Ani jedna důležitá myšlenky mi neunikne

Ani jedna důležitá myšlenky mi neunikne Zdroj: iStock.com

Chcete zlepšit paměť, pozornost a být kreativní? Pište si poznámky jako úspěšní lidé

Zajímavá kniha, úryvek v článku nebo nápad, který se vám zrodí v hlavě při jízdě do práce. Jak s takovými informacemi nakládáte? Uděláte si někam poznámku, nebo vše necháte odejít, jak přišlo? Úspěšní lidé doporučují dělat si poznámky. Proč? V čem vám to prospěje?

Psaní poznámek toho, co se vám líbí, co vás zaujalo či napadlo, je jedním z klíčů k úspěchu mnoha podnikatelů na vysoké úrovni. Pokud si dle nich z něj uděláte zvyk, čeká vás odměna v podobě lepších rozhodnutí, zvládnete lépe řešit problémy, budete více kreativní, zlepšíte paměť a produktivitu. Jak je to možné?

Psaním poznámek dokážete propojit související myšlenky a nápady, a tím lépe vizualizujete své cíle a vize. Richar Brandson, známý britský podnikatel a miliardář, majitel značky Virgin, jež zahrnuje přes 400 společností, bere psaní poznámek jako činnost, která jde ruku v ruce s úspěchem, a sám se řídí heslem „Když vás volá inspirace, musíte ji zachytit.“ Podobného smýšlení byla a je řada úspěšných lidí jako Ernest Hemingway, Mark Twain, Pablo Picasso, Bill Gates, Sheryl Sandberg, J. K. Rowling, Bruce Springsteen nebo Aaron Sorkin, jež by bez svých poznámkových bloků nebyli tam, kde jsou. Ale i oni se to museli naučit a vytvořit si z této činnosti zvyk.

K jeho zavedení budete potřebovat hodně disciplíny, ale jakmile si proces zaznamenávání osvojíte, bude pracovat pro vás a přinese obrovské výhody. Kdo má rád papírovou formu, může si při sobě nosit malý blok, kam si vše zaznamená, někdo využije poznámkový blok ve svém telefonu nebo složku v počítači. Najděte si jedno místo, kde vše uchováte. Je jen na vás, zda si budete psát jednoslovná hesla, či dlouhé věty, něco si namalujete, či si vytvoříte odkaz. Nejpozději do dvou dnů si poznámky projděte a využijte, co jde, a pracujte s nimi. Business kouč Mark Pettit, podporující ambiciózní podnikatele a firmy, který koučuje úspěšné lidi, doporučuje psaní poznámek právě z těchto důvodů.

Osvobodíte se od přetížení informacemi

Máme tolik věcí, které v naší mysli běhají naráz, takže je snadné ji zahltit. Proto si zapište všechny své myšlenky, obavy, seznamy úkolů, dokud nepocítíte, že vaše mysl je zklidněná. Pak si označte důležitost jednotlivých poznámek a vytvořte si pořadí dle důležitosti, urgence či souvislosti s tím, čemu se právě věnujete.

Uděláte ze sebe lepšího posluchače

Když se věnujete poslechu, ať už na schůzce, na semináři nebo na setkání s přáteli, váš mozek je naladěn tak, aby si informace zaznamenával a pamatoval si je. Avšak spíše než zběsilé zapisování všeho si udělejte poznámku jen tehdy, cítíte-li, že je daná informace důležitá, chcete si ji zapamatovat či si ji rozvinout po svém. Tím se budete moci více věnovat poslechu.

Proměníte nápad v realitu

Když si zapisujete poznámky, stane se něco téměř magického. Slova nabývají nové síly a pomáhají vytvářet nová spojení a nápady. Psaní poznámek jen kvůli zaznamenání vám ve skutečnosti nepomůže. To, na čem opravdu záleží, je přeměnit poznámky na nápady, které lze využít.

Vyladíte svou mysl

Když se zapisování poznámek stane zvykem, začnete automaticky cítit potřebu dělat si poznámky během schůzek, networkingů, seminářů a workshopů atd. A jednoduchá poznámka nebo nápad se můžou proměnit v něco mnohem většího.

Udělá z vás efektivnějšího čtenáře

Ať už čtete knihu pro osobní nebo pracovní rozvoj, psaní poznámek vám pomůže k udržení pozornosti a schopnosti zachovat si důležité citace, procesy nebo techniky myšlení. Můžete si zajímavou pasáž podtrhnout či ohnout roh stránky, ale vytažení klíčových prvků z knihy a jejich zpětné čtení vám dají příležitost přemýšlet o dané věci hlouběji nebo poukáže na způsoby, jak je využít ve svém podnikání a životě.

Vylepšíte si paměť

Lidé mají tendenci zapomenout téměř 40 % nových informací během prvních 24 hodin od jejich čtení nebo poslechu. Efektivní psaní poznámek vám může pomoci uchovat a načíst téměř 100 % informací, které obdržíte. Když si píšete poznámky rukou, píšete a organizujete, což nutí vaše myšlenky zpracovávat informace hlouběji.

Pomůže lépe organizovat myšlenky

Jednou z výzev, kterou lidé mají při psaní poznámek, je umět je uspořádat tak, abyste se k nim mohli později vrátit. Samotné psaní nestačí. Musíte si znovu prohlédnout poznámky a spojit důležité informace ve vaší mysli. Pokud jsou poznámky napsané všude kolem vás na mnoha papírech, půjde to obtížně. Chcete-li tento proces zjednodušit, můžete si všechny své poznámky uchovávat na stejném místě, zachovat stejný formát a kontrolovat je každý týden nebo čtrnáct dní.

Vylepšíte svou pozornost

Když s sebou máte blok a pero, stanete se aktivnějším a zapojujete se do svého prostředí. Jste vnímavější k nabídkám, důležitým sdělením, zajímavým nápadům a snadno je zachytíte. Poté je můžete třídit, organizovat a rozvíjet.

Trénujete, abyste zachytili pouze to, na čem záleží

Není nutné si zapisovat vše. Stane-li se ze zapisování poznámek zvyk, budete stále připraveni, ale už jen pro to, abyste si zaznamenali to nejdůležitější, klíčová slova a nápady, na kterých můžete opravdu stavět a rozvíjet je.

Pomůže dosáhnout cílů

Řada studií ukazuje, že proces psaní poznámek pomáhá lidem zlepšovat učení a dosahovat jejich cílů. Protože tomu, co píšeme, jsme mnohem více oddáni než tomu, co říkáme. Zkrátka co je psáno, to je dáno a nezapomenuto.