Jolana si na sobě nejvíce cení nadhledu a smyslu pro humor.

Jolana si na sobě nejvíce cení nadhledu a smyslu pro humor. Zdroj: archiv Jolana Lipowská

Jolana Lipowská, seniorní projektová manažerka DHL Supply Chain
  Aby vše proběhlo hladce, musí být od začátku všichni „vtaženi“ do projektu.
Jolana Lipowská, seniorní projektová manažerka DHL Supply Chain
Jolana Lipowská, seniorní projektová manažerka DHL Supply Chain
Jolana Lipowská, seniorní projektová manažerka DHL Supply Chain
6
Fotogalerie

Jolana Lipowská: Oznámili mi, že povedu projekt pro Estée Lauder, a já přestala dýchat

Profese projektové manažerky není tak zcela výjimečná, ale když tuto pozici zastáváte v jedné z největších logistických společností, jako je DHL Supply Chain, v České republice, vaše náplň práce je o dost jiná. Jolana Lipowská právě zde pracuje od roku 2010. Na starost má nové zákazníky od podpisu smlouvy přes vybudování skladu až po uvedení do provozu. Vede ty nejdůležitější projekty i mimo jiné návrh řešení a vybudování skladu pro Estée Lauder. Je nám tedy jasné, že tahle žena zvládá a umí velké věci. Jaké je to pracovat tak vysoko a intenzivně?

Jak vypadá takový den projektové manažerky v obří společnosti, jako je DHL Supply Chain?

Většinou začíná již večer předem nebo odpoledne, kdy věnuji chvíli tomu, co mě druhý den čeká a jak tomu přizpůsobit časový harmonogram. Každé ráno ale začínám dobrou snídaní a nezbytnou kávou. Poté jedu buď do kanceláře, nebo do lokality, kde zrovna implementuji projekt. Začínám pracovat kolem deváté. Během dne, který je často hektický, mívám obyčejně několik schůzek se svými kolegy nebo zákazníky. Mezitím vyřizuji emaily, dlouhodobější úkoly, jako jsou tvorba projektové dokumentace nebo příprava na celodenní workshop. Závěr pracovního dne věnuji vyhodnocení, kde se s projektem nacházíme, zda není potřeba něco urychlit, urgovat, a to si potom naplánuji na další dny. Večer patří relaxaci, partnerovi a dobrému jídlu.

  Aby vše proběhlo hladce, musí být od začátku všichni „vtaženi“ do projektu.
Aby vše proběhlo hladce, musí být od začátku všichni „vtaženi“ do projektu. | Zdroj: archiv Jolana Lipowská

Co je pro vás v práci důležité? Dobrý tým? Flexibilita? Možnost cestovat?

Potřebuji pracovat v oboru, který mi dává smysl. A zároveň je pro mě důležité, abych se nenudila. Nedokázala bych nabízet pouze jednoduchý produkt, baví mne vymýšlet širší řešení a mít možnost ušít jej na míru. Díky tomu se můžu vždy něco nového naučit. Dobrý tým a kolegové jsou velmi podstatní. V práci si vážím toho, že mám kolem sebe lidi, kteří mají hlubokou znalost dané oblasti, za kterou jsou zodpovědní, a dále se chtějí rozvíjet. A vnímám, že nám všem záleží na tom, co a jak děláme.

Kdo je podle vás dobrý šéf?

Dobrý šéf je podle mě někdo, kdo má rozhled a zná sebe a svůj tým natolik, aby dokázal složit mozaiku schopností, kvalit, ale i různých nedostatků, díky které bude schopen projekt zrealizovat. Podle mě je to někdo, kdo umí mluvit se svým týmem, má odpovědnost a umí se rozhodnout. Na druhou stranu si ale nechá poradit a dobře zvažuje každý krok. Dobrý šéf zároveň dokáže přiznat chybu a hledat další možnosti, pokud zjistí, že se nerozhodl správně.

Máte na starosti velké projekty, takže jste určitě často pod velkým tlakem. Jak čerpáte energii, dobíjíte baterky?

Podle mě ten tlak vzniká především ze stresu, z požadavku, že všechno se musí ihned udělat. Není to tak, většinou rychlé se nerovná kvalitní. Takže se snažím tlaku předcházet tím, že vyhodnocuji splnění úkolů nebo dodání dle časového horizontu a náročnosti a nečekám ani od sebe, ani svého týmu, že dodáme všechno v rekordně krátkém čase. Nicméně ke stresovým situacím dochází i tak, proto se snažím večer nebo o víkendu relaxovat s partnerem, trávit čas v přírodě nebo sportem. Mám ráda knížky, dobré filmy a vaření. Co mi také pomáhá, je, že o práci ve volném čase skoro nemluvím, abych si opravdu mentálně odpočinula.

Je něco, co jste musela v životě změnit kvůli kariéře či něco obětovat, abyste mohla kariérově růst?

Kdykoliv chcete svoji práci dělat dobře, tak to přináší nějaké oběti. Jedno období, kdy jsem potřebovala hodně pracovně zabrat, mně stálo spoustu volného času a bohužel i některé blízké vztahy. V té době jsem pracovala střídavě v Maďarsku a Polsku, protože jsme dělali transfer projektu mezi zeměmi, a do toho jsem musela na různé schůzky do Belgie. Trvalo to asi rok a půl. V Česku jsem byla jenom některé víkendy a prostě jsem ten čas již nestihla věnovat partnerovi nebo přátelům a už vůbec ne svým zájmům.

A také jsem si musela připustit, že ve světě businessu nevystačím pouze se znalostí francouzštiny, a naučila jsem se angličtinu. Dneska se tomu směju, ale tehdy mi to přišlo velmi těžké a velká oběť, protože francouzštinu a všechno francouzské jsem prostě milovala.

Jolana Lipowská, seniorní projektová manažerka DHL Supply Chain
Jolana Lipowská, seniorní projektová manažerka DHL Supply Chain | Zdroj: archiv Jolana Lipowská

Co vám pomáhá být lepší? Lépe zvládat rodinu a práci, organizovat čas, zkrátka fungovat?

Hodně mi pomáhají moje zkušenosti, to, čím jsem si prošla a co jsem si prožila. Z toho se snažím poučit. Čerpám i z toho, co slyším od svých přátel, kolegů, s jakými tématy se potýkají oni. Ráda čtu knihy a hodně inspirace nacházím v příbězích nebo v různých zajímavých filmech. Jinak organizování času je téma, se kterým se potýkám skoro pořád, protože se často musím zamýšlet nad tím, jak, kdy a co potřebuji zařídit. Pomáhá mi v tom samozřejmě určování priorit, protože z množství úkolů je vždy něco, co nemusím nutně řešit hned. A všechno, co potřebuji řešit, si píšu, protože si prostě to množství nemůžu zapamatovat. V soukromém životě je to vždy o tom, jak se s partnerem domluvíme, kdo a co je zrovna schopný zajistit nebo kdo má zrovna více času nebo možností. Takže oboustranná spolupráce, jinak se to nedá.

Čeho si na sobě ceníte?

Nadhledu a smyslu pro humor.

Co Jolana, ne jako projektová manažerka, ale jako žena, miluje? O čem sní? Co by chtěla?

Miluju květiny, takže u mě doma (ať již venku nebo uvnitř) vždy najdete různé kvetoucí kytky, bylinky nebo rostliny. Fascinuje mě, kolik barev příroda umí vytvořit.

Mám spoustu snů a doufám, že některé z nich zrealizuji. Ale jeden takový větší je pořídit si s rodinou klasický francouzský kamenný dům zařízený ve stylu vintage, někde v Provence, kde kvetou a voní levandule. Mít zahradu plnou květin a okrasných keřů. Dům musí mít obrovskou kuchyni, kde se budou vařit dobré věci a kde se budou scházet rodina a přátelé a pít vynikající červené víno.

Máte práci, kterou vám mohou ostatní ženy závidět? Co je na ní skvělého?

Přesně nevím, jak přitažlivě může moje pozice působit na ostatní ženy, popravdě, obor logistiky a supply chainu není vnímán jako úplně „ženský“. Pro mne je ale dobrodružné pronikat do této z velké části ženami neprobádané oblasti. Na své práci oceňuji především možnost realizovat velké projekty pro firmy, které na trhu působí již spoustu let. Potkávám se s lidmi, kteří ve svém oboru něco dokázali, a můžu s nimi sdílet svoje zkušenosti a učit se novým věcem. V neposlední řadě je pro mě důležité, že jsem ve spolupráci se svými kolegy a týmem úspěšná, což považuji v profesi za zásadní. Aby se po práci, kterou odvedu, času, který jí věnuji, a energii, kterou do ní vložím, dostavil úspěch a pocit, že to má smysl.

Snila jste o práci projektové manažerky, nebo jste měla zcela jiné plány?

Když jsem se na začátku kariéry rozhodovala, co dál, netušila jsem, že by pro mě mohl být obor projektového managementu zajímavý. K tomu jsem se dostala až později přes různé pracovní příležitosti a možnosti, které jsem v životě dostala. Když jsem ale v době, kdy jsem začínala pracovat v oboru logistiky pro americkou firmu, zjistila, že role projektové manažerky existuje, řekla jsem si: To je ono, tohle chci dělat. Pouhé rozhodnutí však nestačí, potřebovala jsem získat další pracovní zkušenosti, takže jsem ještě nějakou dobu pracovala napůl v businessu, mimo jiné i jako supply chain manažer, a napůl jsem vedla projekty. Naplno se mi to povedlo až u nynější firmy DHL Supply Chain CZ včetně toho, že jsem získala také požadovanou certifikaci metodologie, která je pro projektový management nezbytná.

Jolana Lipowská, seniorní projektová manažerka DHL Supply Chain
Jolana Lipowská, seniorní projektová manažerka DHL Supply Chain | Zdroj: archiv Jolana Lipowská

Vedla jste projekt, kdy jste navrhovali a budovali sklad pro kosmetickou značku Estée Lauder. Být obklopena tolika krásnými produkty, to muselo být pro ženu skvělé? Nebo si na tenhle ženský svět líčidel, šatů a krásy nepotrpíte?

V jistou dobu jsem se o kosmetiku Estée Lauder hodně zajímala a používala ji, takže když jsem se dozvěděla, že možná tento projekt budeme realizovat, úplně jsem na chvilku přestala dýchat. Byla jsem nadšená z toho, že s takovou společností můžu spolupracovat. Pracovně to byl jeden z největších a nejdelších projektů, které jsme spolu s týmem v rámci DHL realizovali. Zajímavé bylo poznat i kulturu a lidi, kteří pro Estée Lauder pracují. Trochu mne překvapilo, že bylo větší zastoupení mužů než žen, čekala bych spíše opak. Spolupráce byla a je velmi příjemná, na jejich týmu je vidět, jak moc mají rádi svoji značku. Celkově jsem velmi vděčná za tuto zkušenost.

Často komunikujete se zákazníky a snažíte se zrealizovat jejich přání a požadavky. Co je na tomto procesu nejtěžší: Komunikace? Stavba? Přesvědčení, že tak to nejde?

Když se implementuje projekt, tak je výzva úplně všechno, co je potřeba zajistit, aby fungoval. V podstatě se to týká i celkového časování na projektu, nastavení rolí, komunikace mezi DHL Supply Chain a zákazníkem. Velmi důležitá je stavba budovy, IT infrastruktury, instalace zařízení do budovy, nábor lidí, školení atd. Aby vše proběhlo hladce, musí být od začátku všichni „vtaženi“ do projektu a do svých projektových rolí jak na straně zákazníka, tak v rámci naší firmy.