.

. Zdroj: iStock.com

Osm tipů, jak zpomalit a mít víc radosti ze života. Jste stroj, nebo člověk?

Se začátkem nového roku jste plna energie, těšíte se, co vše zvládnete a jak využijete každou jeho minutu? Skvělé, jen abyste to nepřepálila! Možná by tím letošním předsevzetím nemuselo být stíhat toho víc, ale naopak zpomalit a konečně si život užít. Uměla byste to?

Rychlejší internet, auta, komunikace, připravené jídlo, inteligentnější ledničky, vysavače, vypadá to, že je spousta věcí, které nám šetří čas. Tak proč máme pocit, že je ho čím dál tím méně, a honíme se ještě víc?

Několik rozdělaných projektů, dítě na spoustě kroužků, o víkendu zajímavý program, přeci ten život nepromrhám poleháváním! To je mantra mnoha dnešních lidí. Je ale lepší život jen tak proletět? Vidět všechno jako z rychlíku a uvědomit si, že nás akorát bolí hlava nebo břicho?

Aby všichni viděli

Mojí kamarádce Simoně jsme donedávna všechny záviděly její život, který vystavovala na Facebooku. Jenže to byla pak ona, která chyběla na našem každoročním předvánočním večírku. Nebyla ve vánoční Paříži, ale v nemocnici. Jak trefně poznamenala další moje kamarádka Klára: „Jo, mé drahé, kdo zpomalí, ten přežije.“ Je na tom velký kus pravdy, koneckonců i Charles Darwin ve svém principu evoluce říkal, že přežije nejsilnější, ale ne nutně nejrychlejší. A když se absolutně strháme sprintem života, budeme mít sotva sílu vstát z postele.

Udělejte si čas na čas

Pomalejší život znamená udělat si čas na to, abyste si užila rána, místo toho, abyste se vrhla do práce v šílenství. Znamená to, že si uděláte čas, abyste si užila cokoli, každého slova vašich rozhovorů a volání myšlenek. Zpomalení je vědomá volba, ale ne vždy snadná. Vede k většímu prožívání života a větší úrovni štěstí. Pro začátek si můžete na každý den či týden napsat místo „musím vyřídit“ – „teď zpomalím tak, že …“

1. Udělám méně věcí

Je těžké zpomalit, když se snažíte udělat milion věcí. Místo toho se vědomě rozhodněte dělat méně. Soustřeďte se na to, co je opravdu důležité, co je skutečně třeba udělat, a zbytek vypusťte. Mezi úkoly a schůzky si zařaďte volno, čas na odpočinek, tak abyste se mohla svými dny pohybovat klidnějším tempem. Co tak proškrtat svůj ToDo list?

2. Budu přítomná teď a tady

Nestačí jen zpomalit a vyškrtat úkoly, musíte si být vědoma toho, co právě děláte. „Když zjistíte, že přemýšlíte o něčem, co musíte udělat, nebo o něčem, co se již stalo, nebo o něčem, co by se mohlo stát ... jemně se vraťte do současnosti. Zaměřte se na to, co se právě děje. Na vaše akce, na vaše prostředí, na ostatní kolem vás. To vyžaduje praxi, ale je to nezbytné,“ doporučuje Leo Babauta, vegan, minimalista a propagátor Zen buddhismu.

3. Odpojím se

Naučte se nebýt vždy přítomna. Umět vypnout iPhone, tablet, počítač, vše, co vás drží na příjmu. Zkuste ho vypnout v sedm večer nebo o víkendu. Pokud většinu dne pracujete na počítači, občas se odpojte, abyste se mohla soustředit na jiné věci. Být neustále připojen znamená být neustále přerušován ve všem, co děláte. Je těžké zpomalit, když neustále kontrolujete nové zprávy.

4. Zaměřím se na lidi kolem sebe

Často trávíme čas s přáteli a rodinou nebo se setkáváme s kolegy, a nejsme tam s nimi. Mluvíme s nimi, ale jsme rozptýleni přicházejícími notifikacemi nebo tím, že myslíme na to, co musíme ještě udělat. Neposloucháme, přemýšlíme o sobě. Věnujte čas a myšlenku tomu, s kým právě jste.

5. Dám si chvilku sobeckého volna

„Můj nejmilejší tip na zpomalení,“ jak říká Kamila Boudová, přední česká odbornice na udržitelnou módu, autorka dvou knih Falešná Pařížanka a zakladatelka SLOU DAYS, „je 20 minut si každý den lehnout a opřít si nohy nahoru o zeď. Prý se tím i hubne! Udělejte to jako první věc hned po příchodu domů. I když je tam čurbes, i když máte vařit večeři a dělat s dětmi úkoly. První, co udělejte, lehněte si a dejte svému tělu odpočinout, chod domácnosti řiďte z horizontální polohy.“

6. Budu dělat jen jeden úkol naráz

Kdysi možná býval multitasking hoden obdivu, ale už není. Aby vaše tělo, mysl, paměť, schopnost koncentrace a další umy, které jste dříve ovládala zcela v pohodě, přežily, zaměřte se na jednu věc najednou. Když cítíte nutkání přejít na jiné úkoly, zastavte se, dýchejte a stáhněte se zpět. Věnujte se jen té jedné věci, která je právě aktuální.

7. Ocením přírodu

Tím, že nebudu celé dny trávit v uzavřených prostorách kanceláří a domovů, v autech a dopřeju si každý den alespoň hodinku venku, bez mobilu. „Vyjděte ven a opravdu pozorujte přírodu, zhluboka se nadechněte čerstvého vzduchu, užijte si klid vody a zeleně,“ připomíná Zen buddhista Leo Babauta. I když vás počasí spíše nutí cvičit v uzavřených posilovnách, co to jde, dejte přednost outdoorové aktivitě. Sem se počítá i procházka se psem, malý turistický výlet o víkendu či cesta z práce pěšky.

8. Budu jíst pomaleji

Místo toho, abychom si co nejrychleji naládovali jídlo do žaludku, naučme se jíst pomalu. Mindful eating – vnímat, co jíme, užít si čas jídla a nespěchat. Oceňujte chutě a textury. Jídla s přemírou tuku, soli a cukry vyměňte za skutečná jídla, která vás zaplní, ale i v menším množství, a budou vám chutnat. Začněte s jídlem, na které máte během dne nejvíce času, a pak změňte i ta ostatní. Rychlost konzumace jídla už řešil v roce 1986 italský novinář s gastronomickým zaměřením Carlo Petrini, který zrealizoval koncept Slow Food. Byla to jeho reakce na otevření pobočky řetězce rychlého občerstvení McDonald’s na historickém náměstí Piazza di Spagna v Římě. Dle myšlenek tohoto konceptu nejsme stroje ani otroci rychlosti, jsme lidé a měli bychom objevovat rozmanitost a bohatost chutí jídla. Souhlasíte? Jste super stroj, nebo jen člověk?