Jinak to samozřejmě nefunguje. Sukně i zástěrky v zásadě mají zvýraznit pas, boky, prsa. Proto je to tak líbivé. Ženy všeobecně touží po tom cítit se dobře. Troufám si říct, že žena se cítí dobře, když po ní touží muži. A proto všechny chceme být krásné i se tak cítit. Pin-up je styl, který zvýrazňuje něhu, ženskost, a to v dnešní době, kdy jsou ženy spíš muži a muži ženami, je velice potřeba. Navrátit trochu, co kam patří.

Výbava do kuchyně
Výbava do kuchyně | Zdroj: archiv Lady Bow

Taková zástěrka změní rodinnou idylku. Nechci svoje zástěrky degradovat na erotické prádlo, ale co si budeme povídat, když se tepláky vymění za volánky, hodně se změní!

Velký zájem je o celkovou proměnu a focení, pozadu nezůstává ani poptávka po retro účesech, velmi často na svatby, rozlučky, party. A sukně, ty ženy milují.

Jaká je nejčastější reakce vašich zákaznic, když je proměníte?

V přímém kontaktu je to různé. Nikdy jsem neměla špatný ohlas, to ne. Ale jsou ženy, které sedí a nikdy nevím, co si myslí, neusmívají se, a pak jsou nadšené. Na druhou stranu jsou tu ženy, které se radují od začátku do poslední nakroucené vlnky. Pak jsou tu ženy, které si to chtějí zkusit a jsou z toho nesvé. Popravdě, když vám na hlavě poprvé vyroste obří účes podle obrázku holky sedící na bombardéru s dvěma roličkama nad čelem, někomu to přijde zvláštní.

Retro účesy, které tvořím
Retro účesy, které tvořím | Zdroj: archiv Lady Bow

Blíží se nám podzim. Jak byste sladila outfit v pin-up stylu právě na podzimní čas? Jaký kousek využijeme? Čelenku, sukně, mašle…

Pokud přímo v pin-up stylu, určitě nabírané sukýnky, delší, ze silnějšího materiálu, vázací vyšší polobotky, ty klasické, spodničku, kabátek a samozřejmě zvýrazněné rty. K takovému klasickému outfitu nepatří čelenka/bandanna, které vyrábím. K šatům by se neměly nosit bandanny, ale jen kloboučky, mašle, doplňky účesy…

Čelenky, tzv.bandanny
Čelenky, tzv.bandanny | Zdroj: archiv Lady Bow

Ve volnějším stylu to můžou být konversky k sukni, bandanna, kožená nebo džínová bundička. A v případě, že se to od pin-up odpoutá, může to být krátká nabíraná, zdobená sukně s krajkou a kozačky. Na doma zástěrka v béžových barvách, s potiskem lístků nebo třeba s potiskem Marilyn Monroe, ta se hodí v každém ročním období.

Pin-up styl podtrhuje ženskost a něhu, říká Petra z Lady Bow. Zvýrazněte rty a dělejte vlny

 Když se ženy mění v pin upky
Když se ženy mění v pin upky | Zdroj: archiv Lady Bow
Účes a mašle jsou důležité
Účes a mašle jsou důležité | Zdroj: archiv Lady Bow
 Zástěrka do kuchyně
Zástěrka do kuchyně | Zdroj: archiv Lady Bow
Plátěné tašky
Plátěné tašky | Zdroj: archiv Lady Bow
Výbava do kuchyně
Výbava do kuchyně | Zdroj: archiv Lady Bow
Ikonické pin up vlny
Ikonické pin up vlny | Zdroj: archiv Lady Bow
Petra šije různé druhy pin up sukní
Petra šije různé druhy pin up sukní | Zdroj: archiv Lady Bow
Retro účesy, které tvořím
Retro účesy, které tvořím | Zdroj: archiv Lady Bow
Pin up lady
Pin up lady | Zdroj: Martin Weinpold
Petra Bosáková alias Lady Bow
Petra Bosáková alias Lady Bow | Zdroj: Hanny photography
Čelenky, tzv.bandanny
Čelenky, tzv.bandanny | Zdroj: archiv Lady Bow
Zastěrka v pin up stylu
Zastěrka v pin up stylu | Zdroj: archiv Lady Bow
Lady Bow od kreslířky Evy Malíkové
Lady Bow od kreslířky Evy Malíkové | Zdroj: Eva MAlíková