...

... Zdroj: Pexels.com

Jak se znovu zamilovat do své práce?

Ať už trávíme většinu pracovních dní v zaměstnání nebo podnikáme na volné noze, nějakou produktivní činností si živobytí zajišťuje většina z nás. Někdo ji má rád více, jiný méně. Trochu rozproudit nadšení ale čas od času potřebuje každý. Jak na to?

Vzdělávejte se

Začít můžeme u sebe. Někteří zaměstnavatelé nabízejí nejrůznější kurzy nebo podporu studia jako benefit, jinde si musíme poradit sami. Vlastní aktivita se každopádně cení i zhodnocuje. Zdokonalovat se můžeme v rámci své profese, v osobním rozvoji i manažerských kompetencích anebo se učit třeba nový jazyk či dovednost. Kariéra nepostupuje jen směrem vzhůru. Možností je rovněž rozšiřování nebo prohlubování kvalifikace. A když už nepřináší uspokojení přímo zaměstnání, práce na sobě jej přinést může.

Zaměřte se na vztahy

Doposud nejlepší z mých šéfů mi dal kdysi dobrou radu: „Musejí ti vyhovovat tři faktory – náplň práce, vztahy na pracovišti a finanční ohodnocení. Pokud jeden schází, ustojíš to, pokud chybějí dva, začni se rozhlížet jinde.“ Vztahy jako takové přitom můžeme ovlivnit nejvíce. Tedy být příjemným kolegou, férovým šéfem a zodpovědným podřízeným. Dobré vztahy jsou důležité i v rámci profesních sítí či přátelských komunit, pečovat o ně se vyplatí. Nové příležitosti pak můžou přijít nečekaně, pokud máme oči otevřené.

Poučte se z neúspěchu

Ne vždy se zrovna daří. Důležité je si neúspěch přiznat, nic zbytečně nerozmazávat a poučit se pro příště. Jeden z mých známých i po letech ve svém životopise uvádí: „Doktorské studium jsem se rozhodl nedokončit.“ Pro mě osobně to bylo upozorněním, jak zahořkle dopadnu, pokud se o dokončení téhož aspoň nepokusím. Poznat své limity je zodpovědné, ale jejich přehnané zdůrazňování varující. Nezdarů mám na kontě jinak nepočítaně. A podle velké oblíbenosti pravidelných setkání FuckUp Nights, na kterých úspěšní lidé vyprávějí o svých prohrách a které se od roku 2013 konají po celém světě, v tom rozhodně nejsem sama. Neúspěchy v práci ještě neznamenají, že je třeba se vzdát. Největší tma bývá před úsvitem.

Tvořte vlastní projekt

Pokud se neživíme tím, co milujeme, je dobré si alespoň trochu oblíbit to, co nám pomáhá platit složenky. Podle Cala Newporta, autora knihy Hluboká práce, takzvané hledání vášně, které je i u nás poslední dobou dost populární, postupně vede spíše k frustraci, střídání zaměstnání a vyhoření. I když se nevěnujeme svému vysněnému povolání, je dobré umět najít potěšení v maličkostech. Uspokojení lze hledat ve vlastním projektu, pokud k obvyklé činnosti nebo zadaným úkolům přistoupíme tvořivě a iniciativně. Časem třeba přinese i další ohodnocení nebo nové možnosti.

Mějte svůj sen

Pokud aspoň zhruba tušíme, jak vlastně hodláme se životem naložit, tedy máme-li určitou životní vizi nebo jasno ve svých přáních, usnadní nám to rozhodování, i když do cíle stále vede mnoho různých cest. Zaměstnání toho může, ale také nemusí být součástí. Role primabaleríny v Národním divadle je životním posláním, ale také možná jen pomáhá vytvořit dobré zázemí pro rodinu podobně jako administrativa v kanceláři. Priority si stanovujeme každý sám za sebe. A všichni máme možnost každý den udělat alespoň malý krůček ke splnění některého ze svých snů. I méně oblíbená práce pak může dávat dokonalý smysl, pokud je součástí většího plánu.

Článek najdete v novém čísle magazínu Moje psychologie s Lucií Bílou na titulce. Jde o největší vydání roku s 222 stranami. Nenechte si ho ujít!

...
... | Zdroj: red