...

... Zdroj: istock.com

Peníze pod kontrolou! Jak správně hospodařit?

Co dělat, aby starosti s penězi neřídily váš život a abyste se v nich doslova neutopila? Tady je několik tipů.

1. DOBRÝ PLÁN

Když si plánujete rozpočet, nepředstavujte si „normální měsíc“. Tedy takový, ve kterém vás nečekají žádné mimořádné výdaje. „V srpnu jsme byli na dovolené, v září začíná škola, takže nakupujeme školní potřeby. Pak se nám rozbije kotel na teplou vodu a hned nato přijdou Vánoce,“ vypočítává učitelka Helena. „Takže vlastně žádný měsíc není,normální‘.“ Rezervu pro mimořádné výdaje zahrňte do úvah nad každoměsíčním rozpočtem.

2. ZÁPISNÍK

Zkuste si během jednoho měsíce zapisovat veškeré, a to i drobné výdaje. Je to podobné, jako když se snažíte zhubnout. Lidé, kteří si vedou stravovací „deníček“, získají reálný náhled na to, co vlastně celý den jedí.

3. VY & KARTA

Když platíte kreditkou, nezapomínejte, že jde vlastně o půjčku. Platíte penězi banky, které musíte vrátit. Pokud to stihnete v bezúročném období (obvykle jde o 45-50 dní), půjčka je zdarma. Potom vás ale čekají poměrně vysoké úroky. U některých karet máte možnost uspořit tisíce korun ročně, budete-li ji využívat co nejčastěji. Z každé platby vám vybrané banky vrací část utracené sumy. Například v Raiffeisenbank dostanete 1 % až 2 % z nákupů zpět na účet, podle typu karty.

4. DO MINUSU?

Také kontokorent je forma půjčky, i když si říkáte, že prostě jen „jdete do minusu“. Rozhodně to není nejvhodnější řešení pravidelné situace před výplatou, protože úroky se pohybují kolem 15-20 %. Hodí se spíše na nepředvídané výdaje. Například v Raiffeisenbank můžete získat až 150 tisíc korun a maximální doba splácení je jeden rok.

5. VY & DROBNÉ

Drobné výdaje plaťte v hotovosti. Vytáhnout dvoustovku za kávu a croissant je trochu „bolestivější“, než zaplatit kartou.

6. REALISMUS

Když si děláme plány, často si představujeme, že v budoucnu -např. za rok - budeme mít víc volného času a také víc peněz než v současnosti, aniž bychom pro to něco konkrétního udělali. A když se rok s rokem sejde, jsme na tom stejně jako loni. Buďte tedy realističtí a nepředstavujte si, že v budoucnu se stav vašeho účtu zázračně zlepší. Jaký bude, to záleží jen na vás.

Článek vyšel v magazínu Moje psychologie!