Megan Markle

Megan Markle Zdroj: profimedia.cz; archiv Blesku

Ivanka Trump
Nové právo žen v Saudské Arábii
Jacinda Ardern
Věřím ve svou sílu
5
Fotogalerie

Meghan, Ivanka, Jacinda: Učme se od žen, které letos už pěkně zahýbaly světem!

Jsou vidět, média jim nedají chvilku klidu. Proč? Protože svými názory, činy a chováním rozdmychávají oheň, mění historii, způsob života a pohled na ženy. Že jim něco nejde? Že se něco nemůže? Než si to řeknete, zkuste se inspirovat těmito ženami.

Meghan Markle – nová vévodkyně ze Sussexu

Megan Markle
Megan Markle | Zdroj: profimedia.cz; archiv Blesku

Tuhle ženu řada z nás miluje a drží jí palce v trnité cestě královským životem, jiným už leze pěkně krkem. Je jí všude víc než dost, ale její síla ovlivňovat svět roste. Neurozená, rozvedená, s peprnou minulostí, starší než její muž Harry, a přeci je součástí konzervativní královské rodiny.

Ať je vaše minulost jakákoliv, nemusíte se na ni ohlížet. Ona je toho krásným příkladem. Nebojte se ani své jinakosti, bude v mnoha případech vaše plus. Meghan nezapadá do škatulky perfektnosti, v životě se jí řada věcí nepovedla, na vše ve své kariéře nemůže být hrdá, ale nevěší hlavu a s hrdostí a vervou se pere s nemalými životními překážkami. Stát se manželkou prince Harryho s sebou nese velkou zátěž, absolutní změnu životního stylu, ale to si život někdy žádá. Zvažujete, že zanecháte své dosavadní práce a budete rok cestovat? Je váš manžel či partner cizinec a nejspíš vás čeká život v jiné zemi, ztráta přátel a jiné zvyklosti? Je to jen na vás.

Pokračování 2 / 4

Ivanka Trump – dcera amerického prezidenta

Ivanka Trump
Ivanka Trump | Zdroj: Shutterstock.com

Bylo o ní slyšet už před tím, než její otec kandidoval na prezidenta, ale s jeho kampaní a zvolením je Ivanka Trump opravdu vidět. Vydává další knihu Přepišme pravidla úspěchu, stává se poradkyní v Bílém domě, zavírá svou oděvní a doplňkovou značku Ivanka Trump. Je jí 36 let a s vervou se pouští do nových a nových věcí. Nejprve se věnovala realitám, pak nastoupila do rodinného impéria The Trump Organization, pak chtěla dát ženám oblečení, které by mohly nosit do práce, a založila svou módní značku a pak toho všeho zanechala a rozhodla se jít do politiky a stát se poradkyní.

Ona je příkladem toho, že nemusíte dělat kariéru jen v jednom odvětví. Můžete dát prostor více svým nápadům a vizím. Někdy musíte jedné věci zanechat, abyste mohla jít dál. Ne vždy to dopadne skvěle, ani Ivance se nevyhly komplikace (její oblečení část lidí bojkotovala kvůli politický názorům jejího otce nebo nevyhovujícím podmínkám zaměstnanců v Číně a Indonésii). Asi málokterá z nás bude mít tak bohaté zázemí jak finančně, tak na kontakty. Ale možná to ani pro naše sny není nutné. Váháte podnikat, změnit kariéru? Jděte za tím, co chcete.

Pokračování 3 / 4

Jacinda Ardern – novozélandská premiérka pod 40 let

Jacinda Ardern
Jacinda Ardern | Zdroj: Shutterstock.com

Do funkce premiérky Nového Zélandu nastoupila v říjnu 2017. Tehdy jí bylo 37 let a stala se nejmladší ženou na světě v tak vysoké funkci. A rovnou otěhotněla a před dvěma měsíci v červnu 2018 porodila dceru a pracovat nepřestala.

Nikdo ovšem neříká, že je to jednoduché. Je potřeba mít podporu v rodině i práci. Zapojte do péče rodinu. Zkuste domluvit s šéfem nové pracovní podmínky. Kombinujte, vymýšlejte a zkoušejte. Udělala to i Jacinda. Šestinedělní dovolenou si s miminkem užila a rovnou zapojila i svého manžela, televizního moderátora, Clarka Gayforda, který ji bude s malou dcerou doprovázet na cestách. Budou tým, a to je klíčové, každý se něčeho trochu vzdá, ale do budoucna určitě získá.

Pokračování 4 / 4

Arabské ženy – začaly řídit auta, samy

Nové právo žen v Saudské Arábii
Nové právo žen v Saudské Arábii | Zdroj: Shutterstock.com

Bez auta si nedokážete představit život. Jak jezdit do práce? Na nákupy? Vyzvedávat dítě? Jak zvládnout organizaci svého života? Týden bez auta, které je v opravě, kdy se stáváte absolutně závislá na hromadné dopravě, manželovi a jen čekáte na odvoz a přívoz. Nevím, jak pro vás, ale pro mě je to týden absolutního stresu a nesvobody. Pro ženy v Saudské Arábii to donedávna byla normální rutina. Tamní konzervativní společnost řízení auta ženou netoleruje. Saudky, které policie zastihla za volantem, byly zadrženy a musely zavolat své otce či manžely, aby před nimi podepsaly, že už nikdy řídit nebudou. Ale od 24. června 2018 konečně mohou. Díky královskému dekretu vydanému loni v září, za nímž údajně stojí dvaatřicetiletý princ Muhammad bin Salmán, mají ženy v Saudské Arábii právo řídit auto.

Tamní ženy o svá práva bojují a snaží se emancipovat a je jasné, že před sebou mají velmi dlouhou cestu. Možná máte pocit, že v naší společnosti už bojovat nemusíme, že ženy i muži mají stejná práva. Ale není to úplně tak. Pořád berou ženy za stejnou práci méně peněz. Chcete zbořit předsudky o životě ženy, že musí jen sedět doma a starat se o děti? Že nemůže sama jezdit do zahraničí stopem? Bude to boj, ale vytrvejte a zkoušejte cesty, jak věci změnit či je prosadit.