Tak mám to změnit nebo ne?

Tak mám to změnit nebo ne? Zdroj: iStock.com

Chci změnu, ale bojím se. Jak naložit se strachem?

Máte přesnou představu, co byste ve vašem životě chtěla dělat jinak, ale víte, že to nebude snadné. A tak vyčkáváte. Tušíte, že si tím možná brzdíte svůj život, ale změny se prostě bojíte. A my víme, že nejste sama, a také víme, co s tím!

Kámoši vyrážejí na lyže do Rakouska. Taky byste jela, jenže je to cizina, větší rizika, 6 hodin cesty, navíc byste musela oprášit němčinu a co kdybyste onemocněla! Nebude nakonec stejná chata na českých horách se stejnýma kámošema lepší? Nic nového sice nepoznáte, ale budete v klidu. A co je víc?

Čeho se bojíte, to dělejte

Ke změnám nás motivuje většinou touha nebo strach. Přičemž strach zde hraje dvojí roli: Někdy nás obava z možné budoucnosti dokope k nějaké změně, někdy ale naopak strach zvítězí nad výše zmíněnou touhou a k žádné změně nedojde.

Průkopník v oblasti osobního růstu Dale Carnegie na to měl jednoduchou odpověď: „To, z čeho máte strach, dělejte neustále. Jen tak svůj strach překonáte.“ Se strachem prostě nemůžete bojovat jinak, než že si ho budete po malých dávkách ordinovat. Je to taková emoční posilovna a postupně si na něj začnete přivykat.

Takže pokud chcete změnu a bojíte se, nejdřív zjistěte, čeho přesně. Napište si seznam: Bojím se mluvit s cizími lidmi, jezdit večer autem, být nepřipravená na poradu a improvizovat. A každý týden něco zkuste překonat. Zkuste tím výtahem sjet jedno patro, na poradu se připravte jen ledabyle, zkuste vyrazit na výlet a řídit víc jak dvě hodiny. Překonávání strachu si servírujte po dávkách.

Zjistěte si informace

Lidé mají rádi věci pod kontrolou a změna je vlastně takový krok do neznáma. Co mi to přinese? Zvládnu to? Nevíme, a tak se bojíme. Možná chcete změnit práci a jít tak trochu mimo svůj obor, ale váháte. Zkuste si předem zajít na nějaký workshop. Získejte informace, prozkoumejte neprobádanou oblast a uvidíte, že si upevníte půdu pod nohama a budete připravenější na další novinky a změny.

Smiřte se s neúspěchem

Tak jste si vyzkoušela dávkovat překonávání strachu, vyrazila jste směr dálnice, ale těsně před nájezdem jste zas zahnula na svou prověřenou silnici a domů jela zas o půl hodiny déle. Nevadí. Tak zítra to zkuste znovu. Na poradu jste se nepřipravila a byl to trapas. Nebo jste tu práci tedy změnila, ale po měsíci jste zjistila, že to byla chyba. I když se věci nepovedly, i tak si z nich můžete něco odnést. A hlavně jste zjistila, že svět se nezbořil, a víte, že to příště můžete udělat líp.

Mluvte o svém strachu

Protože najednou zjistíte, že nejste jediná, kdo se bojí. Zjistíte, že se kolegyně bojí tak jako vy chodit do nového prostředí, a proto nikdy nevyrazila sama na kurzy malování, o které by tak stála. Ale už s tím začala bojovat a může vás namotivovat svým pozitivním přístupem. Nebo vyrazíte spolu. Nebo vám sdělí příběh člověka, který řešil stejný problém, a jak se s ním popral. Pro vás to bude inspirace, nově otevřená možnost, jak bojovat. Takže se svěřte a cesta ke změně bude jednodušší.