.

. Zdroj: archiv firem

.
.
.
.
.
14
Fotogalerie

Knihy, které doporučují ženy ženám. Najdete v nich motivaci, inspiraci a odpovědi

Jaká kniha tě nakopne? Dodá energii, nebo naopak zklidní emoce a dá životu hloubku? V poslední době takové otázky dostávám často. Možná je to začínajícím sychravým listopadem, možná tím, že zas další rok končí a my něco potřebujeme… energii, víru, impuls, naději. A tak jsem se zeptala nejen sama sebe, ale i žen různých povolání, věků a životních linek na knihy, které jsou našimi duševními partnery.

Jsou malé, některé pěkně tlusté, mají omačkané stránky, v řadě z nich jsou poznámky, jdou z ruky do ruky nebo mají své pevné místo v knihovně každé z nás. Nejsou to obyčejné knihy, tyhle nám přirostly k srdci, a když život tak trochu drhne, nevíme, tápeme, zas se k nim vracíme. Ženy, které jsem oslovila, vnímám jako inspirativní, silné, vědomé si svých chyb, na nichž se nebojí pracovat a jít si za svými sny. Každá je jiná, a tak i jejich knihy. Tady máte přímé doporučení do čeho se stoprocentně začíst. Ověřeno reálnými ženami!

Pokračování 2 / 10

Kniha: Austin Kleon – Ukaž, co děláš!

Kdo ji čte: Markéta Jáchymová, Marketing manager

.
. | Zdroj: archiv firem

K jaké knize se vracím? V poslední době jsem zjistila, že nejvíc čerpám energii z lidí a knihy jdou trochu do pozadí, ale i přesto mám pár knih, které mě inspirují, zejména v mé profesi. Ukaž, co děláš! od Austina Kleona, který velmi jednoduše a na rovinu popisuje, jak se nestat lidským spamem. Což si myslím, že se kvůli obrovskému online boomu děje velké spoustě lidí, a to nejen na sociálních sítích, ale i v soukromých online skupinách, jako jsou WhatsApp, Messenger apod. A jelikož z osobní zkušenosti vím, že je těžké lidskému spamování odolat, často se ke knize vracím a usměrňuji se. Jak se říká "opakovaní, matka moudrosti".

Pokračování 3 / 10

Knihy: Pavel Kopřiva – Respektovat a být respektován; Yoram Yovell – Nepřítel v mém pokoji

Kdo je čte: Irena Sládečková, editorka

Nejsem zrovna typický konzument motivačních knih. Řada z nich ve mně akorát probouzí pocit marnosti, že si stejně nezvládnu všechno zapamatovat a v klíčové situaci selžu. Určitě mě v nové roli rodiče skvěle povzbudila knížka Respektovat a být respektován. Samotným textem bych se asi nikdy efektivně neprokousala, ale seminář vedený autorkami byl praktický, vtipný a osvobozující.

.
. | Zdroj: archiv firem

Zato jsem vždycky hltala knihy psychoanalytiků a terapeutů, kteří popisovali příběhy ze své praxe a jak se osudy jejich klientů vyvíjely. Za všechny bych jmenovala knihu izraelského psychiatra Yorama Yovella Nepřítel v mém pokoji. Při čtení nejrůznějších osudů člověk občas poznává sebe, svoje strachy nebo situace, případně si říká, že je na tom vlastně ještě dobře. Knihy jsou čtivé, nenabízejí sice žádné návody a praktické rady, ale o to více možná zarezonují v aktuální situaci konkrétního člověka.

.
. | Zdroj: archiv firem

Pokračování 4 / 10

Kniha: Betty MacDonaldová – Kdokoli může dělat cokoli

Kdo ji čte: Jitka Kabourková, lékařka

.
. | Zdroj: archiv firem

Díky svému oboru bych mohla vyjmenovávat řadu knih, ale ta opravdová, ke které se vracím a má v sobě tu sílu mě nakopnout, pobavit a i zamyslet, tak mě napadá kniha od mojí oblíbené autorky Betty MacDonald Kdokoli může dělat cokoli. Úžasná kniha plná humoru, nadhledu a lidskosti. O tom, že nic není nemožné, a i když v životě potkáme spoustu překážek, je možné je překonat a s odstupem času se jim můžeme i zasmát.

Pokračování 5 / 10

Kniha: Viktor Emanuel Frankl – A přesto říci životu ano

Kdo ji čte: Šárka Podlenová, Senior PR specialistka Apriori

.
. | Zdroj: archiv firem

Silný příběh existenciálního psychologa Frankla vyprávějící jeho zkušenosti a zážitky z koncentračního tábora, díky kterým přežil. Knížku vždycky přečtu jedním dechem, protože ač se jedná o těžké téma, je psáno s lehkostí a bez přehnaného patosu. A přitom vás velmi zasáhne. Po knížce sáhnu vždycky, když si potřebuju uvědomit, že i ta na oko každodenní šeď je krásná. Když si potřebuju připomenout, že mě ten život baví a chci ho opravdu žít. Tuhle knihu si opravdu hýčkám a věnuji jí zvláštní péči. Tak trochu si ji schovávám před ostatními a halím do ručně vyráběného obalu Decente.

Pokračování 6 / 10

Kniha: Antoine de Saint Exupéry – Malý princ

Kdo ji čte: Pavla Liegerová, Specialistka marketingové komunikace ČEZ

.
. | Zdroj: archiv firem

Mám takovou srdcovku. Je malá, ale velká. Mojí motivační knihou, ke které se stále vracím už několik let, je Malý princ. I když to pro někoho není motivační kniha a už vůbec ne kniha, ke které by se chtěl vrátit, tak já se k ní vracím často a ráda. Důvodů mám mnoho. Za prvé v knize s rostoucím věkem najdu vždy něco nového, něco co jsem tam dříve neviděla. Svým způsobem mě ta kniha i nakopne, většinou ji čtu, když mám nějaké těžké období, přenese mě to do dětství a zároveň mi to dává jakousi naději, že každý máme nějakého malého prince alespoň ve své hlavě. Díky Malému princi si člověk uvědomí, že na každou věc či problém existuje vždy více pohledů.

Pokračování 7 / 10

Knihy: David Allen – Mít vše hotovo; Gretchen Rubinová – Projekt štěstí

Kdo je čte: Ilona Horváth Souralová, redaktorka

Abych je měla stále poblíž, uchovávám je ve svém nočním stolku. A když potřebuji, sáhnu po…

.
. | Zdroj: archiv firem

Asi první motivační a život zlepšující kniha, která mě zasáhla, Mít vše hotovo. Zjevení roku 2009. Je o time-managementu, jak konečně všechno stíhat a také jak roztřídit všechny ty to-do úkoly, které se nám kupí na různých hromádkách. Díky ní jsem se třeba naučila, že co můžu stihnout do dvou minut, mám udělat hned. A také že si mám pokládat nejen otázku, jaký je cíl, ale i jaký je následující krok. Ta mě vždycky vytáhne z letargie.

.
. | Zdroj: archiv firem

Ke Gretchen, která testuje různé techniky, jak dosáhnout spokojeného života, jsem se dostala díky blogu Báry Šťastné. Zapsala jsem si z ní tři moudré rady:

1. Jednej tak, jak se chceš cítit. (Chceš se uklidnit? Dej si radši čaj a pohni s nějakým úkolem, místo abys snědla tabulku čokolády a koupila si něco na sebe).

2. To, co dělám každý den, je důležitější než to, co dělám občas. (Cesta do práce má na můj život větší vliv než letní dovolená).

3. Buď taková, jakou bys chtěla mít dceru. (Dceru mám, takže tohle mi promlouvá přímo do srdce).

Pokračování 8 / 10

Kniha: Ulja Krautwald – Cesta císařovny aneb Manuál úspěšné ženy

Kdo ji čte: Renata Vraná, vizážistka a stylistka

.
. | Zdroj: archiv firem

Jde o inspirující knihu pro nás ženy, takový "návod na lepší život". Ze začátku jsem to trochu nechápala, ale pak jsem se začetla a nemohla se odtrhnout. Četla jsem ji po částech, neboť jsem potřebovala pochopit, co tím chce říct... K některým kapitolám jsem se vracela, abych si je znovu přečetla. Dokonce mám některé věci ofocené v mobilu a když potřebuji, tak si je přečtu. Jsou tam návody na očistné a povzbuzující čaje. Opravdu mě hodně inspiruje, ale není to čtení pro každého. Je určena ženám, ale není to odpočinkový román, je to opravdu manuál úspěšné ženy.

Pokračování 9 / 10

Knihy: Robin Sharma – Mnich, který prodal své ferrari; Vůdce, který nepotřeboval žádný titul

Kdo je čte: Jitka Sedláková, Senior Web Content Specialist Avast

.
. | Zdroj: archiv firem

Já se nevracím ke konkrétní knize, ale spíše k autorovi. Pro mě je naprosto zásadní Robin Sharma, jehož knihy miluji, stejně jako sdílím jeho postoj k životu, lidem, sám k sobě.

.
. | Zdroj: archiv firem

Pokračování 10 / 10

Knihy: Sheryl Sandbergová – Opřete se do toho: Ženy, práce a vůle uspět; Pavel Říčan – Cesta životem

Kdo je čte: Petra Kubalová, redaktorka

.
. | Zdroj: archiv firem

Dlouhou dobu se na výsluní držela kniha Cesta životem. Provází mě od dob mých studií psychologie, kdy jsem ji do rukou dostala povinně… a už nepustila. Často mi dává odpověď na otázky, proč se tak lidé kolem mě chovají, má dcera, já, moji rodiče, přátelé… vývoj člověka je tak úžasný, avšak komplikovaný.

.
. | Zdroj: archiv firem

Velkým zlomem pro mě bylo narození mé dcery, do té doby jsem byla běsným workoholikem. Kniha Opřete se do toho mi odpovídá na otázky mých ambicí, hledání rovnováhy mezi osobním a pracovním životem, uklidňuje mě, že i tak úspěšné první ženě Facebooku běhají hlavou stejné myšlenky, strachy a otázky jako mně. Dává mi sílu se opřít do role mámy, dcery, pracující ženy, manželky,…