Dejte si časový limit, do kdy pracujete

Dejte si časový limit, do kdy pracujete Zdroj: istock.com

Nejčastější chyby home officu. Co vám práci z domova zničí?

Už žádné denní dojíždění do kanceláře, hodiny v kolonách, konec nepřejícných kolegyní, které si libují v klepech všeho druhu a dalších milionů rozptýlení, jež přináší práce v open spacu. Konečně pracujete z domova. Teď vám půjde práce od ruky. Ano, pokud nebudete dělat „homeofficové“ chyby.

Jste-li v práci z domova nováčkem, jistě cítíte prvotní euforii z nového nabytí množství času, hektická rána jsou pryč a vy cítíte, jak dosavadní stres odplouvá pryč. Zní to ideálně, ale pokud hned od začátku nepodchytíte rizika, která s sebou práce z domova přináší, dopadnete ještě hůře. Produktivita klesne, kila se naberou, rozhodíte si pracovní a osobní život a to nejhorší, zatoužíte zas po denním dopoledním dojíždění v kolonách.

Pokračování 2 / 6

1. Nepracujete v domácí kanceláři

Domácí kancelář je pro home office základ
Domácí kancelář je pro home office základ | Zdroj: istock.com

„Když chci, pracuju v ložnici ještě v posteli, pak se přesunu do obýváku a někdy, když je hezky, vezmu si počítač na terasu a pracuju venku,“ sděluje mi, jako nováčkovi v práci z domova, moje kamarádka, která navrhuje webové stránky. Zkusila jsem to také, ráno ještě v posteli otvírám počítač, ale za velkého zívání ho ještě na chvíli zavírám, že si na chvíli odpočnu, vždyť není ještě ani sedm. Druhou variantou je obývák. Možná ještě horší, věčně si přináším materiály a knihy a když už se usadím a chci psát, potřebují psi nutně ven, pak dovnitř, pak pozornost; špatně se mi sedí… ne, beru vše a odcházím do malé pracovny do podkroví a pasuji ji na mou pracovnu. Tam jde práce od ruky.

Jak nerealistické mít celý dům jako pracovnu. Lepším krokem je zřídit si domácí kancelářský prostor, může být kdekoli, pokud je trvalý, dostatečně velký a pohodlný, aby vám umožnil vykonávat práci. Vytvoření trvalého kancelářského prostoru, který používáte pouze pro práci, je také důležité, když chcete uplatnit nárok na odpočet daně z příjmů.

Pokračování 3 / 6

2. Příliš mnoho přestávek

Nenechte se nikým vyrušovat. Teď pracujete
Nenechte se nikým vyrušovat. Teď pracujete | Zdroj: istock.com

Jednou z výhod práce z domova je, že se můžete vyhnout rozptýlení způsobenému rozhovory, často nedůležitými, se spolupracovníky, ale nemyslete si, práce z domova má také svá. Je tu hrozba televize, počítače a úklidu. Je snadné dát si 15minutovou přestávku, abyste mohla omrknout několik videí na YouTube nebo zkontrolovat svou stránku na Facebooku. Většina pracovníků to také dělá v tradiční kanceláři. Ale když se nad vaším ramenem neobjeví žádný nadřízený? Tyto přestávky jsou mnohem snazší a mohou se pak snadno zvyšovat. Nebo jen lehký úklid, kdy dáte prádlo do pračky, pověsíte, uklidíte nádobí a hodinka je pryč. Sice uklizeno, ale nic neuděláno. Chcete-li odvrátit toto pokušení, sestavte si každé ráno seznam toho, jakou práci musíte absolvovat, než skončí den. Měla byste se soustředit na úkoly, za které dostanete zaplaceno. Jste přeci v práci.

Pokračování 4 / 6

3. Nehlídáte si zdraví ani kila

Vydržíte při práci stále nejíst?
Vydržíte při práci stále nejíst? | Zdroj: istock.com

Možná si myslíte, že díky práci z domova omezíte rychlé fastfoodové obědy s kolegy, věčné zákusky k těm a těm narozeninám a začnete si připravovat zdravé obědy. Kdo nepracoval nikdy z domova, netuší, jaké dietní bomby se snesou na jeho jídelníček. Zabraná do projektu obědvám čokoládu se sýrem a okurku, není čas si něco připravit. Někdy „oběd“ přeskakuji a tláskám do sebe až večeři. Jindy pojídám celý den něco. Chvilku oříšky, pak bagetu se šunkou, pak čokoládové bonbóny na zahnání hladu. Ještě že chodím běhat, jinak bych kvůli práci z domova narostla do velikosti xxl. Musíte si stanovit režim. Dvě malé svačinky, zeleninové či ovocné, ty prospějí vašim mozkovým buňkám, a oběd, který zvládnete připravit do hodinky, takže ideálně saláty, kuskus s masem atd. Chcete-li řízky, připravte si je den předem.

Pokračování 5 / 6

4. Zapomínáte ukončit pracovní den

Dejte si časový limit, do kdy pracujete
Dejte si časový limit, do kdy pracujete | Zdroj: istock.com

Velkým přínosem práce z domova je, že si můžete nastavit svůj pracovní plán, což může být ale i úskalím. Váš pracovní den nikdy neskončí. Práci máte neustále rozloženou kolem sebe, vracíte se k ní a často svůj pracovní plán roztáhnete do celého dne. Váš laptop je přímo na kuchyňském pultu, tak proč nezkontrolovat e-maily, než si lehnete do postele? Proč nenapsat ještě několik odstavců článku dlouho po skončení pracovního dne? A odpočinek chybí. Budete-li mít v domě své pracovní místo, tak jako jste kdysi opouštěla kancelář a nechala vše za sebou, udělejte to i doma. Pokud nebudete opatrná, je příliš snadné zamotat se do pasti práce od rána do večera. Abyste tomu zabránila, slibte si, že po určité hodině nebudete pracovat. Celý váš život by neměl být věnován pouze práci, i když pracujete z domova.

Pokračování 6 / 6

5. Ztrácíte se z Ofiice life

Důležité je čas od času se objevit. Nestaňte se neviditelnou
Důležité je čas od času se objevit. Nestaňte se neviditelnou | Zdroj: istock.com

Jen proto, že pracujete z domova, tak to neznamená, že byste se nikdy neměla objevit ve vaší bývalé kanceláři. Příliš mnoho pracovníků z domova prostě zmizí z kancelářského života. Zřídka se účastní důležitých schůzí, nepodílejí se na poradách a to může přinést ztrátu příležitostí. Šéfové předávají práci na jiné, protože vy jste se stala neviditelným zaměstnancem. Abyste tomu zabránila, pravidelně navštěvujte kancelář, ať už jednou za dva týdny nebo jednou za měsíc. Také se pravidelně hlaste telefonicky nebo videokonferenčně ke spolupracovníkům a šéfům. Připomeňte nadřízeným, že i když nejste v kanceláři každý den, jste stále ochotná a chtivá dělat a dokončovat důležitou práci.