...

... Zdroj: iStock.com

Jak si ochočit radost? Nebude vás to stát déle než 2 minuty

Metoda Ricka Hansona „Vtiskněte do mysli, co je dobré“ představuje 5 etap mentální rutiny, která dokáže zázraky. 

1. Aktivujte

Zaměřte se na pozitivní zážitek, který je již ve vás přítomný, ať už se jedná o fyzické potěšení, splněný úkol nebo pocit blízkosti s někým jiným. Můžete také pomyslet na události, které ve vás vzbuzují vděčnost, například na přítele, který vám pomohl. Zkuste tyto myšlenky proměnit v emocionálně silné zážitky.

2. Posilujte

Prodlužte pozitivní emoci o 5–10 sekund nebo i více. Pokuste se ji procítit v celém těle, ať naplní vaši mysl i tělo až po konečky prstů a zážitek ještě chvíli podržte, až dojde k zesílení pocitů. Uvědomujte si současně, v čem je pro vás důležitá a krásná.

3. Absorbujte

Nechte zkušenost hluboko proniknout, až se ustálí ve vaší mysli. Můžete si představit třeba zlatý prach, který vás prostupuje. Uvědomujte si, že tento zážitek se stává vaší součástí a vnitřním bohatstvím, které můžete vzít všude s sebou.

4. Propojte

Při zachování jasného a stabilního pocitu pozitivní zkušenosti v popředí svého vědomí si současně uvědomte negativní pozadí. Tento poslední krok vám pomůže vytrhat plevel a vysadit květiny.

5. Představujte si

Všechny etapy se pokuste vizuálně zafixovat. Můžete si také zacvičit vnitřní úsměv, který dodává energii našemu mozku a pomáhá kráčet životem s plnou radostí.

Další skvělé články najdete v novém vydání časopisu Moje psychologie. Kupte si ho v naší on-line trafice iKiosek.cz! Dnes objednáte, zítra už ho máte ve schránce. A doprava je zdarma.