...

... Zdroj: iStock.com

Nižší plat jen proto, že jste žena? Island jde příkladem, firmy bude trestat

Platová nerovnost mezi muži a ženami je velké téma, o němž se hodně mluví v Hollywoodu i na konferencích v rámci Equal Pay Day, nicméně konkrétní kroky v reálném životě příliš vidět nejsou. O to důležitější se jeví nová legislativa, kterou nyní zavádí Island. Nerovné odměňování mužů a žen ve stejných pozicích bude jednoduše postaveno mimo zákon. 

Platová diskriminace je sice nezákonná i v řadě jiných zemí, nicméně v praxi to není znát. O jak alarmující problém jde, svědčí výzkum provedený organizací Světového ekonomického fóra, podle něhož ženy berou méně než muži ve srovnatelných pozicích v každém státě na světě.

Island je ale první zemí, která boj proti platové diskriminaci posouvá o významný krok dál. Po firmách s více než pětadvaceti zaměstnanci nově požaduje získání vládního certifikátu, jenž bude potvrzovat jejich rovnou platovou politiku. Kdo ho získal a kdo ne, bude navíc veřejné, takže jakýkoli zájemce či zájemkyně o práci může dopředu vědět, do čeho jde.

Společnosti, které zaměstnávají víc než dvě stě padesát lidí, budou muset získat tento certifikát už do konce roku, menší firmy na to budou mít příštích pár let. Island se zavázal zatočit s platovou nerovností do roku 2022. Při neplnění zákona budou padat pokuty až 500 dolarů za den.

Neznamená to, že by společnosti byly nuceny platit všem zaměstnancům na stejných pozicích na korunu přesně. Stále budou moci brát v potaz například konkrétní zásluhy či počet odpracovaných let. Současně však musí umět dokázat, že za rozdílným platovým ohodnocením nestojí pouze holý fakt, že je někdo muž a někdo žena.

Island tuto změnu poprvé ohlásil v březnu 2017 symbolicky na Mezinárodní den žen. Jistě není náhodou, že zákon prošel tamějším parlamentem, který může jít sám o sobě příkladem – polovinu jeho členů tvoří ženy.

Čas ukáže, nakolik je to velký krok pro Island, který už nyní podle zprávy Global Gender Gap opanuje první místo žebříčku zemí s nejnižšími rozdíly mezi platy, a jak zásadní pro zbytek světa (Česká republika zaujímá ve stejném žebříčku 88. místo). Podle Světového ekonomického fórabude trvat ještě celé století, než se podaří problém platové nerovnosti vyřešit v globálním měřítku.