.

. Zdroj: archiv Book Therapy

.
.
.
.
.
11
Fotogalerie

Petra Caudr Hanzlíková: Chceme, aby si u nás lidé užívali knihy všemi smysly

Petra Caudr Hanzlíková je důkazem toho, že co si usmyslíte, to zvládnete. Stojí za eventovou agenturou SELECT Agency a také za obchodem v centru Prahy Lípa Store, který v očích turistů napravuje povědomí o tradičním českém designu. Se svým manželem nadto založila knižní butik Book Therapy, v němž se cítíte absolutně pohlceni knihami. Co tam můžete zažít? A proč Petra nezapomíná s knihami ani na děti?

Petro, jak bych vás měla představit? Máte na svědomí tolik projektů a aktivit, že to nechám raději na vás.

Manžel by o mně řekl, že jsem takový "serial entrepreneur", že každý rok zakládám nové „eseróčko“. To je pravda, mám hodně nápadů, ale když bych měla udělat takovou rychlou sebereflexi, určitě se vidím jako podnikatelka a optimistický člověk, který miluje cestování a design. No a samozřejmě jako máma syna. Zejména tahle role mě hodně ovlivnila nejen po stránce psychické, ale i pracovní a dala vzniknout novým projektům, jako je třeba projekt Flowers & Dinosaurs, který je z těch zmíněných čtyř projektů, na kterých se podílím, nejmladší.

.
. | Zdroj: soukromý archív

O co v něm jde?

Jedná se o projekt pro děti od 0 do 8 let a jejich rodiče, postavený na knihách a tématech, které stojí za to prozkoumat. Ukazovat cestu a možnosti. Každý měsíc posíláme dětem knihy, které jejich osobnost budou rozvíjet tak, aby se v budoucnu neztratily.

Který z vašich čtyř projektů vás aktuálně zaměstnává nejvíc?

Určitě knihkupectví a projekt Flowers & Dinosaurs. Ty ostatní dva projekty, Lípa Store a Select Agency, si krásně běží bez mého většího zasahování, a to i díky skvělým týmům, které se o ně starají. Ale samozřejmě neustále inovujeme.

Dobře, zůstaňme u knih. Odkud přišel nápad na designové knihkupectví? Jste velkou milovnicí knih?

Vždycky jsme s manželem měli rádi knihy, a když cestujeme, neopomeneme navštívit zajímavá knihkupectví a přivézt si knihy, které jsou pro mě inspirací pro eventy. Takže ta myšlenka nás provázale neustále. A došlo na ni tehdy, když jsme hledali prostory pro Lípa Store, obchod s designovými českými suvenýry. Chtěli jsme místo pro jakýsi concept store, kde se bude setkávat umění, design, móda, knihy, které jsem sledovala v zahraničí a měla jsem pocit, že tady chybí. Do prostoru v Římské na Vinohradech jsem se zamilovala, ale pro concept store se nám to zdálo malé a pro Lípu Store dost mimo centrum. Tak zvítězily knihy.

.
. | Zdroj: archiv Book Therapy

Design, umění… u vás nenajdeme klasickou beletrii? Na co cílí Book Therapy? Jakou volí terapii?

Když jsme se rozhodli pro knihkupectví, věděli jsme, že se musíme vyprofilovat, protože konkurence je tu obrovská. Já jsem vždy milovala designové knihy, knihy o architektuře a umění, takže jsme šli touto cestou. Jiní jsme také tím, že u nás najdete převážně knihy v angličtině. Současně jsme ale chtěli vytvořit místo, kde se lidé budou cítit příjemně. My jim k tomu zapálíme vonné svíčky a umožníme jim se s knihou na chvíli zastavit, nevnímat starosti, jen být.

Četla jsem, že máte i jakousi VIP Therapy?

VIP Therapy často lidé dávají jako dárek, například k výročí svatby, na rozlučkový večírek, jako dárek k narozeninám a pro jiné příležitosti. Obdarovaní přicházejí po zavírací době v půl deváté na dvě hodiny, my jim nabídneme kávu, víno, pustíme příjemnou hudbu a necháme je, aby si užili ten čas s knihami, v klidu si jimi listovali, mluvili o nich a užili si pohodu. A musím říct, že se to moc ujalo a lidé chodí opakovaně a užívají si to.

Nebáli jste se, že knihy v angličtině nebudou tolik žádané? Přeci jen většina lidí čte jistěji v češtině.

Já jsem v tomhle takový střelec. Mám tento typ knih ráda a mám kolem sebe hodně podobně naladěných lidí, takže jsem věřila, že to půjde. Podobný koncept funguje i v cizině, tak proč ne u nás. A tím, že jde o kurátorský výběr, je naše nabídka knih pro lidi hodně zajímavá. A my se snažíme v tom obrovském množství knih vybírat ty nejlepší.

.
. | Zdroj: archiv Book Therapy

A jak to děláte? Přečtete si knihu a řeknete si, tahle se mi líbí, tu doporučím?

Ano, knihy primárně vybírám já a to takové, které bych si sama koupila. Samozřejmě musí splňovat určité požadavky na grafiku, design, kvalitní obsah, ale už mám vytipovaná nakladavatelství, která vydávají skvělé tituly.

U dětské sekce Flowers & Dinosaurs spolupracujeme s paní psycholožkou, která nám dává určité směrnice, jak se děti vyvíjejí a na co v určitém věku reagují. A samozřejmě také dle zpětné vazby syna a škol a školek, kam je dodáváme. U knih preferujeme ty, které mají určitý přesah – nejsou jen o zvířátkách, ale otvírají i jiná témata, třeba ekologii.

.
. | Zdroj: archiv Book Therapy

Sama se podílíte na výběru knih, plánujete eventy, zabýváte se obchodem, máte malého syna. Váš time management musí být opravdu dobře postavený, abyste vše zvládala.

Když se narodil syn, byla to pro mě hodně velká změna a já si musela najít systém. A ten je jednoduchý: Když je syn ve škole, věnuji se práci, a když jsme spolu, tak věnuji čas jen jemu a minimalizuji práci. Ale trvalo mi to. Zpočátku jsem třeba odepisovala na e-maily na hřišti, abych vše stihla, ale nakonec jsem trpěla pocitem, že se pořádně nevěnuji ani jednomu. Hodně mi také pomohlo práci delegovat. Když najdete kvalitní lidi a vytvoříte tým, na který se můžete spolehnout, můžete zaměřit pozornost jinam – na rodinu, nové nápady, na posun sebe i firmy.

Rukama vám prochází opravdu hodně kvalitních knih, povězte, jaká ovlivnila vás? A kterou knihu pro děti rozhodně doporučujete?

Je těžké vybrat jednu, když existuje tolik skvělých knížek. Velice obdivuji knihy od mezinárodní organizace The School of Life, která pomáhá lidem zlepšovat se v oblastech, ve kterých si myslí, že pokulhávají. V Book Therapy najdete celou sekci s jejich tituly, zaměřenými například na sebepoznání nebo pracovní i životní motivaci. Z oblasti architektury pak mám ráda knihu Architectural Digest at 100: A Century of Style, která na svých stránkách ukazuje skvosty současné architektury, ale i minulých dob nebo dovoluje nahlédnout do osobních prostor řady osobností.

Pokud mám doporučit dětskou knížku, byla by to asi Taxi Ride with Victor, která vypráví příběh mimozemského taxikáře Victora. Ten má velký problém – má špatnou paměť, a často se tak při svých cestách ocitne v různých koutech galaxie. Krásné ilustrace i text vykreslují vtipně a mile příběhy o přátelství i příležitostech. Musím říci, že se svým synem se rádi připojujeme k Viktorovi na jeho cestách.

.
. | Zdroj: archiv Book Therapy

Petra Caudr Hanzlíková: Chceme, aby si u nás lidé užívali knihy všemi smysly

.
. | Zdroj: archiv Book Therapy
.
. | Zdroj: soukromý archív
.
. | Zdroj: archiv Book Therapy
.
. | Zdroj: soukromý archív
.
. | Zdroj: archiv Book Therapy
.
. | Zdroj: soukromý archív
.
. | Zdroj: archiv Book Therapy
.
. | Zdroj: archiv Book Therapy
.
. | Zdroj: archiv Book Therapy
.
. | Zdroj: archiv Book Therapy
.
. | Zdroj: archiv Book Therapy