Slova dokáží přivolat štěstí, ale také ho odvát na míle daleko.

Slova dokáží přivolat štěstí, ale také ho odvát na míle daleko. Zdroj: istock.com

Osm slov, která vám kazí život. Jak často je říkáte?

Říkáte si, že vám poslední dobou nic nevychází? Snažíte se, pracujete, jste milá, vlastně děláte to samé, co vaše kamarádka, ale té se daří. Jak je to možné? Zkuste se někdy zaposlouchat do toho, co říkáte. Možná najdete rozdíl právě tam. Protože slova ovlivňují náš život mnohem více, než si myslíme. 

Všichni tu situaci známe: Přijdete domů z práce a první, co pronesete, je něco ve smyslu „To byl zase den. Jsem strašně unavená, nikdy nemám čas si odpočinout a hrozně mě rozbolela hlava.“ Tak přivítáte své milé a v tu chvíli určíte i nádech zbytku dne. Měl-li přítel, manžel, kdokoliv z dětí v plánu něco veselého, zajímavého, v tu chvíli začíná váhat, zda má o svém nápadu promluvit, nebo raději mlčet navždy. Nálada klesá a večer se stává dobou jen o přežití. Jakými slovy uvítala rodinu nebo přátele vaše stejně unavená kamarádka, ta které se daří? Možná něčím ve smyslu „Ahoj, jsem tak ráda, že jsem doma. Jsem příšerně unavená, dáme si spolu něco dobrého?“

Určitě uznáte, že nálada a energie v jejím bytě bude úplně jiná. Slova mají velkou sílu. Některá pozitivní energii a štěstí přitahují, jiná odvádí na míle daleko. Slova také zpětně ovlivňují i rozpoložení nás samých a naše činy. Když si dokola budeme opakovat, že jsme neschopní a že za nic nestojíme, brzy tomu začneme věřit a podle toho se chovat. Zkuste se zamyslet nad tím, jakými slovy dáváte najevo své emoce. Stačí je pak změnit a člověku se změní i život. Víte, která slova byste si měla zakázat?

1. „Nedokážu“

Jste člověk, to už samo dokazuje, že dokážete leccos. Jste rozumná bytost, co má velké šance na vítězství. Když řeknete, že něco nedokážete udělat, stává se to pravdou. Musíte naopak říkat, že se o to pokusíte a že to dáte. Předpona ne- je mocná čarodějka, má v sobě zkrátka zápor, takovou pomyslnou závoru, která vám zavírá dveře. Místo „nedokážu ráno vstát dřív“ můžete říci „zkusím příští týden vstávat dřív“.

2. „Nikdy“

Nikdy nepotkám muže svých snů, nikdy nikomu nevěř, nikdy to nedopadne podle mých… Poznáváte se? Kolikrát si těmito slovy nahlas stěžujete? Tak si vzpomeňte na úsloví Nikdy neříkej „nikdy“. Síla tohoto slova je mocná. Dokáže zcela uzavřít mysl. Je to jako červená stopka, která zbavuje životní energie, dokonce i v jinak příjemném kontextu. Ničíte jím svou vnitřní pozitivitu.

3. „Ne-“

Slyšíte ho ze svých úst podezřele často? Jako maminka malého dítěte se možná snažíte o pozitivní výchovu, takovou, aby dítě celý den neslyšelo jen „nesahej, nedělej, nechoď“. Ale chováte se stejně i k sobě? „Ne“ je úhlavním protivníkem štěstí. Naučte se své myšlenky formulovat tak, abyste tuto předponu nepoužívala příliš často. „Nechci pracovat do noci“ zkuste říci pozitivněji „Budu pracovat jen do deseti.“

Samotné "ne" je ovšem naopak velmi žádoucí. Pokud něco nechcete nebo nestíháte, tam je zrovna potřeba nebát se konfliktu a na rovinu říct "ne" ve správnou chvíli.

4. „Až“

... až dostavíme dům, až potkám vysněného partnera, až se nám narodí děti, až konečně začnu podnikat... Na co čekat? Člověk neustále své štěstí s něčím spojuje a vidí ho v budoucnosti. Prožívání přítomných okamžiků se někam vytratilo. A slovo "až" nás v tom podporuje. Zapomeňte na slovo „až“ a zapojte slovo „teď “. Jinými slovy: Mějte svůj sen, ale pracujte pro něj už teď.

5. „Nenávidím“

Jste nespokojená? Něco nebo někdo vám opravdu vadí? Svou nespokojenost vyjádřete raději jinými slovy. Nenávist je největší zlo, které se může ve vnitřním světě člověka zrodit. Není pro ni žádná omluva. Toto slovo nelze pronášet za žádných okolností, raději ani žertem. Zbavit se ho je velmi jednoduché. Zjemněte na nemám rád, nevyhovujeme si, nerozumíme si… a pak zapracujte na odstranění ne-. Vyhovuje mi víc…, rozumím si…

6. „Pořád“

Pořád musím jen plnit přání někoho jiného, pořád musím platit poplatky, pořád chodím pozdě. Pod slovem „pořád“ si představíme každý den, každou chvíli a vy opravdu chodíte každý den pozdě? Nebo jen občas? Sami sebe zbytečně klamete, vždyť to není tak špatné. Co myslíte?

7. „Problém“

„Tak to je problém, to asi nepůjde přeplánovat…“ Toto slovo na první pohled vypadá neškodně, avšak až skutečně nějaké problémy budete mít, snažte se tohle slovo nepronášet, protože má dost negativní energii. Snažte se ale nazývat problémem to, co skutečně problémem je. Většina věcí totiž jde vyřešit celkem lehce. Šetřete si toto slovo, až budete opravdu v úzkých.

8. „Unavený“

Jistěže můžete být unavená, není však důvod o tom mluvit. Jsou v tom jisté psychologické jemnosti. Když si říkáte, jak jste unavená, zaměřujete svou pozornost na vlastní únavu a cítíte se ještě unavenější, přičemž snadno zapomenete, že přece jen ještě nějakou tu rezervu máte. A že ji máte. Cestou z práce si říkáte, jak jste unavená, jediné, co chcete, je si lehnout doma na pohovku. Ale jak to dopadne? Zvládnete uvařit dobrou večeři, jít na procházku se psem, pohrát si s dětmi… Kde je ta únava?