...

... Zdroj: iStock.com

Názor ředitelky Czechitas: Co je to startup a proč do něj jít?

Je karlínské raw bistro s baristou v kostkované košili startup? Může to být nezisková organizace, eshop, dva bastlíři v garáži nebo inovační tým v korporaci? Je třeba Facebook pořád startup? Přestože už před čtyřiceti lety pojem startup uvedl Business Week v souvislosti s inovačním potenciálem mladé firmy nebo technologiemi, názory na to, co je a není startup, se liší.

Každý startup nemusí vznikat v garáži nebo na kolejích při vysoké škole, nicméně nižší náklady na provoz, proces získávání zpětné vazby z trhu v rané fázi a první investice ze strany zakladatelů je rozhodně něco, co úspěšné projekty spojuje. Na čem bychom se tedy měli při pojmenování startupů shodnout?

Rychlý růst

Pojem startup neoznačuje každou novou firmu, její ranou fázi životního cyklu nebo nápad, ale tu, která směřuje od svého založení k rychlému růstu – podle zakladatele akcelerátoru Y Combinator Paula Grahama nejlépe 5% nárůst příjmů týdně. Doménou startupu nemusí být ani technologický produkt, rizikový kapitál nebo směřování k exitu firmy. Obvykle zkrátka nabízí produkt nebo službu, o kterou má hodně, ale opravdu hodně lidí zájem.

Startup dokáže obsloužit zákazníky na globálním trhu a výrazně zvýšit příjmy s minimálními mezními operativními náklady. Což znamená, že každý další nový zákazník firmu téměř nic nestojí.

Proč pracovat ve startupu?

V dynamickém prostředí se rozhodně nebudete nudit. Tedy pokud hledáte výzvy, nebojíte se častých změn a vysokého pracovního nasazení nad rámec 9–17 hodin všedních dnů. Vzhledem k tomu, že se mnohdy jedná o práci v malých kolektivech, nemusíte se bát, že vaše práce zapadne do šuplíku.

Jste vidět a vaše práce ještě víc. Máte možnost ovlivnit výsledný produkt a většinou i nastavení procesů celé firmy, máte možnost být velice kreativní a inovativní a pracovat s nadšenými lidmi. S čímž se pojí zodpovědnost, ale i velká láska k práci.

Ruku na srdce, kolik lidí dělá práci, která je baví a naplňuje tak, že se v neděli nemohou dočkat pondělí?