.

. Zdroj: iStock.com

Pět jednoduchých triků, jak začít den bez stresu a být víc kreativní

Máte toho moc. Sotva ráno otevřete oči, myslíte na povinnosti a jako byste vstoupili na horskou dráhu. Celý den jedete jednu stresovou situaci za druhou a na radost, kreativitu nebo odpočinek už nezbývá místo. Máte pocit, že jste uvízli v začarovaném kruhu? Možná, ale jde z něj vystoupit. Změňte začátek vašeho dne.

Když je toho moc, je těžké vymyslet i to, co si dát k večeři. Pracovní úkoly se zdají být těžší než obvykle a na plánované cvičení nedojde ani omylem. Jenže tím to obvykle nekončí. Přicházejí výčitky, pocit neúspěchu a prožitek tlaku se zvětšuje. Z práce, vztahů i volného času se stává víc úkol ke splnění než příležitost k radosti a kreativitě. Když však ve svém životě uděláte pár změn a zařadíte je do svého každodenního života, uvolníte se a zas si začnete život užívat. Opět vás budou napadat kreativní myšlenky a vy je s radostí využijete. Vaše ráno je pro změny klíčovou dobou. Určujete si tím, jak bude váš den vypadat.

1. Vezměte si zpět své ráno

Jestliže se vaše ráno podobá výběhu ze startovacích bloků, je čas na změnu. Ne vždycky je čas na pomalou snídani a všechno, co si přejeme. Nejdůležitější je pocitově převzít kontrolu nad tím, jak vaše ráno probíhá. Hned po probuzení ještě nesahejte na telefon a určitě neotevírejte zprávy nebo e-maily. „Prvních deset minut doslova udává tón celému dni, a tak si do nich nenechejte nic proniknout. Dejte si ještě minutku nebo dvě po budíku a vzpomeňte si, za co jste vděční nebo na co se těšíte. Nenechte sami sebe vstát z postele s mrzutou náladou,“ radí psychoterapeutka Alžběta Protivanská nejen na svých seminářích (alzbětaprotivanska.cz), kde učí, jak najít v životě vnitřní rovnováhu, a zároveň poukazuje na důležitost ranní krátké meditace.

„Jakmile vstanete, vypijte sklenici vody. Probudíte mozek, prospějete pleti a rozhýbete zažívání. Protáhněte se nebo si krátce zacvičte a ještě na pár minut se posaďte k meditaci. Tohle celé může trvat patnáct minut. Patnáct minut, které nastartují váš den a naučí vaše podvědomí to nejdůležitější ve vašem životě: „Přebírám kontrolu nad svým ránem a nad svojí myslí a tím nad svým životem.“

2. Dejte si k snídani žábu

Nebojte, nemusíte hned po ránu slupnout známou francouzskou delikatesu, ale jde o slovní obrat, který označuje přístup k plnění úkolů. Angličtina má pořekadlo „Eat the frog!“ pro to, čemu by čeština asi řekla „spolknout hořkou pilulku“. Pusťte se hned po ránu do toho, co nejvíc odkládáte. Nečekejte s tím cvičením, psaním diplomky nebo vaším projektem až na večer nebo „až bude čas“. Proč si zrovna ráno kazit úkoly, do kterých se vám nechce?

Alžběta Protivanská má vysvětlení: „Jak se pohybujete svým dnem, každým krokem přicházíte o část ze zásoby vůle, která byla ještě ráno naplněná. Čím víc pak jdete během dne proti sobě a svým emocím, tím rychleji se vůle vyčerpá. A co si budeme povídat, když chceme porazit prokrastinaci, máme často pocit, že jdeme tak trochu proti sobě. Minimálně proti zaběhaným automatickým podvědomým reakcím.“

Takže, svou žábu si pro sebe naplánujte už večer před tím. Dejte si běžecké boty k posteli, připravte si na stůl diplomku nebo učení. Zkrátka udělejte pro sebe co nejjednodušší to, abyste se ráno opravdu do projektu pustili. Překonat vnitřní odpor půjde po ránu snadněji. Čím častěji se takhle překonáte, tím volněji bude proudit vaše energie a stres nad vámi začne ztrácet moc.

3. Proškrtejte diář

Žijeme ve zrychlené a přeplněné době. Dostáváme se do fáze až bezmyšlenkovitého plnění úkolů, zatímco nám život uniká pod rukama. Jestliže se stává i vám, že večer padáte únavou, zatímco vlastně nic moc nevzniklo, je třeba něco změnit. „Čím rychlejší tempo po sobě chceme, tím ve větším stresu se mozek ocitá. Dostáváme se až do módu „útoku, nebo útěku“ a doslova přestáváme myslet. Kontrolu přebírá podvědomí, které bude vždy volit přímočařejší a automatičtější reakci. Zkrátka si přeje, aby byla situace rychle vyřešená. Už ovšem nemyslí na to, jaké to pro vás bude dlouhodobě,“ vysvětluje odbornice, jak mozek reaguje na naše přeplněné diáře.

Jak z toho ven? Bude to chtít odvahu a umět si přiznat, co za den děláme zbytečně. Přebíráte za někoho zodpovědnost? Přijímáte od někoho úkoly jen proto, že máte strach odmítnout? Děláte něco jen proto, aby měli radost druzí? Takové otázky vám mohou pomoci určit, kam vaše energie utíká zbytečně.

4. Zkoušejte nové věci

Jakýkoli stres nebo napětí, které jsou s vámi už dlouho, mají kořeny ve vašem podvědomí. Pravděpodobně opakujete nějakou strategii, která byla potřebná a úspěšná v dětství, ale dnes už vám neslouží.

Může to být například tendence zbytečně se stresovat dopředu. Nebo naopak odkládáte věci až na úplně poslední chvíli a stres je nakonec úplně nesnesitelný. Když si ráno promítnete, co vás čeká, ihned se začnete stresovat a bát a váš den i podle toho vypadá. „Všechny strategie, jak zacházet s výzvami života, jsou součástí vaší identity. Jestliže chcete nové prožitky kreativity a radosti, potřebujete novou identitu. Je to lehčí úkol, než se na první pohled může zdát. Klíčem je neustále zkoušet nové věci, které jsme ještě nikdy nedělali,“ doporučuje osvědčenou metodu Alžběta Protivanská.

Běžte do práce jinou cestou. Přečtěte si knížku z oboru, o kterém nic nevíte. Vezměte si na sebe kousek oblečení, který je pro vás úplně nezvyklý. Vystavte sami sebe pravděpodobnosti, že zažijete něco úplně nového. Možná tak zažijete taky stres, ale bude v něčem jiný. Možná znovu přijde příjemné vnitřní rozechvění z toho, že v životě objevujete nové obzory. Když si ovšem uděláte ze zkoušení nových věcí zcela běžnou každodenní výzvu, váš mozek začne přemýšlet novým způsobem. Objeví se kreativita, radost a nová energie.

5. Hýbejte se

Ať už je to běhání, jóga, tanec nebo plavání. Najděte si pro sebe jakýkoli způsob, jak dopřát svému tělu pohyby, na které běžně není zvyklé. Čím zvláštněji se u toho budete cítit, tím větší kreativitu v sobě probouzíte. Zkuste něco neobvyklého a dopřejte svému tělu znovu ten pocit, že objevuje něco zcela nového. Pohyb celkově zlepšuje náladu a dostává z těla pozůstatky stresových reakcí, které si nabralo. Může to být i jen svižná procházka, ale pohybu se nikdy nevzdávejte. Zvlášť, jestli v práci hodně sedíte nebo strávíte celý den v těsné sukni. Pozvěte své tělo k tanci a mysl k odpočinku.