Všechno vím, všechno znám, protože to poslouchám

Všechno vím, všechno znám, protože to poslouchám Zdroj: iStock.com

Hltejte svět poslechem a buďte v obraze s podcasty

Už ani mezi blogery, vlivnými médii a celebritami neplatí, že člověk musí být vidět. Teď musíte být slyšet. Půlka Ameriky už si bez poslechu podcastů nedokáže představit den. U nás není situace tak horká, ale každým dnem roste počet lidí, kteří, když něco chtějí vědět, být v obraze a maximálně využít svůj čas, poslouchají podcasty.

Poslech podcastů není psychicky náročná aktivita, můžete ji provádět kdykoliv a při čemkoliv. Můžete při něm klidně posilovat, vařit vaše oblíbené jídlo, řídit, malovat se nebo si zkoušet sedmery šaty. Lidé často používají podcasty jako vedlejší aktivity v situacích, které vyžadují méně pozornosti. Průzkum Infinite Dial 2017 zjistil, že nejčastěji uváděnými poslechovými prostředími byly „doma“, „v autě“ a „procházky“. Navíc jsou přesně dělané pro chytré telefony, a ten máte neustále s sebou.

Dalším plusem podcastů je, že lidé při jejich poslechu mají díky zvuku pocit, že jsou mnohem blíže řečníkovi nebo součást publika při panelové diskuzi. Mnoho odborníků mluví o tzv. „intimním efektu“ zvuku. Když posloucháte ráno podcast vašeho oblíbeného blogera, máte pocit, že mluví jen s vámi, jste tu jen vy dva, navíc máte pocit, že to, co je řečeno v podcastu, je důležitější a nikde jinde tuto sdělenou informaci nedostanete. A to může být i pravda.

Třetí výhodou je jejich délka, často bývají v kratších segmentech, na epizody a vy si můžete volit poslech podle toho, kolik máte času. Deset minut jízda metrem? To vám stačí k poslechnutí motivačních slov, která vám zlepší den. Volit si můžete z obrovského spektra témat od politiky přes zdraví, recepty, motivaci, učení se jazyku až po meditativní hudbu s výdechy. Každého zajímá něco jiného a i pěti minutami poslechu denně můžete pracovat na svém osobním i profesním růstu. Už jste také zaposlouchaní? Nebo si teprve na podcasty brousíte zuby? Máme pro vás pár tipů, do kterých se můžete zaposlouchat.

Když chcete vědět, co se děje

Insider

Rozhovory se zákulisními hráči české politiky, byznysu a médií o aktuálních tématech. To přináší podcast zpravodajského serveru Info.cz s názvem Insider. Rozhovory na aktuální témata se zajímavými lidmi přináší pořad i podcast Štrunc!.

Když vás baví historie

Černá historie

Pokud vás zajímá historie a hlavně 20. století, pak si nenechte ujít podcast Černá historie. Příběhy hrdinů, zrádců i obyčejných lidí zpracovává Aneta Černá.

Když potřebujete rozveselit a motivovat

V oblacích

Úspěšná blogerka a podnikatelka Tereza Salte, která tvoří blog TerezaInOslo a je zakladatelkou Elite Bloggers, i ona se pustila do tvorby podcastů a vy se rozhodně nebudete nudit.

Happier

Jak najít své štěstí, být veselá, znát sama sebe? Většího guru, než je Gretchen Rubin, v oblasti hledání štěstí nenajdete. A protože její knihy jsou pryč raz dva, vrhněte se na její šťastné podcasty.

Když si chcete oddechnout

Untangle

Tyhle podcasty vás zmeditují, uklidní a vy najdete vnitřní klid. Můžete poslouchat meditační a relaxační cvičení a vrátit se do pohody.

Když se chcete inspirovat

Travel Bible

Vám dá spoustu inspirace, kam cestovat a jak. Kdo je milovníkem cestování a nebojí se vyrazit teď hned a kamkoliv, tyhle podcasty ho budou hodně bavit.

TED Talks Daily

Zajímají vás příběhy inspirativních lidí, kteří něco dokázali, vybudovali své firmy, prošli si peklem, pracovali na nejvyšších pozicích a rádi své zkušenosti předávají dál? Nestíháte chodit na TEDx konference? Tak si ty všechny příběhy poslechněte, kdykoliv budete mít čas.

Když milujete módu

American fashion podcast

Pro všechny vášnivé fashionisty. Poskytne vám veškeré informace z fashion světa, co se děje mezi návrháři, co frčí a bude, informace získává od módních odborníků a seznámí vás i s návrhy a technologiemi.

Dressed

Kdo si více potrpí na historii, co kdy letělo a jaké oblečení kdy stálo na piedestalu, se na tomhle módním blogu dozví. Kdo je to hipster? Co je to emo? Co letělo v 80. letech?