.

. Zdroj: iStock.com

Jak lépe poslouchat svou intuici. Váš vnitřní hlas ví, co opravdu chcete

„Nedělej to, spálíš se!“ Kdo alespoň jedinkrát neslyšel varování svého vnitřního hlasu. Anebo naopak: „Jdi do toho, to zvládneš.“ Někteří ho poslouchají pokaždé, když promluví, jiní se marně snaží ho zaslechnout. Je dobré mu naslouchat? V čem vám může pomoci? A jde se naučit intuici slyšet?

Myslíte si, že intuice je spojena s něčím ezoterickým a musíte se dostat nejlépe do nejvyššího stupně meditace, abyste opravdu slyšeli svůj vnitřní hlas? Nikoliv, intuice je v nás zakořeněna už od pradávna a jen vlivem tlaků společnosti je potlačována. „Intuice je náš rodný jazyk. Než jsme se dozvěděli, jak objevit první slova nebo strukturovat větu, narodili jsme se s mocným instinktem, abychom přežili. Tehdy byl tento intuitivní smysl důležitým aspektem našeho života. Byli jsme si vědomi prostředí, ve kterém jsme byli,“ vysvětluje důležitost intuice v našem životě mentorka a čínská duchovní koučka Yiye Zhang. Je to tedy to, co je v nás opravdu, co chceme, čeho se bojíme a co opravdu potřebujeme.

Poslouchat, nebo umlčet?

Všichni kolem vás říkají, že rozhodně tu novou super placenou práci musíte vzít, ale ve vás vám cosi říká, že to není úplně to, co chcete dělat. Máte divný pocit, nedokážete ho vysvětlit, jen to prostě cítíte. Poslechnete? Potlačíte svůj vnitřní hlas a raději uděláte, co se má? Yiye Zhang před takovým potlačováním varuje, neboť to dříve nebo později, aniž byste si to uvědomovali, může mít vliv na váš život.

Potlačení naší intuice – našeho vnitřního kompasu, jen abychom zapadali do širší kultury, často souvisí s tím, že v dospělosti míváme potíže s rozpoznáním našich skutečných potřeb, natož abychom byli schopni si je splnit. Objevují se potíže v oblastech stanovení vhodných hranic, kultivace osobního prostoru, což může způsobit nerovnováhu v dávání a přijímání, což vede k různým formám nemoci.“ Cítíte, že právě v těchto oblastech vám to nešlape, jak má? Že jste svůj dřívější vnitřní pocit vnímali a teď je ta tam? Nevěšte hlavu, nikdy není pozdě získat svou intuici zpět a opět se rozhodovat opravdově podle sebe. Tady je pár tipů, jak intuici najít nebo si ji vylepšit.

Trpělivost, prosím

Máte sklon spěchat? Chcete, aby se všechno stalo okamžitě, takže být trpělivou je něco, s čím máte problém? Pokud se dokážete naučit být alespoň trochu trpělivou, a vy víte, že můžete, začnete vidět věci, kterých jste si pro spěch nestihli všimnout. „Když spěcháme, máme tendenci přehlížet mnoho faktorů, což přirozeně vede k zablokování naší intuice,“ připomíná ve své knize Najděte svou vášeň: 25 otázek, které musíte položit sami sobě finský kouč Henri Junttila.

Poslouchejte

Intuitivní vedení může mít mnoho různých podob. Může k vám přijít jako televizní reklama nebo jako pták létající kolem, který ve vás vyvolá zvláštní myšlenku, kterou vnímáte jako významnou. Možnosti jsou nekonečné. Někteří lidé skutečně slyší jakýsi hlas, jiní ve své mysli vidí určité obrazy nebo ho vnímají pocitově, například přes neurčitý pocit v břiše. Jakmile se vaše mysl začne více otevírat a vnímat, uvidíte více a více intuitivních signálů, ale pozor, abyste je nezaměňovali za ty, které si sami vytváříte a vsugerujete. V každodenním životě čelíme spoustě úkolů a jsme jimi pohlceni. Zdržujeme se pouze na povrchu všeho, neslyšíme své tělo. To k nám promlouvá někdy pěkně potichu, proto je potřeba se ztišit.

Najděte svůj signál

Chcete-li si být více jisti svými intuitivními zprávami, vyhledejte si své osobní potvrzovací signály. Kouč Henri Junttila je na sobě dokáže zpozorovat: „Mám dva velmi základní signály, na které se mohu spolehnout. Jedním z nich je zimnice, mé mrazení v zádech, a druhý, kdy se cítím neuvěřitelně dobře a povznesený. Například, pokud hledám byt a dívám se na fotky a najednou cítím zachvění v zádech doprovázené příjemnými pocity, vím, že na tenhle konkrétní byt bych se měl podívat.“

Meditace

Nemusíte tvrdě makat na správném Óooom, jde jen o to zklidnit svou mysl a vyčistit ji. Jak jste si pravděpodobně všimli, naše myšlenky a pocity mohou snadno narušit zprávy, které dostáváme. Neustále nás něco ruší a my nemáme čas být sami se sebou a poslouchat se. Zde přichází na řadu meditace. Začínejte jí ideálně den, kdy vám postačí 10–15 minut k vyčistění mysli, uvědomění si, co chceme, a nastavení své denní nálady. Naučte se meditovat. Vědomě dýchejte a veškerou svou pozornost upněte k dechu, vrátíte se tím k přítomnému okamžiku a tím i k sobě.

Sledujte a zapisujte

Všichni jsme jedineční, takže je přirozené, že i naše intuice bude jedinečná. Každý má své potvrzovací signály intuice. Nikdy je však neobjevíte, pokud nezačnete být přítomni a nebudete poslouchat své tělo a neuvědomíte si své okolí. Jak říká sám Henri, musíte se naučit rozpoznat, co intuice je a co ne. „Zpočátku se s tím pere každý, ale brzy svůj vnitřní hlas najdete a i jeho signály.“ Pomůže vám k tomu čas strávený v přírodě, který povzbudí vaše smysly a dovede vás zpět k sobě samým. Klid a neohroženost přírody působí uklidňujícím dojmem a zlepšuje náladu. Příroda nikam nespěchá, a přesto všechno stihne. Tak se od ní pojďme učit.