...

... Zdroj: iStock.com

Čistá mzda v roce 2020: Spočítejte si daňové slevy

Blíží se termín pro uplatnění daňových odpočtů. Víte například, co je daňová sleva za manžela či manželku? Vaši čistou mzdu v roce 2020 vám dále přehledně ukáže mzdová kalkulačka.   

Mezi největší daňové odpočty patří daňová sleva za manželku, za vybrané finanční produkty a také daňové odpočty za děti. V článku si ukážeme, z čeho se vlastně tyto slevy počítají a jaké odpočty můžeme uplatnit. Možná vás překvapí, co všechno se dá odečíst z daní.

Spočítejte si svou čistou mzdu v roce 2020 >>>

Co je vlastně superhrubá mzda?

Většina z nás obvykle nemá během každodenních aktivit čas přemýšlet nad detaily výplatní pásky, ale pro pochopení možných daňových odpočtů je užitečné se podrobněji podívat na jednotlivé položky. Jako zaměstnankyni vám stát strhává z hrubé mzdy tři položky. Sociální pojištění, které činí 6,5 % na poplatníka, zdravotní pojištění, které dělá 4,5 %, a v neposlední řadě daň z příjmu. A právě z této poslední položky se dají odečítat různé slevy.

Velikost daně z příjmu činí 15 % a vypočítává se z takzvané superhrubé mzdy. To je částka, kterou na vás váš zaměstnavatel vynakládá celkově, doplácí za vás totiž ještě část zdravotního a sociálního pojištění. Kolik činí Vaše superhrubá mzda, vám ukáže naše mzdová kalkulačka a můžete si zde například všimnout, že mzdová kalkulačka automaticky započte slevu na dani 2070 Kč. Jedná se o minimální daňovou slevu na poplatníka a pro její získání není potřeba nic dokládat. Dále jsou možné slevy za studenty nebo držitele ZTP/P nebo invaliditu, které kalkulačka umí také zpracovat.

Daňové slevy měsíční

Krom již zmíněné plošné slevy na poplatníka lze v roce 2020 také odečíst z daní značná částka za každé vyživované dítě. Za jedno dítě je to 1267 Kč a za druhé potom 1617. Pokud živíte 3 a více dětí, můžete si za ně odečíst 2017 Kč měsíčně. Mzdová kalkulačka uvedené daňové odpočty přehledně zobrazí. Daňové bonusy za dítě se dají uplatnit až do 26 let jeho věku, pokud ovšem stále studuje, a tedy se připravuje na zaměstnání. Dejte si ovšem pozor na to, že daňový odpočet za dítě může uplatnit pouze jeden z rodičů a je tedy důležité se včas domluvit s manželem.

Příklad:

Paní Eliška pracuje jako vedoucí oddělení úvěrů v bance a má 47 000 hrubého. Má dvě děti ve věku 7 a 15 let, které vychovává a živí sama. Pokud by žádné děti neměla, dostávala by Eliška v roce 2020 čistou měsíční mzdu 34 465 Kč. Protože ale vyživuje 2 děti do 26 let, bude její čistý příjem po uplatnění slevy 37 349 Kč. Dostane měsíčně o tedy 2 884 Kč víc (1267 + 1617).

Daňová sleva za manželku/manžela

Další zajímavý daňový odpočet lze uplatnit za manžela či manželku například na rodičovské dovolené. V dnešní době je již běžná situace, kdy manželka pobírá vyšší příjem než manžel, a na rodičovskou jde tedy on. Pokud jsou tedy děti ještě menší a jeden z vás je na rodičovské dovolené, může ten druhý v daňovém přiznání uplatnit odpočet na vyživovaného manžela/manželku.

Pokud tento nemá vlastní příjem vyšší než 68 000 Kč za rok, pak daňová sleva na manželku/manžela činí 24 840 Kč, což je slušné vylepšení rodinného rozpočtu. Pozor si dejte na to, že se počítá většina příjmů, a to v hrubém, ale například i nemocenská či podpora v nezaměstnanosti. Nepatří sem však rodičovský příspěvek.

Další daňové úlevy

Stejně jako v minulých letech je dále možné v daňovém přiznání uplatnit i další položky. Dary, příspěvky na penzijní připojištění, životní pojištění či úroky zaplacené za hypotéku. Ke každé z položek nezapomeňte doložit mzdovému oddělení odpovídající dokumenty.

Poměrně málo známý daňový odpočet je sleva pro dárce krve a kostní dřeně. Za každý krevní odběr si můžete z daňového základu odečíst 3000 Kč. Za darování kostní dřeně je to dokonce 20 000 Kč. Doložit tyto skutečnosti stačí potvrzením od zdravotnického zařízení. Daňové odpočty u dárců samozřejmě nejsou hlavním motivem pro jejich jednání. Na druhou stranu stát tímto gestem dává najevo, že je každý dárce pro společnost velmi prospěšný. Pokud se vás to týká, určitě tuto slevu nezapomeňte uplatnit.

Mzdová kalkulačka přehledně vypočítá daňové úlevy pro zaměstnance v klasickém pracovním poměru. Pokud jste zaměstnaná například na Dohodu o pracovní činnosti nebo pracujete na sebe jako OSVČ, mohou pro vás být užitečné například novinky týkající se výše záloh v roce 2020.