.

. Zdroj: European School of Business Managment SE

Jak být úspěšnou manažerkou? 5 věcí, na které byste měly pamatovat

Ženy na manažerských postech bývají velmi úspěšné. Nechybí jim tah na branku ani cílevědomost a díky empatii umí svým podřízeným dobře naslouchat. Na co by však neměly zapomínat? 

Empatie, ale odtud potud

Bývá lehké překročit tu křehkou hranici, za kterou už se projevení zájmu o zaměstnankyni proměňuje v neefektivní probírání osobního života. Ve vztahu manažerky a podřízené je navíc ten háček, že zaměstnankyně se jen zřídkakdy odváží svou nadřízenou „utnout“. Vždy tak myslete na to, jestli jste neřekly či nevyzvídáte příliš mnoho, a snažte se projevovat upřímný zájem, ovšem v rozumné míře.

Emoce pod kontrolou

Ženy bývají také daleko více emočně založené než muži. Je jim to přirozenější. Bohužel nebývá ojedinělý případ, že manažerka vyskočí ze židle a nadává na kolegyni, anebo se téměř rozpláče, když se něco nepovede. Možná jsou takové reakce autentické, ale věřte mi – žádná zaměstnankyně na ně není u své nadřízené zvědavá. Daleko více ocení jasné zadávání úkolů a vaši profesionalitu.

„Nezvládnuté emoce patří mezi nejčastější manažerské chyby. Naštěstí se dá poměrně snadno natrénovat, jak mít emoce pod kontrolou. Z našich lektorů se této problematice věnuje např. psycholožka Petra Uhlíková,“ říká Simona Probstová, která pracuje jako manažerka vzdělávání v instituci European School of Business and Management (ve zkratce ESBM).

Lifelong learning

Neboli celoživotní vzdělávání. Dobrým zvykem úspěšných lidí bývá touha neustále se učit. Nejde o to do nekonečna prodlužovat seznam akademických titulů před a za jménem. Podstatné je hlavně zaměření na praxi. Někdo poslouchá podcasty úspěšných lidí, někdo se posouvá s osobním koučem.

Populární jsou také programy MBA, například na výše zmiňované vzdělávací instituci ESBM. Ty zde trvají 1 rok a prostřednictvím interaktivního online studia pod vedením profíků z praxe a čtyř prezenčních sobotních setkání si během nich manažeři prohlubují znalosti a dovednosti ze svého oboru (na výběr je celkem 19 MBA programů, letos přibylo 5 nových).

Přijměte zodpovědnost

Manažerská pozice s sebou nutně přináší zodpovědnost. I když se na projektu podílí více lidí, vy jste ta, kdo v případě neúspěchu dostane „studenou sprchu“ od vedení. Máte pocit, že za to nemůžete? Že vám jiná oddělení nedodala správné podklady nebo že někteří lidé neodvedli dobře svou práci?

Upozorňování na selhání druhých vám ovšem u šéfa pochopení nepřinese. Bude to vypadat, že neumíte přiznat vlastní chybu. Přiznejte pochybení, došlo-li k němu, zjednejte nápravu, ale nesvádějte vinu na druhé.

Networking

I kdybyste byla sebelepší manažerka, sama se nikdy nedostanete tak daleko jako s širokou sítí kontaktů. Networking není jen o tom, že vám známý pomůže, když budete potřebovat. Je to o sdílení příležitostí a o spolupráci. Choďte na místa, kde můžete potkat zajímavé lidi ze svého oboru. Mohou to být konference, networkingové akce, vzdělávací kurzy apod.

Pokud víte, koho na akci potkáte, připravte se předem. Pamatujete si na šikovnou asistentku Meryl Streepové z filmu Ďábel nosí Pradu, která uměla své šéfové pohotově poradit, kdo se k ní právě blíží na večírku? Tak nějak to myslíme.

„I networking je jeden z velkých plusů studia u nás. Přijdete na prezenční seminář nebo na odborné bonusové workshopy a vizitkami se to jen hemží. Programy MBA trvají rok, ale z kontaktů, které nasbírali, naši studenti těží ještě dlouho po absolvování studia,“ komentuje Probstová a dodává, že pro zájemce o studium MBA se otevírá výuka základního bloku vzdělávacích modulů již 8. září 2018.