Musím změnit práci. A nebo ne?

Musím změnit práci. A nebo ne? Zdroj: iStock.com

Co zvážit předtím, než změníte práci. Položte si zásadní otázky

Za dob vašich rodičů bylo standardem zůstat ve své první práci až do důchodu. Tyhle doby jsou však pryč. Jste také v situaci, kdy o změně práce přemýšlíte? Než předstoupíte před šéfa a oznámíte mu svůj záměr, položte si tyhle zásadní otázky. Možná se zas vrátíte do své židle. Anebo budete jasně vědět, proč chcete říci sbohem. 

Vystudovala jste ekonomii, pár let vzorně počítala peníze, ale čím dál víc vám docházelo, že vás to nebaví? Že více než počítání "má dáti a dal" vás baví prodýchávat správné pozice a dodávat lidem energii? Nebo chcete prostě jen podobnou práci, ale na jiném místě a s jinými lidmi? Jestliže máte v hlavě podobné myšlenky, zkuste si položit tyhle čtyři zásadní otázky.

Mohu si dovolit svou kariéru změnit?

Dobrým výchozím bodem při zvažování změny kariéry je podívat se na čísla. Jaký dopad bude mít tato změna na vaše finance? Budete vydělávat více peněz, nebo budete pracovat méně? Zvládne vaše rodina možnost, že budete chvíli bez finančních prostředků, než se práce rozjede? Co se stane s vašimi současnými finančními závazky, když se přizpůsobíte nové práci?

„Nejde o to, jestli vyděláte více peněz," říká kariérní koučka Linda Gimmes. "Naopak. Kolikrát si lidé uvědomí, že jim postačí na životním výdaje mnohem méně, nemusí tolik pracovat a cítí se šťastnější.“ Jedná se spíše o otázky týkající se vaší zajištěnosti i budoucnosti jako důchod nebo zabezpečení dětí. Pokud jste s odpověďmi na tyto otázky spokojena, můžete se pustit do změn. Pokud tomu tak není, je lepší před změnou kariéry naplánovat jiné věci. Vždy je to otázka vyrovnávání rizik s odměnami. Udělejte si finanční rezervu, dejte si časové období, do kdy v práci ještě vydržíte, než budete moct odejít bez velkého rizika.

Jak by tato změna kariéry ovlivnila moji rodinu?

Pokud máte dlouhodobý vztah a nebo máte děti, změna kariéry bude mít dopad na životy právě těchto lidí. Jak je to ovlivní? Budou vás vídat stejně často? Budou i oni muset něco změnit? Bude váš partner schopen pokračovat ve své práci?

Přesně tyhle otázky jsem si pokládala i já, když jsem dostala nabídku snů, pracovat pro firmu se šperky, psát o nich, fotit, připravovat eventy, každou chvíli létat do zahraničí... Jenže svou dceru bych téměř neviděla, můj manžel by musel pracovat od osmi do čtyř, což ve stavebnictví v jeho pozici moc nejde, vzdát bych se musela svých oblíbených běžeckých tréninků se psy. Myslím, že mé rodinné štěstí by se brzy rozpadlo.

Musím začít znovu? Jsem na to připravená?

Pokud změníte obor, existuje velká šance, že nebudete schopna dosáhnout své současné úrovně jak finanční, tak odborné či zkušenostní. Budete nováček, začátečník. Je tedy důležité, abyste si uvědomila, co vlastně znamená začít znovu. Myslete realisticky. Máte skutečně potřebné dovednosti? Stačí vám k rekvalifikaci kurz, nebo musíte mít vysokou školu? A kolik vás to bude stát? Kolik musíte do věcí k práci potřebných investovat?

„Je také dobré přemýšlet o tom, jaký potenciál má vaše nové odvětví. Pokud začnete od začátku, budete schopná se dostat tak vysoko na kariérovém žebříčku, jak po tom toužíte? Je to pro vás práce i do budoucnosti, nebo jen na dva, tři roky? Myslet do budoucnosti se vyplatí,“ upozorňuje kariérová koučka Linda Gimmes.

Opravdu změna kariéry změní věci, které chcete ?

Nejtěžší otázkou je, zda změna pracovních míst něco změní. Opravdu nenávidíte svou práci, nebo je to jen vaše současná pozice, se kterou nejste spokojena? Myslíte si, že byste byla šťastnější, kdybyste se přestěhovala někam jinam nebo jste přešla do nové firmy? Moje kamarádka Renata přecházela z jedné korporace do druhé za vidinou lepších vztahů, pracovní doby, jednání, ale zjistila, že je to vždy stejné. Změna práce jí v tomto ohledu vůbec nepomohla, ba naopak ubírala sil.

Zdá se vám práce rutinní a už pošilháváte po jiné? I ti nejnadšenější jedinci brzy zchladnou a dostanou se do denních kolejí a není to pro ně signál „Hledej novou práci, začíná nuda“. Možná to není vaše práce, která vás činní nešťastnou, možná stačí pozměnit pár malých detailů jako cestu do práce, pracovní místo, změnit sport nebo rodinné aktivity. A světe div se, je lépe.

Není nic špatného na změně práce, ale je důležité, abyste zvážila všechny možnosti a koho a co svou změnou ovlivníte. Risk bývá zisk, ale informovanost a příprava vám možná dají víc.