Už zase. Proč je pořád všechno špatně?

Už zase. Proč je pořád všechno špatně? Zdroj: iStock.com

Nešťastná v práci? Jak se zachovat, když vás šikanují kolegové nebo šéf

Když se řekne šikana, asi každého nejdřív napadne základní škola. Možná jste o ní jen slyšeli, každopádně si říkáte, že je fajn, že tyhle roky máte za sebou. Jenže ono to školou končit nemusí. I vaše práce se bohužel může stát místem, kde si z vás  šéf či kolegové udělají boxovacího panáka.

Moc se o tom nemluví, až když je nejhůř. Najednou před vámi sedí zhroucená kamarádka, ze které to padá: Ignorace od kolegů, arogantní chování šéfa, nejasná formulace úkolů nebo i ponižování před kolegy. Moc dobře ví, že ostatní v kuchyňce u kávy probírají, jak by nechtěli být v její kůži – vy ostatně také ne – a říkáte si: Jak se to mohlo stát?

Možná vás napadne, jestli si to moc nebere. Stres a pocit nedocenění zažívají lidé i jinde. Jenže šikana není to samé co stres. Podle průzkumu Jobsindex společnosti LMC šikanu zažily v posledních měsících dvě pětiny (38 %) zaměstnanců, 16 procent dokonce opakovaně. Se šikanou se tedy potýká 1,6 milionu obyvatel ČR. Podle zkušeností neziskové organizace Mobbing Free Institut, která pomáhá obětím šikany, desetina lidí trápených v zaměstnáních zavítá za psychiatrem. Šikana v práci je příčinou pětiny všech sebevražd!

A pokud vás napadá zlý korporát, tak vězte, že nejčastěji se takový problém objevuje ve státní správě, zdravotnictví a školství. A šikanují nejen nadřízení – často se naopak "spojí" podřízení proti šéfovi. Ať je to v jakékoliv pozici, vždy se jedná o chování, které ubližuje a mělo by být zastaveno. Víte, jak se v takové situaci chovat? Společnost Mobbing Free Institut pro vás sepsala malé desatero.

1. Opravdu je to šikana?

V první řadě oddělme šikanu od "úletu" ze stresu. Každý z nás může mít hromadu nedodělané práce nebo rodinné problémy a jeho chování tou dobou není jak z příručky. Šikana oproti tomu trvá déle než půl roku, většinou se opakuje minimálně jednou týdně. Nejdřív je dobré dát slušně najevo, že toto chování už je nám nepříjemné. „Často se setkáváme s tím, že šéf vůbec netuší, že jeho chování je nepřijatelné. Jakmile ho upozorníme, že toto už je zbytečná šikana, přestane,“ vysvětluje Michaela Švejdová z Mobbing Free Institut.

2. Proč se to děje?

Dalším krokem je jít k jádru problému. Mohou to být neřešené konflikty, pocit moci u manažera, závist u podřízených nebo kolegů. Ve firmě může být až nezdravě soutěživá atmosféra, nejasné cesty k povýšení, finanční úniky. „A přiznejme si, že to může být i tím, že si občas se zbytkem týmu nesedneme nebo jsme z vlastní zkušenosti na některé věci citlivější,“ dodává Švejdová.

3. Deník jako důkaz

Nejdůležitějším důkazem bude deník, tzv. inventura útoků, která by měla obsahovat: co, kdo, kdy, kde, jak a proč. Především však vypište, jaké měla tato událost důsledky: jak na vaši psychiku, zdraví, vztahy, tak i další práci. Ukládejte si jakékoli důkazy, dokumenty, nahrávky, které pomohou dokázat problémy.

4. Opora

Toto období je náročné, hledejte oporu v rodině, u přátel i kolegů. Dejte vědět vedení firmy.

5. Hledejte řešení

Šikana sama odezní jen málokdy. Postarejte se hlavně o vlastní zdraví, vyhněte se dalším konfliktům či násilí. Můžete se zkusit dohodnout či si stěžovat písemně u vedení. „Ne každé řešení je cestou pro každého. Prohrou nejsou ani odchod do jiného oddělení nebo výpověď,“ upozorňuje Michaela Švejdová.

6. S chladnou hlavou

Může to být těžké, ale snažte se zachovat si nadhled, sledujte a předvídejte vývoj. Připravte se na to, že jakmile začnete situaci řešit, může se to i zhoršit. Přiznejte si však důsledky šikany a vážnost situace a nenechte se zastrašit.

7. Vyhledejte odbornou pomoc

Vaše první kroky by měly vést za nadřízeným, zřizovatelem v případě školy, případně na personální oddělení nebo odbory. Tam jsou na takové situace vyškolení. Obraťte se na odborníky, psychologa, psychiatra a poradce, například Mobbing Free Institut. Pomoci by mohl i inspektorát práce nebo magistrát. V extrémních případech se bude případ řešit s právníky před soudem.

8. Do kdy to snesu?

Řekněte si, do kdy jste schopni situaci snášet. Průběžně se zamýšlejte, kam situace směřuje a jaké a zda ještě máte osobní rezervy. „Na žádné práci nezáleží tolik jako na vašem životě a zdraví,“ doplňuje Nataly Žáčková, ředitelka MFI. „Dlouhodobý stres se na vašem zdraví podepíše a jsou na to data z mnoha výzkumů. A i když si myslíte, že bez výplaty se neobjedete, uvědomte si, jak rodina dopadne bez vašeho příjmu, pokud skončíte v dlouhodobé pracovní neschopnosti.“

9. Zůstaňte ve střehu

Nejdůležitější je situaci zklidnit, šikaně předcházet, nevyvolávat konflikty a problémy řešit hned s prvními náznaky. Mimo jiné to znamená i nešířit tak oblíbené firemní šuškandy, pomluvy, naopak nevynechat společné teambuildingové aktivity. V podstatě jde o to nebýt lhostejný a snažit se, aby se to odrazilo i v práci.

10. Prevence je na místě

Nejlepší prevencí šikany je sebejisté jednání a zdravé sebeprosazování v kolektivu. Pomáhá i otevřená komunikace a vůči náznakům šikany se okamžitě vymezit. „Opřete se o svá práva,“ radí Tomáš Ervín Dombrovský ze společnosti LMC, která provozuje portály Jobs.cz a Práce.cz. “Zaměstnavatel je povinen zajišťovat rovné podmínky pro všechny zaměstnance, a to nejen v oblasti odměňování za práci, ale i co se přístupu v týmu či odborné přípravy týče. Pokud tedy pro to není objektivní důvod, nemůže vám například odmítnout stejné školení, jako poskytl celé firmě.“