.

. Zdroj: iStock.com

Najděte si mentora a posuňte svou kariéru výš

Jste plná ambicí a velkých nápadů, máte jasné cíle, prezentace přednášíte sebevědomě, myslíte strategicky a promyšleně komunikujete. Pracovně se vám daří, ale ráda byste postoupila výš nebo se zkusila opřít do složitějších projektů. Co s tím? Najděte si mentora.

Sama na sobě cítíte, že se vám pracovně daří, můžete se pochlubit několika úspěšně zvládnutými projekty, tým vás respektuje a vaše nadřízená tvrdí, že by bez vás nemohla žít. Máte už pěknou řádku kontaktů, kterou rozšiřujete a prohlubujete. Je čas se posunout dál a výš. Ale jak na to?

Možná potřebujete mentora – někoho, kdo vám pomůže překonat výzvy, které přijdou. Jak říká Junot Díaz, autor knihy Krátký, leč divuplný život Oskara Wajda: “Kolegové jsou skvělí – ale mentoři, s těmi se dělá skutečná práce.“ Ale jak si takového mentora najít? Kde hledat? Koho vybrat?

Angie Changová je víceprezidentkou Hackbright Academy, kde pomáhá ženám vybudovat si schopnosti, poskytuje jim mentory a směřuje je ke kariérám v technických oborech. Nadšeně vytváří sítě žen, které se učí od sebe navzájem a pomáhají si ve svých kariérách. Jejími doporučeními se řídí i třeba Ivanka Trump. Tady je několik jejích nejlepších rad, jak si najít si tu pravou osobu k mentoringu.

Dejte o sobě vědět

Nejprve si ujasněte, s čím konkrétně potřebujete pomoci. A pak už choďte na přednášky a konference o vašem odvětví nebo o odvětví, které vás zajímá. Udělejte si názor na současný stav daného oboru. Sdílejte vaše zkušenosti a nápady tak, abyste přilákala a našla podobně smýšlející lidi. To je zásadní první krok.

Zjistěte, kdo vám sedí

Váš ideální mentor by měl být samozřejmě schopný a chytrý, ale také by měl být schopný vidět váš potenciál a snažit se ho rozvinout. Mentor nemusí být ředitel či velký šéf, mnozí velmi dobří mentoři jsou často jen o úroveň výš než ti, které mentorují. Můžete si i zkusit vytvořit takový osobní poradní výbor, do kterého si vyberete tři až pět poradců, kteří by vám pomáhali s úkoly, na kterých pracujete. Každého na jinou oblast. Skupina mentorů z vás udělá vyzrálejší osobnost.

Vytvořte si vztah

Než někoho požádáte o mentorování, snažte se vybraného člověka poznat. Vytvářejte si společný vztah, choďte vždy na setkání a buďte proaktivní. Domluvte si pravidelné schůzky, ukažte, že umíte najít informace, splnit závazky, a udělejte vše, abyste ukázala, že se učíte a rostete, samozřejmě díky jeho radám.

Ukažte, že máte vizi pro svou budoucnost

Nemusíte mít vizi promyšlenou do nejmenších detailů, ale mentor potřebuje vidět, že máte obecný směr, máte určené cíle, víte, kam chcete směřovat, abyste měla v hlavě konečný výsledek a on vám mohl pomoci.

Poslouchejte a přijímejte návrhy

Nic nefrustruje mentora víc, než když člověk, kterého vede, neposlouchá jeho rady. Ukažte, že přijímáte jejich návrhy, a předveďte, jak používáte jejich rad. Pravidelně svého mentora informujte o tom, co přesně právě teď děláte pro to, abyste jeho nápady aplikovala v praxi.

Veďte váš vztah

Převezměte iniciativu a veďte, vy z tohoto spojení můžete získat víc. Informujte mentora o tom, co děláte pro své cíle.

Máte strach, že lidé mají spoustu práce a koho dobře neznají, nechtějí nic učit? Nebojte. Většina úspěšných lidí souhlasí s mentorováním proto, že chtějí mít pozitivní vliv na příští generaci vůdčích osobností. Vidět, že ten, koho mentorovali, si vede dobře, je odměnou samo o sobě. Když uspějete, uspěje i váš mentor.