.

. Zdroj: iStock

Ikigai – japonské tajemství pro vyrovnaný a šťastný život

Japonský životní styl se v poslední době dostává do zájmu a hledáčku vědců, výzkumníků a pozorovatelů. Ti se snaží přijít na to, proč nejsou Japonci obézní, proč žijí nejdéle a ještě ke všemu jsou podle svých slov šťastní. Japonci to vědí tak nějak intuitivně. Jde o jakousi víru v to, že život má smysl. Tento životní koncept se nazývá Ikigai a v západním světě zažívá boom. O co přesně jde?

Návodů na nalezení životního štěstí známe všichni mraky. V poslední řadě jsou například populární hygge a lagom pocházející ze Skandinávie. Tak proč zrovna Ikigai bychom měli věnovat více pozornosti?

Na rozdíl od těch výše jmenovaných nás Ikigai nenutí zpomalit a zklidnit se, což by člověk možná od Japonců čekal. Japonci dobře vědí, že každá chvíle, kdy naše tělo nebo mysl zahálí, se negativně odrazí na našem zdraví. Pochopitelně na tom fyzickém i psychickém. Naše duše se oddělí od našeho Ikigai.

Raison d'etre

Ikigai se dá přeložit jako "důvod k bytí" – něco, co nás každý den donutí vstát z postele a vyjít mezi lidi. Jakmile ho totiž objevíme, náš život se stane lehčím, pestřejším a radostnějším. A tak nás tento koncept nutí hledat Ikigai – něco, v čem jsme dobří, co nám dělá radost a dává nám smysl.

Zní to možná trochu jednoduše a přehnaně, ale studie opravdu prokazují, že když ztratíme určitý "smysl" života, může to napáchat velké škody na našem sebevědomí a životní pohodě. Dokládá to situace lidí, kteří ztratí blízkou osobu, práci anebo třeba odešli do důchodu.

Všichni si uvědomujeme, jaký vliv mají na naše životy naše práce, naše vztahy a i třeba naše koníčky nebo schopnost realizace. Následující nákres ukazuje, jak se věci mohou prolínat a kde nalézt naše Ikigai.

Jak nalézt Ikigai?

Při hledání Ikigai je dobré odpovědět si na následující otázky: Co mám opravdu ráda? Co svět kolem mne potřebuje? V čem jsem dobrá? Mohu za tyto věci dostat v nějaké práci zaplaceno? Průsečíkem těchto odpovědí je vaše Ikigai.

Samozřejmě je jasné, že všechno nejde ze dne na den změnit. Pro začátek stojí za to podívat se na svůj život z trochu jiného úhlu. Zkusit se zeptat: „Proč právě teď dělám to, co dělám? Baví mě to?“ Pokud odpovíte „ano“, můžete si gratulovat. Pokud ne, přemýšlejte dál. Co mám ráda? Co mne baví? Jak to zakomponovat do svého dne?

Víme, že upřímné odpovědi na takové otázky jsou těžké. S něčím vám mohou pomoci přátelé, s něčím také terapeuti nebo kouči.

Co nám brání v nalezení Ikigai?

Člověk totiž často své vášně nebo radosti potlačuje v domnění, že „z toho nikdy nemůže vzejít nic užitečného“. Také se často cítí „příliš starý na změnu“ nebo nechce riskovat ztrátu „docela dobré práce, která sice není nic moc, ale je to jistota“.

Ikigai také neznamená jen nalézt správnou práci, za kterou dostanu patřičně zaplaceno. Jak uvádí Business Insider, v průzkumu z roku 2010 mezi 2000 japonskými muži a ženami pouze 31 % účastníků uvedlo práci jako jejich Ikigai.

Je to prostě běh na dlouhou trať. A výsledkem určitě nebudou jen slunné dny, ze kterých zmizí všechny nepříjemné věci a povinnosti. Budete mít ale větší šanci dostat je s těmi smysluplnými a radostnými do rovnováhy a správného poměru.