Petra Plemlová, vítězka Vodafone Firma roku 2017 pro Jihočeský kraj

Petra Plemlová, vítězka Vodafone Firma roku 2017 pro Jihočeský kraj Zdroj: archiv Petra Plemlová

Petra Plemlová: Podnikání je jako život, často překvapuje

Vyrábí dětské oblečení, vzory na látkách si vymýšlí sama, začíná používat materiál Outplast, původně určený pro kosmonauty, má nadační fond, natáčí videa, učí šít a doma má čtyři děti. Tahle žena svým podnikatelským příběhem zaujala odbornou porotu a stala se vítězkou Vodafone Firmy roku 2017 pro Jihočeský kraj. Příští týden, 6. prosince, se na pražském Žofíně dozvíme, kdo se z vítězů krajských kol stává tím celorepublikovým. Třeba to bude Petra a její firma Unuodesign s.r.o. Kdo je tahle žena?

„Podnikání jsem začala doma z "obýváku", a když jsem viděla, že by se tím dalo reálně vydělat, pustila jsem se do toho naplno. Největší motivací pro mne byly mé čtyři děti, které jsem musela uživit a chtěla jsem pro ně zajistit co nejlepší budoucnost,“ říká majitelka firmy Petra Plemlová. V podnikání si zažila velký úspěch i tvrdý pád na dno, mnohé se naučila a své zkušenosti šíří dál. Takovéto ženy se pro ty ostatní stávají nejlepšími mentory, zejména pokud musíte skloubit několik rolí a nezapomenout na tu nejdůležitější, být ženou.

Co je podle vás nejtěžší na podnikání? Jsou věci, lidi…, bez kterých se neobejdete?

Podnikání je jako život. Vždy vás něco překvapí, ohromí, ale i potěší. A neexistuje nic, co by člověk nezvládl. Často jsem na pochybách, protože výklad zákona je nejasný, vyhlášky a nařízení nejsou často nekonzistentní, ale je nutné se prostě nezaobírat tím, co nemůžu změnit, dělat vše podle nejlepšího svědomí a pak věci z principu nemohou dopadnout špatně. Co mě ale nejvíce trápí, je ta tíha zodpovědnosti za své zaměstnance. Když něco pokazím, přejdu bezpečnostní nařízení nebo si dobře nezasmluvním své obchodní partnerství, mohlo by to mít fatální dopad na skoro 40 zaměstnanců a z toho nemívám lehké spaní. Ono to není jen 40 zaměstnanců, ale i 40 rodin x dětí …chybu si prostě nemůžu dovolit. Neobešla bych se bez mých skvělých holek, myslím, že cítí to samé co já a jdeme za stejným cílem, a to je naprosto dokonalé. Když je nejhůř, vždy se semkneme a nějak to vymyslíme. Myslím, že pro žádnou z nás to není „jen“ práce od do, ale žijeme svůj sen, i když někdy dost náročný.

Kde berete inspiraci?

Mám obrovské štěstí, že mám spoustu inspirace ve svých vlastních dětech. Bůh mě také obdařil neskutečnou energií stále něco tvořit, přetvářet, kreslit a vymýšlet stále něco nového a lepšího. Nedokážu stát na místě, když zavřu oči, hned přemýšlím o nových vzorech, inovacích, technologiích, a tak ani nemusím moc koukat kolem sebe, co se kde děje. Určitě se však ráda dívám i na práci jiných, ne ve všem jsme nejlepší a naštěstí je konečně trendem sdílet nápady a inovace i v Čechách. Také školím a píšu články o podnikání, takže doufám, že i já inspiruji ostatní a svou energii pouštím dál.

Na co by žena podnikatelka neměla zapomínat?

Rozhodně by neměla zapomínat na sebe a na svou rodinu. Jsem moc ráda, že už za mnou začíná být období, kdy jsem byla na vše sama a musela jsem pracovat 15 hodin denně a často ani nebylo jisté, že vůbec nějakou výplatu dostanu. Teď už si ale dopřávám ten luxus, že o víkendu skoro nepracuji a odpoledne trávím s dětmi a často si servíruji práci z domova, takže sice pracuji, ale takové to mazleníčko s dětmi si pořádně dopřávám.

Teď už si ale dopřávám ten luxus, že o víkendu skoro nepracuji, ale tak tomu vždy nebylo.
Teď už si ale dopřávám ten luxus, že o víkendu skoro nepracuji, ale tak tomu vždy nebylo. | Zdroj: archiv Petra Plemlová

Věnujete se i charitativním projektům. Jakým? Co vás k tomu vedlo?

Ano vedu vlastní Unuo nadační fond na Facebooku a přivedla mě k němu moje vlastní zkušenost, kdy jsem takřka přes noc rukou svého manžela o vše přišla. Tehdy mě, unuačky, ženy, které si oblíbily mé zboží, zachránily a nyní se jim to snažím vracet. Fond pomáhá nepeněžním způsobem maminkám v podobné situaci, jako jsem byla já. Vše je snaha vrátit energii, která přišla mně od mých skvělých zákaznic v době, kdy bych bez jejich pomoci přišla zřejmě o děti i rozum. Maminkám posíláme i oblečení pro děti, kojeneckou výživu, ale zejména látkové pleny, které ušetří nemalou částku rodinnému rozpočtu.

Na co jste ve svém podnikání hrdá?

Jsem více překvapená než hrdá, že vše tak krásně funguje. Jsme ve firmě skvělý tým, neumím si představit, že bych pracovala jinde a byla něčím jiným než unuačkou. Když mám smutnou náladu, kouknu na náš Facebook nebo recenze na Heurece a hned je mi líp. Vše se snažíme dělat čestně, žádné umělé slevy, než cokoli začneme prodávat, vše řádně otestujeme. Když se něco nepodaří, tak si hold nasypeme popel na hlavu a vyřešíme to ke spokojenosti zákazníka. Prostě žádné podrazy, vše pěkně po Baťovsku.

Baví mě neustále něco tvořit
Baví mě neustále něco tvořit | Zdroj: archiv Petra Plemlová

Vaše další sny, vize, kam směřujete teď?

Mým snem je další e-shopové miminko s hračkami, které jsou víc než jen plastové výlisky z Číny. Máme v Čechách tolik skvělých výrobců, co umí vytvářet opravdu kreativní hry z kartonu, dřeva, a navíc často za pár korun, jen se prostě do řetězců nedostanou. A těm našim dalším dvou miminkům bych přála, aby rostly stejně hezky jako nyní, ale aby zároveň posilovaly svůj stonek a byly z nich pevné a krásné značky na českém trhu.