...

... Zdroj: red

Díky bohu, že je pátek! Není ale trochu škoda si to říkat?

Díky bohu, že je pátek! Takhle si před víkendem asi někdy povzdechl každý z nás a zkratku anglického „thank god it’s Friday“ má dokonce v názvu jeden americký řetězec restaurací. Až natolik je v nás zakořeněná nechuť k ostatním dnům života v týdnu?

Žádná pověstná nedělní depka z končícího víkendu a nastupujícího pracovního týdne. Mně se žaludek často začal svírat už v sobotu večer. Z toho, že něco pěkného končí a pět hnusných pracovních dnů čeká s otevřenou slintající tlamou a nedá se s nimi dělat nic jiného než je přežít. Není to ale pitomost, scvrknout si život do víkendů, dvou týdnů dovolené a pár dnů volna, jako by ty ostatní dny vůbec za nic nestály?

Teprve, až nastane padla, se začíná žít?

Znáte termín work-life balance aneb jak nejlépe zharmonizovat osobní a pracovní život? Najdete i mnoho knih, školení či životních koučů, kteří vám pomůžou při hledání správné rovnováhy mezi prací a životem. Není to ale divné? Dívat se na práci a život jako na dva zápasící protivníky, na které je třeba si najmout šikovného mediátora, aby mezi nimi sjednal mír či alespoň stav neútočení? Je pracovní život opravdu nepřítelem a tím nejlepším na práci je volno? (Tedy ještě kromě dne v měsíci, kdy na účet dorazí výplata.)

Pomyslete na to, kolik času (a že ho není málo) trávíte v práci. Není pak škoda pohlížet na práci a čas v ní strávený jako na velké území obkroužené nedobytnými hradbami s přísnými strážci, kam jen tu a tam vnikne halas celého pravého a báječného života, který je ale úplně jinde?

Práce patří do života

Práce je příliš velkou a významnou součástí života, než abychom se na ni dívali jako na strašidlo, kterému se chceme vyhnout. Pojetí rovnováhy mezi prací a životem může vést k předpokladu, že když člověk pracuje, tak nežije. Pracovní dny nejsou samy o sobě hnusné, ale většina lidí si jim zvykla dávat negativní nálepku: otrava, pakárna, nuda, buzerace, rutina. Můžeme něco, co nás v práci otravovalo nebo z čeho jsme měli strach, brát najednou jako zajímavou a zábavnou výzvu?

Spokojenost v práci

Cítit se dobře v práci možné je a nemusíte se hned nutně přestěhovat na Bali a pracovat z pláže. Stačí si uvědomit, že díky práci máme pocit, že náš život má nějaký smysl. Psychologové zjistili, že člověk, který je vyhozený z práce pro nadbytečnost, se cítí úplně stejně jako člověk, který si mohl dovolit přestat pracovat, protože vyhrál v loterii. Šťastný výherce – poté, co si splnil všechny sny – najednou neví, co se životem, který se před ním otevřel, a kde najít nový smysl. Zkuste se na svou práci podívat znovu, určitě tam najdete něco, na co můžete být hrdí, co vás baví a inspiruje, tak jako v životě.

Najít práci, která vám dělá radost, vám může pomoci například Ikigai. Čtěte více:

Článek vyšel v časopise Moje psychologie. V aktuálním čísle najdete například rozhovor s Lucií Bílou.

...
... | Zdroj: red