Jaký byl můj rok?

Jaký byl můj rok? Zdroj: iStock.com

Jak dobře uzavřít rok v osobní oblasti? Jaké otázky si položit a o čem přemýšlet?

Blíží se konec roku a vy už s netrpělivostí vyhlížíte ten nový. Je čas na bilancování. Co se vám letos povedlo, na čem zapracovat a za co jste vděční? Než začnete přepisovat termíny a plány do svého nového diáře, zastavte se a ukončete svůj osobní rok.

Na konci roku většina firem sčítá své úspěchy, výdělky, kontroluje stav zásob, uskutečněné prodeje, tvoří rozpočty na nový rok, plánuje fúze a hledá nové možnosti. Podobně byste měli naložit i se svým osobním rokem. Nezabouchnout za ním rychle dveře, ale na chvíli se zastavit, srovnat „boty“ v předsíni, očistit špinavé a připravit si na další cestu nové. Zaměřte se na různé oblasti života, ve kterých udělejte celoroční bilanci a vykročte do nového roku pravou. Jak na to?

Začněte přemýšlením

Osobnostní koučka Hannah Braime, autorka knihy The Year of You, pomáhá lidem svou prací a publikacemi objevit cestu sebeuvědomění a vytvoření života, který chtějí. Ukončení roku považuje v rozvoji za důležité, a tak v jejích programech najdete hned několik kroků, jak na to. První je zamyslet se nad základními oblastmi svého života a těmi jsou: Práce/Kariéra, Zdraví a fitness, Finance, Rodina, Láska, Přátelství, Zábava a volný čas, Domácí prostředí, Osobní růst a rozvoj. Ideálně si je vypište na papír a poté si dle Hannah v každé oblasti odpovězte na následující otázky:

Co letos fungovalo?

Co v této oblasti stále probíhá?

Jakých úspěchů jsem v dané oblasti dosáhla?

Co se nepovedlo?

Kde jsou rozdíly mezi tím, co v této oblasti života říkám, a tím, jak opravdu žiji?

Jaké ponaučení jsem si z této oblasti života za poslední rok vzala?

Jak se cítím v dané oblasti, když myslím na minulý rok?

Jak se chci cítit v dané oblasti příští rok?

Kým chci být v této oblasti svého života příští rok? Jaké vlastnosti chci ztělesnit?

Následně vyberte 3 z výše uvedených oblastí, na které se budete chtít soustředit během příštích šesti měsíců. Většinou jsou to ty, kde se necítíte úplně spokojení, nebo právě ty, které se slibně vyvíjejí. Jestliže máte vybráno, odpovězte si na další následující otázky:

Kde bych v ideálním případě chtěla být v každé z těchto oblastí za rok?

Co musím udělat, abych se tam dostala? Jaké hmatatelné kroky musím podniknout, aby se tyto věci staly?

Jak se dozvím, že jsem se posunula? Jak mohu měřit svůj pokrok?

Co se musím naučit? Existují nějaké mezery ve znalostech, které musím zjistit/naučit se, abych mohla podniknout mnou zvolené kroky?

Kdo by mi mohl být užitečný jako podpora/vedení? Koho znám, kdo už v této oblasti má zkušenosti? A jak by mě mohl podporovat? (Zde to nemusí být jen konkrétní lidé, ale i lidé, jejichž knihy čtete, lidé, kteří představují člověka, kterým byste se chtěli stát a jako který byste se chtěli prezentovat světu.)

Co si myslím, že budou pravděpodobně moje tři největší překážky během těchto kroků?

Co mohu udělat v jiných oblastech svého života, abych tyto kroky podpořila? (Řekněme například, že je vaším cílem zlepšit zdraví a kondici a jedním z hmatatelných kroků je cvičit třikrát týdně. Doplňkovým zvykem může být to, že začnete chodit dříve spát, abyste mohla vstávat dříve a chodit cvičit.)

Kým se musím stát, abych mohla žít podle této vize? Jaké vlastnosti bude verze ztělesňovat?

Věnujte svým odpovědím a přemýšlení o nich dostatek času a své myšlenky si k daným oblastem zapisujte a uvidíte, jak se začnou propojovat, tvořit řešení a ukazovat cestu. Jestliže máte zodpovězeno, jděte dál.

Vytvořte si plán

Velmi důležitá součást osobní kontroly na konci roku, která nám však často chybí. Nyní se rozhodněte, kdy a jak často tyto konkrétní kroky podniknete, a naplánujte si je do svého diáře. Zde jsou dva návrhy, které vám pomohou:

Zaměřte se na to, aby byl plán udržitelný

Pokud použijeme výše uvedený příklad o sportu, je nepravděpodobné, že by přechod z nulové sportovní aktivity za týden přešel rovnou do pěti tréninků. Začněte jednou nebo dvěma návštěvami fitka či tréninkem. Pamatujte, že není žádný spěch a extrémní změna většinou vede k tomu, že aktivitu sami sabotujete. Začněte malými krůčky.

Postupujte od jedné změny ke druhé

Aby změny byly úspěšné, věnujte jim dostatečnou pozornost. Jedné po druhé. Jakmile se první změna stane vaším novým „normálem“, můžete přejít k něčemu jinému. Pokus o změnu všech tří oblastí vašeho života najednou zbrzdí pokrok u všech.

Opusťte svou vizi

Proč? Konečně ji máte, víte, co chcete, a máte na ni zapomenout? Hannah Braime přesně tohle doporučuje. „Protože jedinou věcí, kterou můžete ovládat, je proces a váš vklad, nikoli výsledek. Vaše vize se také budou pravděpodobně měnit díky tomu, jak budete postupovat. Jakkoli důležité jsou vlastnosti jako konzistence a houževnatost, musíme být také schopni opustit plány a cíle, které již nejsou relevantní. Jediná věc, na kterou se musíte v danou chvíli soustředit, je další hmatatelný krok.“

A teď už udělejte krok vpřed

Nemusíte čekat přesně na 1. ledna ani na nový měsíc či rok. Jestliže jste svou bilanci roku provedli a máte jasno, odstartujte změnu hned, ale pouze v těch oblastech, kde po ní toužíte. Už jen první krok, kdy vystoupíte z komfortní zóny, je velké vítězství. „Všechno má své tzv. porodní bolesti a začátky nebývají snadné. Možná že si rodina a přátelé myslí, že to, co jste udělali, není správné, ale oni nežijí váš život. Nenechte si do ničeho mluvit a jděte si za svým cílem a je jedno, jestli je to vysněná postava, nový byt nebo podnikání,“ doporučuje byznys mentorka Denisa Jedličková. Avšak tam, kde se cítíte dobře a jste spokojení, nemusíte nutně přistupovat ke změně. Užívejte si spokojenost a tento stav udržujte.