V pátek ráda pracuji

V pátek ráda pracuji Zdroj: istock.com

Jak udělat z pátku nejproduktivnější den týdne

Stává se pro vás pátek dnem, kdy nic moc neuděláte a myšlenkami už jste na víkendu? A pak nestíháte? Zkuste to změnit a zvládněte ještě spousty práce. Pátky jsou totiž skvělou příležitostí, jak se zaměřit na aktivity, na které nemá cenu během týdne plýtvat svůj čas. Jak na to?

Přirozeným důsledkem pětidenního pracovního týdne je to, že se lidé na jeho konci cítí neklidní a málo soustředění. Průzkum Accountemps HR odborníků zjistil, že pouze 3 % lidí shledala pátky nejproduktivnějšími dny v kancelářích. A celkově bylo prokázáno, že lidé v pátek pracují o dvě hodiny méně než ve středu. Proč tomu tak je? Neexistuje žádný důvod, proč by pátky neměly být produktivní dny, záleží, jak se k nim postavíte a zda si páteční čas necháte uniknout.

"Domnívám se, že je důležité, aby byla organizace v pátek stejně záměrná jako v pondělí," říká Rodd Wagner, autor knihy Widgets: The 12 New Rules for Managing Your Employees As If They're Real People. Jestliže nemáte šéfa, který svolává na pátek v 16:30 důležitou poradu a chce z vás vymáčknout poslední síly, máte štěstí, a to i proto, že můžete tento poslední pracovní den využít efektivně.

Zde je návod jak na to od Laury Vanderkam, jež je autorkou několika knih o řízení času a produktivitě.

Srovnejte si pracovní tempo

Cítíte se v pátek už zcela vyčerpaná? Každý večer pracujete do noci, dostáváte nečekané úkoly, vracíte se pozdě z pracovních schůzek či jich máte tolik, že už vám nezbývá čas soustředit se na opravdovou práci? Pozor, je třeba si uvědomit, že jsme smrtelní a čas si během týdne lépe zorganizovat a vymezit si například jen jeden den, kdy budete pracovat do noci.

Neplánujte týden, když už jste v něm

"Mnoho kanceláří se schází v pondělí ráno, aby plánovaly týden. Ale plánování týdne, když jste v něm, není tak efektivní jako plánování předem. Pátek je fantastický den, kdy můžete mluvit o budoucnosti," říká Wagner. Můžete mluvit o tom, co jste v minulém týdnu dosáhli, co chcete splnit v příštím týdnu, a můžete přemýšlet o tom, jaké strategie použijete k dosažení tohoto cíle. "A lidé mohou klidně spát, a to doslova," říká Wagner. Neboť většina z nich své počítače otvírá už v neděli večer a v noci, což znamená, že máte-li chytrého manažera, může vám pátkem zpříjemnit neděli a pondělí. Otázkou, co mě čeká v pondělí nebo příští týden, se podvědomé části lidského mozku zaobírají už od soboty. Navíc, když plánujete týden předtím, než jste v něm, můžete ho naplánovat tak, abyste se vypořádala s nejdůležitějšími prioritami, když jste v pondělí ráno čerstvá. Můžete rovnou začít a nezdržovat se otázkami, co bude.

Naplánujte si schůzku One to one

Všichni ví, že jsou pátky pomalejší, a tak si na ně naplánujte schůzky, které jsou individuální. S kolegou nad projektem, který vás čeká příští týden, personální pohovor se šéfem… Naplánujte si jich více a na začátku dalšího týdne už víte, co vás čeká.

Dělejte věci „bez mozku“

Většina lidí nebude v pátek ve 14:30 zahajovat velké projekty. Takže si nechte páteční čas pro všechny administrativní práce, které je třeba udělat. Bonus: Pomůže vám to zlepšit celkovou mentální zátěž během týdne. Když narazíte na práci administrativního ducha, jednoduše si ji připište na seznam: Co udělat v pátek. Teď na to není čas, ale máte naplánováno.

Vytvořte si páteční rituály

Pátek je skvělým dnem nechat tým socializovat. Jako manažer můžete koupit oběd pro každého a společně se najíst a bavit se o nepracovních věcech. Jako kolega koupit zákusky a vypít si společně kávu. Zavést kreativní hodinku, kdy si vylepšíte prostředí kolem sebe, na nástěnku nalepíte inspirace, zajímavé články… Pátek se stane dnem, kdy se budou lidé těšit přijít do práce a efektivně si ho užijí. Pracujete-li v malém týmu, můžete zkusit "písničky na přání". My jsme si v redakci pátek zpříjemňovali hudbou. Každý si řekl svou píseň, zvýšili jsme volume, na chvíli vypnuli a mnozí i tancovali. Co zkusit třeba tuhle: