Už se přestanu schovávat

Už se přestanu schovávat Zdroj: iStock.com

Jak být víc odvážná a umět porazit strach

Máte tolik snů a cílů, jenže začít na nich pracovat si netroufnete. Nedokážete se totiž zbavit myšlenek typu: „Co kdyby to nevyšlo, co když mě odmítnou.“ Moc dobře víte, že odvážnému štěstí přeje, ale jak se víc odvážit a překonat strach? Máme pro vás pár tipů. Tohle si srovnejte v hlavě a půjde to.

Strach sedí na vašem rameni, a když se rozhodujete, našeptává vám klasické obavy. „Dávej pozor! To je nebezpečné. Neměla bych to dělat.“ Jak často necháváte strach, aby vám diktoval, jak se rozhodnout?

Odvaha je přitom jednou z nejlepších cest, jak najít úspěch v práci a v životě. Podle Aristotela je odvaha dokonce první z lidských ctností, protože umožňuje všechny ostatní. Jenže, jak se stát jejím pánem a přestat nechat se ovládat strachem?

Slavný pozitivní myslitel Dale Carnegie kdysi doporučil lidem, aby dělali to, čeho se bojí. Podle něj to byl nejrychlejší způsob, jak přemoci strach. To sice možná ano, ale pokud do toho nechcete jít takto po hlavě, stačí si dle kouče Rhetta Powera naordinovat každodenní praktická cvičení. Autor bestselleru The Entrepreneur´s Action of Action doporučuje následující způsob, jak zatočit se strachem.

Přijměte zranitelnost

Lidé, kteří žijí životy založené na strachu, nemají často téměř žádnou důvěru sami v sebe. A tak se uzavírají s tím, že tak na jejich slabiny nikdy nikdo nepřijde. Power radí opak: Otevřete se. Staňte se zranitelnější. Nenastane žádná katastrofa, ba naopak, lidé ocení, že nejste z ledu, ale člověk, který cítí. A vám bude lépe.

Přiznejte si, že máte obavy

Kromě toho, že se začnete otevírat ostatním, připouštějte si, že máte obavy. Identifikace toho, čeho se opravdu bojíte, vám poskytne informace, které potřebujete k překonání strachu a nejistoty.

Postavte se svému strachu

Lidé, kteří se bojí hadů, často mění názor po kontaktu s hady za pomoci vyškoleného profesionála. Bojují se svým strachem krok za krokem.Máte strach oslovovat cizí lidi? Dejte si jako první za cíl oslovit jednoduchou otázkou alespoň jednoho člověka za den. Klidně začněte prostým „Jak se máte?“ Zkuste nejdřív malý krok. Uvidíte, že vám přinese radost a odvahu postoupit dál.

Myslete pozitivně

Součástí pozitivního přístupu je umožnit ostatním, aby vás milovali a ukázali vám náklonnost. Pokud jste druh člověka, který odmítá laskavosti, změňte to a nechte ostatní, aby vám pomáhali a potěšili vás.

Snižte stres

Někdy zažíváte strach kvůli vyčerpání. Starosti, větší či menší problémy, úkoly až nad hlavu vaší odvaze nepomáhají, ba naopak, nejste schopna se pustit do ničeho. Proto se stresem zatočte a ujistěte se, že dobře jíte, cvičíte a máte dostatek spánku. Dopřejte si dovolenou a dobíjecí přestávky.

Projevte odvahu

Dalším důležitým způsobem, jak překonat strach, je ukázat svou odvahu. Pomozte osobě, která je v nebezpečné situaci. Místo ignorování osoby v nouzi volejte o pomoc nebo podnikněte odvážný krok, abyste zasáhla.

Vyrovnejte se s rizikem a nejistotou

Svůj strach podchytíte tak, že se naučíte vypořádat se s životními nejistotami. Pokud se obáváte, že byste mohla přijít o bydlení, uzavřete nouzový spořicí účet. Pokud se obáváte, že by vás mohl manžel opustit nebo že ztratíte důležitého klienta, přijďte na to, co je zapotřebí, abyste je udržela. Víc věřit? Být spolehlivější? A tomu věnujte svou energii.

Neustále se učte

Pokračujte ve svém osobním růstu tím, že se neustále učte a zlepšujte své dovednosti. Využijte všech příležitostí a naučte se nové dovednosti. Přečtěte si knihy inspirativních lidí a vše o svém oboru. Čím více víte, tím menší riziko musíte podstoupit, abyste byla úspěšná.

Přijměte své výzvy

Většina z toho, čeho se bojíme, se nikdy nestane. Neztrácejte čas starostmi, když můžete jít dopředu. Nemůžeme a neměli bychom nechat strach řídit naše rozhodnutí a nechat mu kontrolu nad naším životem. Vypořádejte se s ním a soustřeďte se na to nejdůležitější, jako je dosahování vašich cílů. Jak říkával slavný spisovatel Robert Louis Stevenson: „O svých obavách nemluv, ale sdílej svoji odvahu s ostatními.“