Prostory a dění v coworkingovém centru IN-SPIRO

Prostory a dění v coworkingovém centru IN-SPIRO Zdroj: archiv IN-SPIRO

Prostory a dění v coworkingovém centru IN-SPIRO
Prostory a dění v coworkingovém centru IN-SPIRO
Prostory a dění v coworkingovém centru IN-SPIRO
Vzájemné propojování je naším cílem
Prostory a dění v coworkingovém centru IN-SPIRO
10
Fotogalerie

Manažerka štěstí Lucie Kalusek: Musíte energií zářit, pak zapálíte i ostatní

Máte své sny a chcete je realizovat v prostředí a s lidmi, kteří mají podobnou energii jako vy? Pomoci vám může žena jako je Lucie Kalusek, pro kterou je propojování lidí, jejich podpora a vzdělávání důležitou náplní její práce. Stojí totiž za vizí co-working centra IN-SPIRO, kolem kterého buduje vztahy a stará se o celou komunitu a dlouhodobě se zabývá vzděláváním dospělých. Vyzpovídali jsme tuhle energickou a inteligentní ženu, která i přesto, že má poruchu pozornosti, dokáže, co si usmyslí, a motivuje lidi jít za svým cílem.

Pod vaším jménem stojí název pozice Happiness Hero Manager v IN- SPIRO. Zní to krásně, je tak krásná i vaše práce?

Je to krásná práce. Díky tomu, že vedu co-workingové cetrum, si plním jeden ze svých snů, kterým je podporovat v české společnosti podnikání a jít proti tradičnímu způsobu zaměstnání. Podařilo se nám v IN-SPIRO dát dohromady sehraný tým lidí. Mým mottem, přáním i závazkem je fungování na principech svobodné firmy. Nechci od týmu poslušnost, ale samostatnost a zodpovědnost. Věřím, že je to cesta, jak plně rozvíjet lidský potenciál. Doufám, že díky tomu se nám daří vytvářet příjemné uvolněné a tvůrčí prostředí.

Prostory a dění v coworkingovém centru IN-SPIRO
Prostory a dění v coworkingovém centru IN-SPIRO | Zdroj: archiv IN-SPIRO

Jak jste se k co-workingu dostala? Nasměrovalo vás studium na VŠ, setkání s nadšeným člověkem, náhoda?

Vlastně to byla náhoda – bylo to období, kdy jsem cítila, že bych ve svém životě uvítala kreativní projekt. Mám ráda rozmanitost ve svých aktivitách. A tak mi vstoupilo do cesty IN-SPIRO. Najednou jsem stála před možností vézt a formovat směr jednoho krásného co-working prostoru. IN-SPIRO vzniklo jako start-up a stojí za ním investoři, kteří mi svěřili důvěru, což je obrovská zodpovědnost a také výzva.

Pro koho je vaše co-workingové centrum IN-SPIRO ideálním místem? Proč k vám zavítat?

Jsme ideálním místem pro někoho, kdo chce klidné a přátelské zázemí. Jsme středně velký co-working a díky tomu u nás není tak rušno. Naopak si zakládáme na klidu a pohodě pro práci. Samozřejmostí ale také je, že se mezi sebou členové propojují – na baru si dají společný oběd nebo kafe. Máme také část vyhrazenou na schůzky, které někteří členové k práci s ostatními členy týmu potřebují. Jsme vhodní pro člověka, který má jen notebook a chce si pracovat u stolu, na gauči nebo v houpací síti. A zároveň jsme ideálním místem pro osobu, která potřebuje k práci velký počítač a chcete “vlastní” stůl na trvalo. Naopak nejsme vhodným místem pro profese, které jsou založené na neustálé komunikaci a seznamování s novými lidmi – třeba výživový poradce by byl u nás nešťastný.

Vzájemné propojování je naším cílem
Vzájemné propojování je naším cílem | Zdroj: Barbora Hudáková - Pixrea member

V roce 2014 jste byli oceněni v soutěži Zasedačka roku za inovativní kancelářský projekt. V čem jste jiní? Máte hezčí a barevnější židle a stoly?

IN-SPIRO vidíme jako oázu klidu a inspirace v brutalistní holešovické budově. Architektovi Vítovi Vaněčkovi se podařilo propojit těžké industriální prvky s přírodními elementy. Barevně převládají přívětivé zemité barvy, tedy i když je venku pochmurně, u nás je příjemně “teplo”.

Prostory a dění v coworkingovém centru IN-SPIRO
Prostory a dění v coworkingovém centru IN-SPIRO | Zdroj: archiv IN-SPIRO

Je IN-SPIRO váš jediný projekt? Tak nějak tuším, že vaše nadšení a nápady realizujete i jinde. Něco jsem zaslechla o Holkách z Marketingu?

Máte pravdu, neprošla jsem klasickým zaměstnáním, od studií jsem zapojená v rozličných projektech. Jak zpívá Frank: “To think I did all that and may I say – not in a shy way not me I did it my way.” Prostě moje cesta, baví mě mít více aktivit.

Ano, jsem součástí skupiny #Holkyzmarketingu, dnes máme již 9500 členek a já ve skupině společně s Anetou Drábkovou (GrowJOB institute) organizujeme workshopy a školení. Cílem je, aby se holky podporovaly navzájem. Navíc většina z nich má co předat, ale třeba zatím nezískaly odvahu přednášet. Naše role je to změnit. Kromě toho pro #Holkyzmarketingu vedu workshop Základní obchodní dovednosti. Zjistila jsem, že ve skupině jsou báječné ženy, které ale neumí nebo zatím neví, jak prosadit vlastní hodnotu.

Jste podnikatelkou, ale své zkušenosti si nenecháváte pro sebe a předáváte je dál, vzděláváte dospělé v obchodních a prezentačních dovednostech. Co je klíčem k dobré prezentaci, řekněme čehokoliv, sebe, svého nápadu…

Pokud se ptáte takto univerzálně, tak základem je vaše sebevědomí a jestli věříte v ten daný nápad nebo ve vlastní úspěch. Pamatuji si na své první školení pro #Holkyzmarketingu a když jsem v té plné místnosti položila otázku “Co zásadního vám chybí, abyste dokázaly lépe prezentovat nebo vyjednávat?”, tak odpověď většiny holek bylo právě sebevědomí. Překvapením ovšem bylo, že každá z nich si myslela, že to trápí jen ji jedinou. Už jen otevření tohoto tématu a sdílení bylo velmi efektní. Obchodní vyjednávání i prezentace mají jednoduchý zákon – vy musíte energií zářit jako slunce, pak se vám podaří rozehřát i publikum.

V medailonku vaší osoby je zmíněna porucha pozornosti ADHD. Je život, řekněme s touto „diagnózou“, jiný, náročnější, ovlivňuje vaši práci?

Život s ADHD je jednoznačně zábavnější. Mé okolí má hodně zábavných historek. Ale co se týče profesního života, tam se musím držet daleko více v disciplině a v důslednosti než většina lidí, protože moje hranice soustředění jsou jinde. Ovšem má jeden velmi pozitivní efekt, na okolí působím jako přirozeně zodpovědná osoba. Opak je ale pravdou, jsou za tím léta dřiny a také respektování mých potřeb – například vím, že pokud dlouho jedu stereotypně, tak mi upadá kreativita, mozek se začíná nudit a jedu takzvaně na autopilota a vypínám emoce. A to není dobré, radši si zanechám sílu rychlých myšlenek.

Lucie Kalusek
Lucie Kalusek | Zdroj: Barbora Hudáková - Pixrea member

A co plánujete dál. Jaké má Holka z Marketingu, podnikatelka, lektorka, Happiness Hero Manager nebo zkrátka jen Lucie Kalusek sny? Co by chtěla?

Jedna z mých vizí je podporovat naši generaci (i ty mladší) ve využití vlastních podnětů, potřeb, a naplnění tak svých snů. Zkrátka vyhnout se vyhořelé existenci v tom našem zrychleném světě. Představte si, jak by se změnila naše společnost, kdyby se podařilo dostat do korporátních firem více štěstí a zásad svobodných firem? Museli bychom převzít vetší zodpovědnost, která jde ruku v ruce s volností, a to se projeví u lidí i v efektivnějším výkonu. Jako Lucie Kalusek si hýčkám jemné sny o zdraví a štěstí celé rodiny.