...

... Zdroj: istock.com

Jak na meditaci? Své pocity vnímejte i na procházce nebo v tramvaji

Meditace – slovo, při kterém si většina z nás představí do pasu svlečeného jogína, který sedí se skříženýma nohama, zhluboka dýchá a nevnímá nic než sebe samého. Ano, součástí meditace je klid a vědomé soustředění na vlastní nitro. Jak však v článku, který publikoval web times.com připomíná doktor Judson Brewer z Mindfulness Centra při americké Brownově univerzitě, při meditaci nejde o to, abychom si dokonale vyčistili hlavu. „Vyhnat z hlavy všechno, co se nám v ní honí? To je nemožné. Cílem meditace je k myšlenkám změnit přístup!”

Meditace má mnoho podob, některé praktiky používali naši předci už před dvěma tisíci lety. Každá má svá specifika, ale také něco společného: Všechny způsoby meditace trénují (a tím vylepšují) lidskou pozornost a uvědomění si sebe sama. Meditace vám přitom nezabere celé odpoledne, stačí jen pár minut. Meditovat navíc můžete v tramvaji, na procházce nebo třeba při zalévání zahrady. Jak ukázala studie v časopisu Fron-tiers in Human Neuroscience, už desetiminutový meditační trénink zaměřený na prožívání okamžiku tady a teď zlepšil u sledované skupiny lidí výsledky v testu zaměřeném na pozornost.

„Myslím si, že spousta lidí roli pozornosti v životě podceňuje,” říká vedoucí výzkumu Michael Mrazek z kalifornské univerzity Santa Barbara. „Lidský mozek je denně vystavený daleko většímu množství informací, než je vůbec schopný zpracovat. Spousta podnětů se k nám dostává zvenku, ale hodně si jich taky vytvoříme sami – ať už se trápíme prací nebo máme z něčeho strach. Je proto velmi důležité vybrat si, jakým pocitům opravdu chceme a budeme věnovat pozornost,” vysvětluje.

Všímejte si toho, co vám vadí

Jak tedy s krocením myšlenek začít? Zkuste v dnešní době oblíbenou metodu mindfulness, zaměřenou na všímavost. Ideální příležitost – fronta v obchodě. Vnímejte okolí, lidi kolem vás, pachy, zvuky. Co to ve vás vyvolává? Co vás ve frontě napadá? Jak situaci vnímá vaše tělo? Souvisí fakt, že jste neskutečně otrávení, jen s frontou před vámi, nebo s něčím, co jste zažili pár hodin před tím?

Zaměříte-li pozornost na souvislost mezi okamžikem, ve kterém se nacházíte, a vaší reakcí, postupně zjistíte, co vám na stání ve frontě ve skutečnosti nejvíce vadí. A jak na všechny mikrosituace s frontou spojené – předbíhající nakupující, naštvanou pokladní nebo prostoduchou hudbu v reproduktorech – příště reagovat s větším klidem, důstojností a noblesou.

Lidé, kteří pravidelně meditují, svým emocím a reakcím umí lépe porozumět – a také se s nimi dokážou rychleji rozloučit. Prostě jim nevěnují pozornost. Místo toho, aby je v duchu celé odpoledne rozebírali ze všech stran, je zkrátka pošlou pryč. I proto meditace pomáhá lidem s depresemi, stresuplným životem nebo s úzkostnými stavy. Zvyšuje totiž aktivitu těch částí mozku, které mají za úkol regulovat bolest. Zvyšuje také schopnost organismu relaxovat, což je pravý opak bojového nastavení, jímž tělo reaguje na situace vyvolávající úzkost.

Víte, jak začít meditovat nebo jak se meditaci věnovat alespoň chvilku denně, i když nemáte čas? Přečtěte si tipy v následujícím textu: