Co budu dělat?

Co budu dělat? Zdroj: iStock.com

Máte padáka. Jak se zachovat, když dostanete vyhazov?

Ačkoliv jste si myslela, že se to zrovna vám nemůže nikdy stát, opak bývá pravdou. Šéf má najednou jinou představu o kvalitě vaší práce a vy jste propuštěna. Co teď? Víte, jak se zachovat či co dělat?

Měla jste na pracovišti konflikt s nadřízeným, něco jste pokazila nebo naopak vy sama jste s prací nespokojena, nevyhovují vám pracovní doba, vztahy, jednání a celkově způsob práce. V obou případech je situace vyřešena. Máte nebo dáte výpověď. A máte pocit, že se jedná o konec světa. Nebojte, vyhazov potkal i ty nejlepší z nás. Steve Jobs byl vyhozen z Applu a například i Annu Wintour propustili z redakce v Harper's Bazaaru. Vyhazov neznamená konec vaší kariéry.

Naopak, u těchto dvou to byl krok k ještě většímu úspěchu. Nesmutněte, ba naopak využijte této situace k osobnímu růstu. Místo vzdychání se zaměřte na to, co budete dělat dál a jak budete hledat jinou práci. Mějte na paměti, že překážka – stigma výpovědi – se sice objeví ve vašem životopisu, ale nemusí nutně znamenat katastrofu, řešte tuto záležitost pozitivně. Kariérní expertka Alison Doyle, která se profesionálnímu poradenství věnuje už před dvacet let, považuje za důležité toto:

Co nedělat

I když je to těžké, můžete zhoršit špatnou situaci tím, že začnete dělat zlé věci lidem kolem vás. Po vyhazovu je přirozené cítit se rozzlobeně, uraženě, smutně i frustrovaně, avšak se zdržte negativních komentářů a stížností před svými kolegy i nejbližší rodinou. Zasypat kancelář nadávkami a pomluvami šéfové vám moc neprospěje. Uvádíte tím ostatní, kteří tu ještě pracují, do rozpaků a shazujete samu sebe. Ba naopak zachovejte dekorum, odcházejte s hlavou vzhůru a s milým rozloučením. Zanecháváte poslední dojem.

Co rozhodně dělat

V zápalu zlosti byste nejraději vyletěla z kanceláře a pořádně bouchla dveřmi. Zabrzděte a ještě než to u děláte, zaměřte se na věci, které vás mohou posunout. Ptejte se. Máte na to právo. Pokud vám zaměstnavatel neřekne důvody při sdělení vyhazovu, zeptejte se, máte na to právo. Chtějte vědět, proč s vámi chtějí ukončit spolupráci, chtějte fakta, přesné informace. Odvolávejte se na výpovědní lhůtu, ptejte se na odstupné, přeci jen ztráta práce se podepíše do vašeho života, a to zejména pokud máte rodinu či jiné, například finanční závazky.

Najednou budete bez auta, neb bylo služební, stejně tak i možná bez počítače a telefonu. Kromě toho se zajímejte i o to, co napíše zaměstnavatel do výpovědi, jaké informace bude sdílet s veřejností, neboť to bude mít vliv na vaší další kariéru. Nejčastějšími důvody, pod které skrývají zaměstnavatelé leccos, jsou výkonnost a restrukturalizace. Jsou-li důvody propuštění takové, že je lze snadno zlepšit, vyjednat lepší podmínky a vy o tu práci opravdu stojíte, ptejte se, zda je nějaká možnost rozhodnutí o výpovědi změnit, co pro to můžete udělat. Pokud dojde k dohodě a vy nebudete odcházet ve zlém, požádejte o sepsání doporučení pro další zaměstnavatele.

Buďte připravená

Zní to možná zvláštně, ale ať jste v jakékoliv práci, vždy se na potenciální vyhazov tak trochu připravujte. Máte služební počítač, kde máte i osobní věci? Může se stát, že jakmile obdržíte z úst šéfa výpověď, váš počítač bude zablokován. Proto si důležité věci z počítače zálohujte mimo. Zálohu mějte i ve financích. Najednou se vám změní finanční situace, proto by bylo dobré mít na účtě alespoň nějakou rezervu v podobě jednoho měsíčního platu, odborníci na finance doporučují mít na účtě rezervu ve výši dvou měsíčních platů, zkrátka je dobré mít něco našetřeno. Abyste nebyla překvapená a v situaci rozrušení nezapomněla na vše, na co máte právo, opravdu si pracovní smlouvu čtěte, znejte výpovědní informace. Kopii pracovní smlouvy mějte v kanceláři u sebe a při nenadálé situaci si ji zkrátka vezměte k ruce. Jste-li příliš rozrušena, požádejte o možnost setkat se za pár hodin. Budete pak lépe vyzbrojena otázkami a argumenty.

Než začnete hledat práci, zvažte, kde stojíte z právního hlediska. Odborníci odhadují, že nejméně 250 000 pracovníků je nezákonně nebo nespravedlivě propuštěno každý rok. Byla vaše výpověď oprávněná, nebo mohla být považována za neoprávněné ukončení ? Můžete, nebo byste měli, uvažovat o neoprávněném ukončení? Tady se možná raději obraťte na právníky.