Angela Merkel - Mattew Qvortrup

Angela Merkel - Mattew Qvortrup Zdroj: archiv firem

Izrael a Palestina přehodnocení, revize, vyvracení -  Avi Šlaim
Trocha politického soustředění
 Opuštěná společnost Česká cest od Masaryka po Babiše - Erik Tabery
Vraťme Americe její velikost - Donald J. Trump
Niccolò Machiavelli -  Vladař
6
Fotogalerie

Knihy o politice, které si přečtěte, ať jste v obraze

Že se to politickými událostmi kolem vás jen hemží? Každá druhá debata se v práci, doma, s kamarády stočí k tomu: Co si myslíš o kandidátech, uprchlících, americkém prezidentovi…? Nejste sice žádný politický guru, ale abyste byla trochu v obraze, a díky tomu se zapojila do mnohých konverzací, stojí za to něco vědět. Tak se začtěte.

Nové módní trendy máte už nastudované, filmy nominované na Oskara už jste poctivě viděla, tak teď se trochu zaměřte na to, co se kolem vás děje na politické scéně. Je dobré mít alespoň malý přehled. Abyste dokázala i svou troškou přispět nejen ke zdvořilé konverzaci na obědě, schůzce s klientem, poradě s šéfem… Ať ví, že ta holka ví. Co si přečíst tyto knihy.

Pokračování 2 / 6

Opuštěná společnost Od Masaryka po Babiše – Erik Tabery

Proč ji číst? Neustále všichni porovnáváme a vracíme se k minulosti a v politice zejména. Neříkejte, že jste nikdy neslyšela: „Jó, za Masaryka, to se česká zem měla.“ Je to už pěkně dávno a to málo ze školy už jste o naší historii zapomněla. Nevadí. Sáhněte po této knize. Šéfredaktor týdeníku Respekt popisuje dobrodružnou českou cestu od vzniku republiky po současnost a zasazuje dnešní politické a společenské události do historického a evropského kontextu.

 Opuštěná společnost Česká cest od Masaryka po Babiše - Erik Tabery
Opuštěná společnost Česká cest od Masaryka po Babiše - Erik Tabery | Zdroj: archiv firem

Je to svým způsobem rozmluva s minulostí o naší budoucnosti, v níž myšlenkový rámec dávají autorovi úvahy K. H. Borovského, H. G. Schauera, T. G. Masaryka, Ferdinanda Peroutky, Václava Černého, Jana Patočky, Erazima Koháka či Václava Havla. S odkazem na velké kritické duchy demokratické tradice Tabery jasně ukazuje, že rizikům přítomnosti se nejlépe čelí nikoliv panikou, ale chladnou hlavou a rozhodností.

Pokračování 3 / 6

Vladař – Niccolò Machiavelli

Proč ji číst? Že vám autor není neznámý? Ano, slyšela jste o něm na střední, vysoké při filozofii, ale i studiu češtiny. Nebo jste byla na jeho skvělé hře Mandragora, kdy pláčete smíchy, v nějakém divadle. Ale proč ho zmiňujeme? Protože myšlenkami tohoto filozofa, týkajícími se vládnutí, se inspiroval kdejaký vůdce či prezident.

Niccolò Machiavelli -  Vladař
Niccolò Machiavelli - Vladař | Zdroj: archiv firem

V politických kruzích se jedná o povinnou literaturu. V této knize najdete jednoznačně formulované rady, jak má postupovat panovník, chce-li být úspěšný a dobře vládnout své zemi. Jakým způsobem se dá vláda získat? Jak si moc udržet a neztratit ji? Machiavelli tento spis věnoval na začátku 16. století Lorenzovi Medicejskému, který v té době vládl Florencii a byl autorovým blízkým přítelem i nadějí ve světlejší budoucnost roztříštěné Itálie. Je to nejvýznamnější dílo tohoto politika, diplomata a spisovatele, který je považován za zakladatele politologie.

Pokračování 4 / 6

Izrael a Palestina: přehodnocení, revize, vyvracení – Avi Šlaim

Proč ji číst? Před Vánoci uznal Jeruzalém za metropoli Izraele americký prezident Donald Trump a spustil tím vlnu protestů. Máte v tom také trochu chaos, co se vlastně v těchto zemích děje? Palestina, Izrael, Jeruzalém, pásmo Gazy, Židé. Je toto trochu moc, stále se kvůli něčemu bojuje, věčné nepokoje táhnoucí se stovky let. Pojďme si v tom udělat alespoň trochu jasno.

Izrael a Palestina přehodnocení, revize, vyvracení -  Avi Šlaim
Izrael a Palestina přehodnocení, revize, vyvracení - Avi Šlaim | Zdroj: archiv firem

Kniha Aviho Šlaima Izrael a Palestina: přehodnocení, revize, vyvracení je souborem esejů vzniklých v širším časovém rozpětí a mapujících období od konce britské mandátní správy v Palestině po operaci Lité olovo, vedené izraelskou armádou v Gaze v roce 2008. Svým kritickým přístupem k izraelsko-palestinskému konfliktu se kniha řadí k předním dílům takzvaných nových izraelských historiků, tedy autorů odmítajících tradiční sionistickou verzi o příčinách a průběhu celého konfliktu. Jak název knihy napovídá, vybízí k revizi přístupu k vleklému a krvavému blízkovýchodnímu konfliktu a nabízí analýzu zásadních milníků dějin Izraele a Palestiny, ale i pohled do zákulisí klíčových politických jednání.

Pokračování 5 / 6

Vraťme Americe její velikost – Donald J. Trump

Proč ji číst? Kdo je v médiích více přetřásán! Co o tomhle člověku vlastně víte? Má se Amerika bát, nebo těšit? Co Trump zamýšlí s Amerikou, co mu běhá v hlavě? Sociální sítě nechte chvíli spát a začtěte se přímo do jeho knihy.

Vraťme Americe její velikost - Donald J. Trump
Vraťme Americe její velikost - Donald J. Trump | Zdroj: archiv firem

Slavná kniha amerického prezidentského kandidáta, kde říká: „Nastal čas navrátit Ameriku jejím právoplatným majitelům – americkému lidu. Nehodlám hrát tutéž hru, jakou hrají politikové už dlouhá desetiletí – jenom řeči, ale skutek utek, zatímco zákony nám diktují zájmové skupiny a lobbisté. Otřásám zavedeným pořádkem na obou stranách politické scény, protože mě koupit nelze. Chci Ameriku vrátit zpátky, chci, aby byla zase velká a blahobytná, a zajistit, aby ji ctili naši spojenci a aby se jí báli naši protivníci. Nastal čas činů.“

Anebo rovnou sáhněte po novince, na kterou se v amerických knihkupectvích nedávno stála fronta jako na Harryho Pottera. Kniha, co rozvířila americké vody i Trumpa: Fire and Fury. Seženete na Amazonu.

Pokračování 6 / 6

Angela Merkel, nejvlivnější evropský politik – Matthew Qvortrup

Proč ji číst? No o téhle ženě je také slyšet víc než dost. V poslední době asi nejvíce díky uprchlíkům. Kdo je tahle žena, co hýbe Evropou? V křesle německé kancléřky sedí dlouho. Jaké to je být ženou v politice? S čím se musí vypořádat? Tato kniha byla sepsána jedním z předních odborníků na evropskou politiku a založena na dosud nezveřejněném archivním bádání, stává se zásadním čtivem pro každého, kdo se zajímá o politiku a osud Evropy, ale také o život výjimečné ženy, která vystoupala z ničeho na pozici jednoho z nejmocnějších lidí světa.

Angela Merkel - Mattew Qvortrup
Angela Merkel - Mattew Qvortrup | Zdroj: archiv firem

Angela Merkelová transformovala německou a evropskou politiku. Její úspěchy doma i v cizině jí opakovaně vysloužily 1. místo na seznamu nejmocnějších žen časopisu Forbes. Prof. Qvortrup podává výklad kulturních, historických a politických vlivů, které utvářely život této neuvěřitelné ženy, a kombinuje vyprávění ze života Merkelové s živým výkladem dějin Německa po roce 1945 až do dnešních dní.