Paní Curie, Eve Curie, Databazeknih.cz

Paní Curie, Eve Curie, Databazeknih.cz Zdroj: archiv firem

Hrozny hněvu- John Steinbeck, 296 Kč, dumknihy.cz
Komu zvoní hrana- Ernest Hemingway, 359 Kč, Luxor
Sto roků samoty - Gabriel García Márquez, 249 Kč, Knihy Dobrovský
Na cestě - Jack Keouac, Knihy Dobrovský, 298 Kč
Ellen DeGeneres
10
Fotogalerie

Knihy, které inspirovaly slavné osobnosti, jako jsou Ellen DeGeneres nebo Barack Obama. Možná je máte doma

Necháváte si rádi doporučit zajímavé knihy a o to víc, když je doporučení od lidí, kteří jsou úspěšní, slavní a svými činy mění svět? Za svůj úspěch vděčí jistě i literatuře, která ovlivnila jejich názory a myšlenky. Jestli nevíte, po čem v knihovně sáhnout, zkuste chvíli číst jako Barack Obama, Nelson Mandela nebo Oprah Winfrey.

Možná si myslíte, že jejich volby padají jen na složité filozofické eseje, ekonomické knihy nebo obsáhlé autobiografie, které normálního člověka nemohou zajímat. Ano, takové knihy v jejich seznamu najdete, ale vyskytuje se tam i spousta klasiky, motivačních a rozvojových knih. S těmi můžete začít a pak se třeba vrhnout na ty eseje. Vybrala jsem vám z jejich seznamu doporučeného čtiva ty knihy, které jsou u nás dostupné, čtivé, a ať už budete konverzovat na party, firemním večírku či ve skupince hluboce sofistikovaných lidí, nad těmito knihami najdete společnou řeč a rozhodně se neshodíte.

Ellen DeGeneres, slavná americká komička, herečka proslulá svou show, kterou sledují miliony lidí, doporučuje:

Změňte své myšlenky, změňte svůj život: Žít moudrostí taa - Wayne Walter Dyer

Změňte své myšlenky, změňte svůj život Žít moudrostí taa - Wayne Walter Dyer, Knihcentrum 319 Kč
Změňte své myšlenky, změňte svůj život Žít moudrostí taa - Wayne Walter Dyer, Knihcentrum 319 Kč | Zdroj: archiv firem

Klasický text 81 veršů s názvem Tao te ťing či Skvělá cesta nabízí vyvážené, morální, duchovní rady a návody pro blaho člověka. Dr. Wayne W. Dyer v této knize přezkoumal stovky překladů Tao te ťing a napsal 81 pojednání o tom, jak moudrosti Lao-c‘ využít v dnešním moderním světě. Obsahuje všechny verše Tao sestavené podle Waynova výzkumu. Každá kapitola je určena pro život ve znamení Tao. Tahle kniha změní váš pohled na svět.

Pokračování 2 / 9

Oprah Winfrey, americká moderátorka a největší afroamerická filantropka, doporučuje:

Čtyři dohody Praktický průvodce osobní svobodou – Don Miguel Ruiz

Čtyři dohody Praktický průvodce osobní svobodou – Don Miquel Ruiz, Knihy Dobrovský, 223 Kč
Čtyři dohody Praktický průvodce osobní svobodou – Don Miquel Ruiz, Knihy Dobrovský, 223 Kč | Zdroj: archiv firem

Ve Čtyřech dohodách odhaluje don Miguel Ruiz zdroj špatných životních návyků, které nás připravují o radost a vedou ke zbytečnému utrpení. Čtyři dohody, založené na staré toltécké moudrosti, nabízejí nový přístup k vlastnímu vnitru, abychom dokázali proměnit svůj život v prožitek svobody, opravdového štěstí a lásky.

Pokračování 3 / 9

Hillary Clinton, americká politička a bývalá první dáma, doporučuje:

Divoké Labuťe – Jung Chang

Audiokniha Divoké Labuťe – Jung Chang, 269 Kč, Audiolibrix
Audiokniha Divoké Labuťe – Jung Chang, 269 Kč, Audiolibrix | Zdroj: archiv firem

Autorka světově proslulého bestselleru Divoké labutě Jung Chang vytvořila se svým manželem, historikem Jonem Hallidayem, vskutku monumentální dílo zasvěcené té nejzápornější postavě dějin 20. století Mao Ce-tungovi. Tato obsáhlá biografie si vyžádala deset let příprav, studia a cestování. Je plná překvapivých odhalení, úryvků z rozhovorů s významnými osobnostmi i faktů z Maova soukromého života. Výsledkem je nesmírně čtivý portrét člověka, který na cestě za svým snem dobýt svět neváhal obětovat 100 milionů příslušníků vlastního národa.

Pokračování 4 / 9

Bill Gates, spoluzakladatelem společnosti Microsoft, patřící mezi nejbohatší lidi na světě, doporučuje:

Velký Gatsby – Francis Scott Fitzgerald

Velký Gatsby - Francis Scott Fitzgerald, 283 Kč Alza.cz
Velký Gatsby - Francis Scott Fitzgerald, 283 Kč Alza.cz | Zdroj: archiv firem

Vrcholné dílo z dob největšího flámu v dějinách USA, který Francis Scott Fitzgerald označil za „jazzový věk“ a sám do něj vydatně přispěl mnoha soukromými improvizacemi a pocity „ztracené generace“, přináší milostný příběh z lepší společnosti. Selfmademan Jay Gatz řečený Velký Gatsby i krasavice Daisy Buchanan pronikli v éře prohibice do těchto sfér každý po svém, a tak se vyrovnávají i s novým životním stylem a břemenem americké „nevinnosti“. Nesoulad v jejich představách je leitmotivem románu, jenž přezkoumává romantický ideál mámivého „zeleného světla“ – oné „šílené, vzrušující budoucnosti, která před námi rok za rokem ustupuje“ – a posléze ho nemilosrdně obětuje na oltář mýtu o věčné lásce.

Pokračování 5 / 9

Barack Obama, politik a bývalý americký prezident, doporučuje:

Komu zvoní hrana – Ernest Hemingway

Komu zvoní hrana- Ernest Hemingway, 359 Kč, Luxor
Komu zvoní hrana- Ernest Hemingway, 359 Kč, Luxor | Zdroj: archiv firem

Hemingwayův nejobsáhlejší román, vydaný roku 1940, popisuje dramatické okamžiky španělské občanské války. Američan Robert Jordan, v civilu učitel španělštiny, dobrovolník republikánské armády, je vyslán za frontu s nesnadným úkolem: Má vyhodit do vzduchu strategicky významný most. V knize však objevíte mnohem víc. Jak byste se zachovali vy?

Pokračování 6 / 9

Nelsone Mandela, významný jihoafrický prezident a nositel Nobelovy ceny míru, doporučoval:

Hrozny hněvu – John Steinbeck

Hrozny hněvu- John Steinbeck, 296 Kč, dumknihy.cz
Hrozny hněvu- John Steinbeck, 296 Kč, dumknihy.cz | Zdroj: archiv firem

Krutá sucha zničila veškerou úrodu na farmě Tomovy rodiny. Zmámeni iluzí o šťastné budoucnosti odcházejí za prací do Kalifornie. Cesta za snem se ovšem promění v boj s větrnými mlýny, ve kterém naleznou někteří členové rodiny smrt a jiní se snaží navzdory situaci zachovat si víru v lidskost a naději na lepší zítřky. Tak jako samotný Nelson.

Pokračování 7 / 9

Paulo Coelho, populární brazilský spisovatel, doporučuje:

Sto roků samoty – Gabriel García Márquez

Sto roků samoty - Gabriel García Márquez, 249 Kč, Knihy Dobrovský
Sto roků samoty - Gabriel García Márquez, 249 Kč, Knihy Dobrovský | Zdroj: archiv firem

V množství reálných i fantaskních epizod líčí osudy šesti generací rodiny Buendíů žijících ve fiktivním tropickém městečku Macondo. Dá se číst jako historická zpráva o vývoji jihoamerického kontinentu od doby osvobození a začátku občanských válek (1830–1902) až po nástup severoamerického imperialismu (1899–1930) i jako symbolický popis samoty člověka, který ztratil harmonický vztah ke světu. Individuální samotu, jíž trpí všichni obyvatelé Maconda, lze překonat pouze láskou a mezilidskou solidaritou, která jediná může zabránit nevyhnutelné zkáze.

Pokračování 8 / 9

Angela Merkel, německá politička a kancléřka, doporučuje:

Paní Curie – od Ève Curie

Paní Curie, Eve Curie, Databazeknih.cz
Paní Curie, Eve Curie, Databazeknih.cz | Zdroj: archiv firem

Životopisný román o objevitelce radioaktivity, jenž napsala její dcera. Je to psaný příběh o neobyčejné píli a houževnatosti ženy, která se stala objevitelkou světového jména, dvojnásobnou nositelkou Nobelovy ceny a řady jiných čestných titulů. Byla to dlouhá a krušná cesta, která ji vedla z chudého a porobeného Polska do Paříže na sorbonskou univerzitu, kde se seznámila s Pierem Curie, svým pozdějším manželem. Spolu v neuvěřitelných podmínkách udělali první ze svých velkých objevů – objev prvku radia. Po manželově smrti pokračovala sama v práci. Lhostejná k poctám a bohatství žila jen prací, svými žáky a rodinou a v tomto ústraní také zemřela. Seženete v antikvariátech a knihovnách.

Pokračování 9 / 9

Johnny Depp, slavný americký herec, doporučuje:

Na cestě – Jack Kerouac

Na cestě - Jack Keouac, Knihy Dobrovský, 298 Kč
Na cestě - Jack Keouac, Knihy Dobrovský, 298 Kč | Zdroj: archiv firem

Na cestě (v originále On the Road) je román z velké části založený na Kerouacových autobiografických vzpomínkách a je psán stylem proudu vědomí. Kerouac v knize popisuje zejména své cestování napříč Spojenými státy se svými přáteli. Jejich jména jsou v knize pozměněná, avšak předlohou pro hlavní postavy románu byli skuteční lidé. Začal psát na pět metrů dlouhé tenké role japonského kreslicího papíru, jež našel na půdě, a lepil je dohromady do velkých pásů. Pracoval neúnavně po celé tři týdny, pod vlivem drog a v podnapilém stavu, aby vytvořil svůj jediný 30 m dlouhý odstavec tak, jak se mu vynořoval v paměti. Byl to jeho způsob, jak se vymanit z dřívějších literárních omezení, která považoval za druh lži.