Andy Pavelcová, právnička a fitness trenérka FITFAB Strong

Andy Pavelcová, právnička a fitness trenérka FITFAB Strong Zdroj: archiv Andy Pavelcová

Andy Pavelcová, právnička a fitness trenérka FITFAB Strong
Studijní program FitNut akademie o cvičení a výživě
Andy Pavelcová, právnička a fitness trenérka FITFAB Strong
Andy Pavelcová, právnička a fitness trenérka FITFAB Strong
Andy Pavelcová, právnička a fitness trenérka FITFAB Strong
8
Fotogalerie

Lidem jsme změnili pohled na cvičení a výživu, říká fitness trenérka Andy Pavelcová

Možná si také v sobě nesete předsudek, že právníci jsou nudní, distingovaní lidé, se zásobou argumentů, s krotkými emocemi a moc se s nimi nezasmějete. Tak tohle rozhodně neplatí o právničce a fitness trenérce v jednom, Andy Pavelcové, která vytvořila cvičební program FITFAB Strong, který zvedá lidi z gauče a jejich cvičení a formování postavy má výsledky. Najednou díky ní cvičíte nejen doma i pětkrát týdně. Sotva jsem doma po její lekci cardia popadla dech, vrhly jsme se na rozhovor.

Andy, prý umíte točit s ohněm? Jak jste se to naučila?

Kdysi jsem pracovala pro taneční skupinu, se kterou jsem objížděla firemní akce, maturitní plesy nebo slavnosti na zámcích. Ohnivou show jsme měli v repertoáru a byla velmi oblíbená. Takže jsme ji předváděli hodně často a bylo nutno ji vypilovat. Co mě nutilo hodně trénovat, byl strach, aby mi uprostřed maturitního plesu nechytly vlasy nebo jsem si nepopálila obličej. Byla to výzva, a to pořádná. Z ohně musí mít člověk velký respekt a pilně trénovat, aby na něm při vystoupení nebyla vidět nejistota nebo strach. Byla to skvělá lekce, vlastně i do života. S takovou pokorou bychom měli přistupovat ke všemu.

U ohnivé show jste nezůstala, stala se z vás právnička, fitness blogerka, tanečnice… co ještě? Čím jste nejraději?

Zastávám v životě hodně rolí, ale právě to mě neuvěřitelně baví. Okolo šesté večer se z právničky stávám holkou, co si plní sen a snaží se Čechy zvednout z gauče. Ať už v našich fitness videích, na živých on-line lekcích, webinářích pro firmy nebo sociálních sítích. A čím jsem nejraději? Právě tím chameleonem, který přes den píše smlouvy a řeší právní spory a o večerech a víkendech se baví kreativní činností a tvorbou, která lidem mění život.

Andy Pavelcová, právnička a fitness trenérka FITFAB Strong
Andy Pavelcová, právnička a fitness trenérka FITFAB Strong | Zdroj: archiv Andy Pavelcová

Stojíte za cvičebním programem FITFAB Strong, který můžeme cvičit on-line doma a zdarma. Je velmi dobře promyšlený a můžeme s ním začít kdykoliv. Představte nám ho, jak vás vlastně napadlo jej vytvořit?

Chtěla jsem vytvořit sérii mnoha on-line cvičení v češtině, která se kvalitou a provedením budou rovnat nejznámějším světovým fitness programům. Naši „domácí sportovci“ si tak mohou vybrat od posilování přes cardio a tanec až po jógu, pilates nebo fyziolekce pro těhotné. Vše zdarma, bez nutnosti jakékoliv registrace. Upřímně si myslím, že naší největší přidanou hodnotou je důraz na správné provedení cviků, proto v každém videu vysvětlujeme techniku a ukazujeme nejčastější chyby. Přípravu fitness programů konzultujeme s fyzioterapeuty, a tím projekt posouváme o level dál. Domácí cvičení má totiž tu nevýhodu, že vás nikdo nekontroluje, a tak se snažíme dělat maximum pro to, aby lidé doma cvičili správně. Sestavujeme rozvrhy cvičení pro začátečníky a pokročilé, kdy se střídají různé sportovní aktivity během týdne, které se věnují celému tělu. Stačí si zvolit plán cvičení, v daný den si pustit na FITFAB Strong video a začít cvičit.

A to, že jsou naše lekce natáčené na živou hudbu (hraje nám tam DJ, bubeník nebo houslista), je už jen třešnička na dortu. Zkrátka, chtěla jsem to mít opravdu velkolepé.

V čem dělají ženy, ale i muži při cvičení chyby? Na co by si měli dávat pozor?

Máme prostor ještě tak na deset dalších rozhovorů? Možná by ani tolik nestačilo! Je toho moc. Ať už v samotné technice cvičení nebo v tom, jak někteří lidé cvičení vnímají a v jaké intenzitě se do něj pouští. A především, s jakým očekáváním. Začátečníci mají často velké oči a přepísknou start. Pokročilí zase upadnou do stereotypu, ze kterého se nedokážou vymanit, protože nechápou, jak trénink funguje. Někteří se zase nechají strhnout vysekanými fitnesskami, protože touží po jejich postavě, ale nedojde jim, že sociální sítě ukazují jen část reality a není vhodné někoho napodobovat, protože každý z nás potřebuje něco jiného.

Vybere si začátečník i profi sportovec. A kdo chce ještě víc, pro toho tvoříte fitness výzvy na daný měsíc, kdy si člověk může vyzkoušet a objevit nové styly. Jsou to výzvy i pro vás?

To tedy ano. Každou výzvu tvoříme v týmu desítky hodin a snažíme se, aby pokaždé přinesla něco nového a užitečného. Cvičení navíc skládáme tak, abychom nenamáhali příliš určitou část těla a lekce byly v celém týdnu vyvážené. Jako bonus přidáváme ke cvičení vždy užitečné tipy, ať už z oblasti běhu, motivace, time managementu nebo výživy, kterou u nás odborně zaštiťuje nutriční terapeutka Andrea Mokrejšová.

Říkáte, že ruku v ruce se cvičením jde i správná životospráva. Proto jste spustili studijní program FitNut akademie?

To je pravda, ale nebyl to důvod, proč jsem se do nového projektu pustila. FitNut akademie je on-line kurz výživy a fitness, jehož cílem je především ukázat lidem pravdu, naučit je základní principy výživy, cvičení, fungování kalorického příjmu a výdeje a přimět je o tom kriticky přemýšlet.

Vadilo mi, kolik influencerů či firem je schopno šířit mýty a lži, aby lidem, kteří se snaží zhubnout nebo lépe jíst, zamotali hlavu a vytáhli z nich peníze. A tak jsem vytvořila platformu, kde studenti najdou relevantní, vědecky podložené a srozumitelně podané informace, které jsou vysvětleny na praktických příkladech největšími odborníky. FitNut akademie je po FITFAB Strong takové mé druhé, větší a náročnější dítě a výsledek, myslím, stojí za to.

Co vás na celém projektu FITFAB Strong baví?

Zpětná vazba od lidí i od mého týmu. Budu teď znít hrozně pyšně, ale máme fakt nejlepší publikum na světě. Chodí nám desítky nadšených zpráv denně, kolika lidem jsme změnili život, pohled na výživu nebo cvičení a kolik lidí se kvůli nám přestalo trápit. Troufám si říct, že s celým FITFAB týmem patříme mezi takové dost abnormální fitness trenéry. Jíme normální věci jako svíčkovou se šesti, jsme milovníci vína a nikdy si nic nezakazujeme. Necvičíme od rána do večera, netrháme rekordy a raději než na kvantitu jedeme na kvalitu. Myslím, že i proto se s námi lidé lépe ztotožní. A když to baví publikum, baví to i nás. V našem týmu je skvělá energie, spousta nápadů, na které se snad nikdy neřeklo ne, a to se pak tvoří samo.

Jaká byla vaše cesta ke sportu a zdravému jídlu?

Velmi divoká. Ještě před deseti lety jsem o základech výživy a fitness nevěděla nic a byla jsem člověkem, co nekriticky věřil každé informaci, kterou našel na internetu nebo sociálních sítích. Až když jsem si to v hlavě srovnala a řekla si, že nepotřebuju být nutně hubená s kostičkami na břiše, jsem se začala místo co největších výkonů zajímat, jak být zdravější, krmit tělo věcmi, které fakt potřebuje, a ne věcmi, po kterých jsem si myslela, že se hubne, a díky neustálému vzdělávání a zvědavosti jsem se k tomu propracovala. Pokud bych to měla shrnout, kdybych tenkrát našla něco jako FitNut akademii, možná mi tahle cesta nemusela trvat tři roky, ale jen tři měsíce.

Andy Pavelcová, právnička a fitness trenérka FITFAB Strong
Andy Pavelcová, právnička a fitness trenérka FITFAB Strong | Zdroj: archiv Andy Pavelcová

Co je pro vás ve cvičení challenge?

Upřímně, jakmile začnu cvičit, tak už nic. Cvičení miluju. Nejtěžší věc je pro mě se k cvičení dostat. Moje práce je časově i psychicky náročná a občas se stane, že musím být pro klienty na příjmu nebo mám večer tolik práce, že skončím v devět, a pak už se mi cvičit nechce. Někdy jsem tak vyřízená, že jsem ráda, že jsem ráda. Občas místo cvičení jen chodím na procházky, abych si po práci na počítači vyvětrala hlavu a nasála čerstvý vzduch. Ale nevyčítám si to. Ani psychická únava by se neměla vždy snažit jen přecvičit, už poznám, kdy si tělo řekne, že by radši tu procházku.

Věřím, že se vám teď v hlavě rodí další nápady. Máme se na něco těšit?

To bych nebyla já, kdybych řekla, že nic nového nechystám. Ale nerada prozrazuju, pokud už nejsem těsně před cílem. Radši na svých plánech pracuju, než o nich povídám. Prozradím snad jen, že se můžete těšit na začátek podzimu.