Já se do té práce tak těším

Já se do té práce tak těším Zdroj: iStock.com

Návrat do práce po delší pauze. Jak si ho usnadnit a být připravená

Ať už se vracíte do práce po pár měsících cestování nebo pár letech strávených s dětmi, vždy to pro vás bude znamenat radost i strach. Nikdy nebudete muset být tak připravené stanovit si hranice a být soustředěné, jako když se budete vracet do práce po delší pauze. Jak být tedy připravená?

Vrátit se do práce po narození dítěte, po pauze na volné noze nebo po měsících cestování vyžaduje určitou míru psychické přípravy. Pamatuji si to u sebe, když jsem se po osmi měsících od narození dcery vracela na poloviční úvazek do práce. Strašně jsem se těšila, zároveň měla obrovské obavy, zda jsem svou práci nezapomněla, zda budu vědět, jak vše funguje, zda zvládnu to tempo s rodinou. Možná vám – jako mně – pomůže pár mých rad a osvědčených tipů Rosie Pope, autorky článku Five Ways to Be Pro Mom, které potvrzují i Sheryl Sandberg či Ivanka Trump.

Smiřte se s tím, že to není jednoduché

Je důležité si přiznat, že návrat do práce bude těžký. To je normální. Možná se vám bude po dítěti stýskat. Možná budete více než na práci myslet na to, jestli mu hlídačka rozumí. Mohlo by vám pomoci si předem říct, proč se chcete vracet do práce. Ať už je to kvůli penězům, osobním ambicím, obohacení nebo pro to všechno a ještě víc. A to si pak pokaždé připomínat.

Zůstaňte přes den ve spojení

Důležitý bod u těch, které zanechávají své miminko v rukou chůvy či manžela. Jen ať vám posílají přes den fotografie, co dělají, přes sms či email. Možnost vidět své dítě, jak si hraje, spí, jí, vám dává pocit, že jste ve spojení.

Dostaňte se do obrazu a dožeňte, co jste zameškala

„V měsících před hledáním práce hledejte, konzultujte, sdílejte,“ navrhuje náborářka Jennifer Lenkowsky. Dostaňte se ven a dostaňte tam i své jméno. Jestliže nejste na sociálních sítích, založte si na Facebooku, Twitteru či LinkedInu účet, a jestli už ho máte, ujistěte se, že vaše vystupování je profesionální a připravené na to, aby je prozkoumal potencionální zaměstnavatel. Také si nezapomeňte aktualizovat znalosti v oboru, neboť ty se velmi rychle mění.

Musíte mít životopis

„Tohle by nemělo být ani připomínáno, ale setkávám se s tolika lidmi, kteří mi sdělili, že životopis nemají. Pokud jste požádána, abyste poslala životopis, ale žádný nemáte, správná odpověď není „Žádný nemám“, ale „Žádný problém. Stačí vám to do pátku?“ doporučuje Lenkowsky. Jakmile ho začnete psát, uvádějte posledních deset let života. Pokud jste byla doma, tak uveďte, čeho jste dosáhla v deseti letech předtím, ale přiznejte, že jste byla doma. Není nic špatného na péči o děti, převeďte to do výhody a zdůrazněte schopnosti, které jste během té doby získala, jako jsou schopnost vyjednávání, trpělivost, empatie, které jsou použitelné na pozici a odvětví, do kterého se chcete dostat.

Využijte své zdroje

A těmi jsou vaše kontakty. Kamarádky, rodina, bývalí kolegové, často se stává, že právě oni ví, že někde někoho hledají, a práce na doporučení je mnohem lépe získatelná. Mluvte o tom všude, že byste se ráda vrátila do práce, jaká by se vám líbila, co umíte, co vás láká. Možná to nebude hned, ale jednou se s velkou pravděpodobností někdo ozve a nabídne vám práci.

Nemyslete si, že je něco pod vaši úroveň

Všechny jsme někde začínaly a bohužel, když se rozhodnete pro životní změnu jako mít dítě či na dlouho vycestovat, budete zkrátka nějaký čas stranou a při návratu se budete muset vrátit na začátek. Buďte flexibilní, udělejte, co je třeba. Buďte ochotné chvíli pracovat zadarmo, jděte na stáž nebo zkuste dočasnou práci. Pomalu si na vše zvyknete, na tempo, informace, způsob myšlení, získáte novou síť kontaktů, což vám velmi pomůže.

Využijte své schopnosti i jinde

Přemýšlejte a pak se rozhodněte, co chcete dělat, a pak proberte svůj život a najděte situace, které jsou s tím, co chcete dělat podobné. Chcete pracovat v cestovce, ale pár let jste nepracovala, protože jste cestovala s manželem kvůli jeho práci a vychovávala děti? Šanci máte, vždyť víte, jak cestování funguje, umíte udělat plán cesty, jste znalá světa, jazyk také ovládáte, víte, jak sehnat vízum, jak se rychle zabydlet… předveďte, jak můžete být užitečná. Zjistěte si, co váš potencionální zaměstnavatel hledá, a upravte své zkušenosti dle toho. Jak říká novinářka Mary Curtis: „Tajemstvím je, že v tom není žádné tajemství – prostě pracujte co nejlépe s tím, co máte.“