Musím se uklidnit, ale jak?

Musím se uklidnit, ale jak? Zdroj: istock.com

Jak se rychle uklidnit, když jste nervózní

Cítíte, jak vám rychle bije srdce, dlaně se potí, nedokážete se pohnout. Nervózní jsme někdy všichni. Jediné, co musíte udělat, je uklidnit se a mít zas vše pod kontrolou. Ještě, že existují triky a doporučení, jak se rychle „zase hodit do pohody“. V životě se vám tyhle znalosti neztratí.

Čeká vás pracovní pohovor na místo, o kterém už dlouho tajně sníte? Pak jste nejspíš pekelně nervózní a máte strach, že vše pokazíte. Nebo vás čeká prezentace před celým týmem, ale spíš to vypadá, že ze sebe nedostanete ani hlásku. Máte se poprvé potkat s tím klukem ze seznamky. Situací, ze kterých můžete být nervózní, je dost. Každý je zažíváme, ale jen někdo si s nimi a svou nervozitou umí poradit. Trudi Griffin, profesionální komunikační poradce z Wisconsinu, radí svým klientům tyto fungující a vyzkoušené tipy.

Zaměřte se na vaše dýchání

Někdy se stačí jen trochu uklidnit, abyste se zvládla soustředit na to, jak dýcháte a jak se vaše tělo zvedá a klesá. Stačí přestat cokoliv dělat a jen se soustředit na dýchání, hluboký nádech a výdech. Když jste nervózní, většinou dýcháte krátce a přerývaně. Zastavte to, vypněte a jen dýchejte. Jedná se o nejrychlejší techniku, jak se uklidnit. Dalším trikem, který můžete vyzkoušet, je vdechovat nosem a pomalu opět nosem vydechovat. Opakujte desetkrát a budete se cítit klidněji.

Snažte se rozptýlit

Jsou vtíravé, vaše obavy a strachy vám nedají pokoje. Večer před prezentací přecházíte jen sem, tam a nedokážete se na nic soustředit. Jediná možnost je rozptýlit se něčím, co vás baví. Začtěte se do zajímavé knihy, tančete, zavolejte kamarádce, uvařte něco výborného, pusťte si oblíbený film. Půjde to.

Využijte tmu, alespoň na minutu

Když jste nervózní, někdy je to proto, že zažíváte smyslové přetížení. Když vstoupíte do temné místnosti, můžete se cítit klidněji a pod kontrolou. Příště, když se budete cítit nervózní, zkuste jít do místnosti, kde můžete vypnout světla. Zaměřte se na klidné posezení a svůj dech a uvidíte, jak začne přicházet klid. Počítejte pozpátku od padesáti do jedné. Pokud se soustředíte pouze na čísla a na nic jiného, postupně zjistíte, že vaše dýchání se vrací k normálu. Pokud jste na veřejnosti, můžete jen zavřít oči a počítat čísla v hlavě.

Vmáčkněte nervozitu do antistresových pomůcek

Pokud jste často nervózní, využijte uklidňovací míček. Mačkání a povolování vám pomůže nervozitu uvolnit a dostat ze sebe ven. Míček si můžete ponechat na svém stole, v tašce nebo dokonce i ve své kapse.

Chůzí ke klidu a pohodě

Pouhých 10 minut chůze vám může výrazně vyladit vaši mysl. Studie ukázaly, že chůze aktivuje nervové buňky v mozku, které uvolňují smysly. Nejste schopna kvůli nervozitě jakékoliv fyzické aktivity? Naučte se pár protahovacích cviků, krátkou sestavu z jógy nebo se zkrátka projděte. Je dokázáno, že i 10 minut chůze hodinu před událostí vám pomůže cítit se víc v pohodě.

Buďte připraveni

Ať se jedná o rozchod s přítelem, prezentaci nebo pracovní pohovor, je důležitá stejná věc: být připravená. Nastudujte si, jak v klidu a sebejistě nakráčet do místnosti. Připravte si první slova. Nezapomeňte si připomenout, jak jste tvrdě pracovala, kolik jste toho zvládla a těšte se na výsledky. Nastudujte podklady, připravte se na možné otázky, mějte v zásobě argumenty. To, o čem budete mluvit, mějte perfektně zmáknuté. Pak se budete cítit mnohem méně nervózní nejen před událostí, ale i během ní.