Cestování jako nejlepší životní investice - Lukáš Kerhart

Cestování jako nejlepší životní investice - Lukáš Kerhart Zdroj: archiv firem

Praha neznámá - Petr Ryska
Van Life, Book Therapy, 529 Kč
The Great Outdoors, Book Therapy, 1049 Kč
Nejkrásnější české vodopády v České republice - Martin Janoška
Cestovní deník
8
Fotogalerie

Knihy o cestování. Probuďte v sobě touhu sbalit batoh a vyrazit

Slunce svítí, vody, lesy, moře i hory volají a duše každého milovníka cestování jásá. Ať už milujete objevování míst v české kotlině nebo zásadně balíte na daleké cesty, inspirace není nikdy dost. Co ji najít třeba v těchto knihách?

Nevím, jak to máte vy, ale já když se zaseknu, ztrácím v životě nit, nevím, co dál, upadám do lehké deprese, mým lékem není ani platíčko bílých pilulek, ani hluboká meditace jógy, já musím zkrátka cestovat, jet na výlet, zkrátka něco nového omrknout. Koupím si knihu, čtu, bookuji hotel a jedu… alespoň na víkend, i kdyby jen o 100 km dál a jen si tak vylézt na Sněžku. A moje hlava, srdce a nohy jásají. Začněme s těmi knihami a pak už to nechám na vás, kam vás vaše toulavé boty zavedou.

Pokračování 2 / 8

1. Cestování – nejlepší životní investice – Lukáš Kerhart

Kam nás zavede? Do Kanady, do všech koutů zeměkoule, a hlavně k sobě samému. Nasměruje v té nejtěžší a nejdelší cestě.

Kariérní rádce pro mladého člověka. Řada z nás se na konci střední a v období vysoké školy trápí, protože neví, kterým směrem se v životě vydat. Lukáš se také dlouhou dobu hledal a až cestování mu ukázalo životní cestu. Díky svým cestám po celém světě nashromáždil řadu inspirativních příběhů mladých lidí, kteří hned od začátku věděli, co chtějí v životě dělat, a dnes jsou úspěšní. Potkal ale i řadu těch, kteří stejně jako on nevěděli, co se sebou, a dnes jsou skvělou inspirací pro ostatní. Jak je to možné? Spousta historek ze světa vám pomůže nakopnout vaši kariéru, stačí se jen začíst a věřit, že dokážeme, co si zamaneme.

Cestování jako nejlepší životní investice - Lukáš Kerhart
Cestování jako nejlepší životní investice - Lukáš Kerhart | Zdroj: archiv firem

„Když jsem se vrátil z Kanady, kde jsem prožil nejlepší rok ve svém životě, dlouho jsem se trápil a hledal sám sebe. V Kanadě se mi dařilo po všech stránkách a žil jsem si svůj „kanadský sen“. Svou práci jsem doslova miloval… Připadal jsem si jako pán tvorstva, protože se mi dařilo vše, na co jsem sáhl, a kariéra nabírala až neskutečný směr… Jeden telefonát, vyřčená diagnóza u člověka, který pro mě byl jako táta, a kanadský sen byl minulostí…

Pokračování 3 / 8

2. Nejkrásnější vodopády České republiky– Martin Janoška

Kam nás zavede? Do míst v české kotlině plné energie. Budete objevovat s nadšením.

Máte možnost si naplánovat tolik výletů, a to nemusíte ani překročit hranice. V knize s doslova objevitelským charakterem najdete více než 100 lokalit s výskytem vodopádů z celého území ČR od Krušných hor po Beskydy. Kromě nádherných fotografií knihu doplňuje populárně laděná geomorfologická a geologická charakteristika jednotlivých lokalit a stručný popis přístupové cesty. V knize naleznete zajímavá místa, která mohou být dobrým tipem pro geocaching.

Nejkrásnější české vodopády v České republice - Martin Janoška
Nejkrásnější české vodopády v České republice - Martin Janoška | Zdroj: archiv firem

Carl Jung, známý psychoterapeut pracující s lidskou psychikou přikládal velkou důležitost snům. Sny údajně vidíme stejně jako vše, co nás obklopuje v bdělém stavu a reálném světě. Když analyzujeme sny, měli bychom také studovat naše každodenní aktivity. Sami si tak možná kladete otázku, do jaké míry jsou výsledkem našich činností a zpráv během dne a jaký mají vlastně význam? Až podniknete cesty za těmito nádhernými vodopády, určitě se vám o nich bude zdát. A co to bude znamenat?

Sny o vodě dost často odráží váš emocionální stav. Voda značí čistotu, to samé platí o očištění vašeho těla a duše. Snění o vodopádech je dobrým znamením – určuje nové začátky. Blýská se i u vás na lepší časy? Současně si všímejte i velikosti vodopádu a místa, kde se nachází. Vodopád může být na pláži, ale i v džungli, malý x velký. Tak vzhůru za nimi.

Pokračování 4 / 8

3. Ti, kteří utíkají pěšky – Milan Daněk

Kam nás zavede? Do Mexika na pěkně dlouhou cestu v neustálém poklusu.

Jste nadšený běžec nebo si s myšlenkou běhání už pěkně intenzivně hrajete. Tak to si musíte přečíst příběh těch nejdelších běhů, jaké je uběhnout osmdesát kilometrů nahoru a dolů rozpálenými kaňony, setkání se s neobyčejným Caballem Blankem i nejlepšími tarahumarskými běžci. České pokračování příběhu z knihy Zrozeni k běhu vypráví o jedinečném setkání s Tarahumary, o výjimečném muži jménem Caballo Blanco i o běžeckém závodě s indiány obutými do sandálů z gumy starých pneumatik.

Ti, kteří utíkají pěšky - Milan Daněk
Ti, kteří utíkají pěšky - Milan Daněk | Zdroj: archiv firem

„Moje první letošní dočtená knížka a hned favorit. Hned bych se do měděných kaňonů vypravila... možná snad i začnu běhat. Po Zrozeni k běhu to rozhodně stojí za přečtení, Caballo Blanco v trochu "obyčejnější" a sympatičtější podobě.“ Čtenářka Musska

Pokračování 5 / 8

4. Cestovní deník pro vaše vzpomínky

Kam vás zavede? Tam, kde jste všude sami byli a už nikdy na to nezapomenete.

Také vás trápí, že když se vrátíte z krásného výletu, různého druhu dovolené, veškeré fotky, ústřižky jízdenek a všeho, co jste na cestě nasbírali, skončí v krabici v obálce, nad kterou se vznáší věčné, „někdy“ to založím, nalepím, srovnám. Jak nejlépe někdy odsunout na teď? Rovnou zaznamenávat při cestě do cestovního deníku. Začít můžete s tímto a najdete inspirace, jak tvořit ty ostatní. Ať už jde o velkou cestu nebo více malých výletů, tento krásný cestovní deník se přizpůsobí vašim potřebám. Můžete si do něj zaznamenat báječné tajné tipy, vybrané restaurace nebo adresy na pohlednice z dovolené. Kromě toho je tu dost místa na nalepení fotografií a jiných upomínkových předmětů.

Cestovní deník
Cestovní deník | Zdroj: archiv firem

Potřebujete si cestovní deník vytvořit absolutně podle sebe? Tady se můžete inspirovat, jak na to.

Pokračování 6 / 8

5. Praha neznámá – Petr Ryska

Kam nás zavede? Do míst, kde nestojí fronty turistů a je tu ta pravá atmosféra života v minulosti.

Praha neznámá - Petr Ryska
Praha neznámá - Petr Ryska | Zdroj: archiv firem

I když v Praze nebydlíte a nemůžete si užívat častých procházek po stověžaté krásce, i tak se vám bude tahle kniha hodit, když budete vymýšlet, kam vyrazit se podívat. Pro ty, co v Praze bydlí a už je nudí stokrát zhlédnutý Karlův most, Vyšehrad a náplavka. Proč teda nezačít objevovat ta tajemstvím opředená tolik neznámá místa v Praze. Společně s autorem a pak sami na vlastní pěst zhlédnete zašlou slávu Barrandovských teras nebo zavítáte do „Zlaté uličky“ ve Střešovičkách, kde vás nečekají davy turistů ani nemusíte platit vstupné. Uvítá vás malebný Nový Svět i chudinská kolonie Na Slatinách. Odpočinout si můžete v lázeňském letovisku v Klánovicích nebo v Bohnicích, které vás překvapí pestrostí památek a množstvím tajuplných míst. „Obejít široký okraj města není jen turistika; je to tak trochu výzkum neznámých oblastí. Mnoho Pražáků zná řekněme Tatry jako své boty; daleko méně je těch, kteří prozkoumali Vackov nebo Butovice… Obyvatel Letné se dostane k Olšanům leda při svém vlastním pohřbu, zatímco obyvatel Královských Vinohrad zavítá spíše do Alžíru než do Petrské čtvrti.“ Karel Čapek, Obrázky z domova.

Pokračování 7 / 8

6. The Greates outdoors (120 recipes for adventure cooking) – Markus Sämmer

Kam vás zavede? Do kuchyně, kterou si s sebou budete vozit na svých cestách

Když se rozhodnete cestovat na vlastní pěst a vaším hotelem se stává karavan, louka nebo stan, svou snídani a oběd si budete servírovat nejspíš sami. A že v přírodě pěkně vyhládne. Když si vezmete tuhle knihu s sebou, už mít hlad nikdy nebudete a navíc budete jíst pěkně cestovatelsky. Zapomeňte na konzervy a naučte se rychlá carbonara s avokádem, originální sendviče a dokonce i vlastní pesto. Naučí vás vařit na otevřeném ohni bez hory nádobí. Čeká vás jediné riziko, kolem vašeho stanu budete mít neustále plno. Tahle kniha je zásadní, když se rozhodnete kempovat.

The Great Outdoors, Book Therapy, 1049 Kč
The Great Outdoors, Book Therapy, 1049 Kč | Zdroj: archiv firem

Pokračování 8 / 8

6. Van Life - Inspiration for your home on the road - Foster Huntington

Kam vás zavede? Do míst, kam vás odveze vaše dodávka, zkrátka tam, kam vy sami budete chtít.

Konečně za sebou zanechat povinnosti, práci a věčně naplánovaný život a jen se tak rozjet na vlastní pěst a objevovat krásy míst. Postačí vám k tomu jen auto, nejlépe dodávka, která se stane na krátko vaším pojízdným domovem. Stejně jako jeden z vandwellers, Foster Huntington, který vytvořil hashtag #vanlife, kde zaznamenal svá dobrodružství při jízdě po celé zemi, v dodávce. Dostával se do společnosti lidí, kteří chtěli prozkoumat přírodu svým vlastním tempem. Jakmile uvidíte fotografie ohromujících pláží, skalnatých hor, přepadne vás jediná myšlenka. Vlastně dvě. Sehnat dodávku a co nejrychleji vyrazit.

Van Life, Book Therapy, 529 Kč
Van Life, Book Therapy, 529 Kč | Zdroj: archiv firem