...

... Zdroj: iStock.com

Chcete lepší verzi sebe sama? „Hekněte” si ji!

Kdo je hacker, ví asi každý z nás. Ale kdo jsou takzvaní biohackeři? Hacker se pokouší vloupat do počítačového nebo síťového systému násilím, ilegálně, s cílem ho poškodit nebo zneužít. Biohacker se naopak snaží nabourat do vlastního těla a mysli, a to způsobem, aby ho změnil v pozitivním směru, aby takříkajíc vytvořil nejlepší verzi sebe sama. Sebeupgrade.

Nikdy jsem nenavštívila žádný seminář na sebezdokonalení. Ba co víc! Nikdy jsem nepřečetla ani žádnou self-help knihu. Dělá mi obrovský problém nastudovat si návod na používání kávovaru, natož pak návod na život. U obojího většinou volím cestu pokus omyl. Ale je tu řada lidí, kteří se ve svých životech snaží pohybovat takřka vědeckým způsobem. A jednou z takových skupin jsou právě biohackeři, kteří usilují o to, vlastními silami maximalizovat svůj fyzický i mentální potenciál až na hranici těch nejzazších limitů.

Věčná touha po zdokonalení

Na úvod je třeba zmínit, že ačkoli termín biohacking zní velmi novátorsky, zas až taková převratná novinka to není. Touha po zlepšení sebe sama je stará skoro tak, jako lidstvo samo. Hranice inteligence a poznání se snaží vědci, badatelé a filozofové posunout, co lidé začali rozum brát. Objevovat svou mysl prostřednictvím meditace a duchovních cvičení se snaží různé náboženské a jiné duchovní systémy už tisíce let. Stejně tak profesionální sportovci se svými týmy pracují na tom, jak posouvat schopnosti svého těla v těsné spolupráci s mentálním nastavením a lámat doposud nepřekonané sportovní rekordy. Co je tedy na biohackingu nového?

Zapojte moderní technologie

Biohacking se dá považovat za určitý druh životního stylu, který staví na efektivitě a individuálním přístupu. Zkoumá, co konkrétnímu člověku a jeho specifickému typu nejvíc vyhovuje. A biohacking není jen o těle, patří sem i oblast mentálního zdraví. Nedílnou součástí biohackingu je zpětná vazba. A k získání zpětných dat biohackeři používají jak tradiční, tak i moderní techniky a technologie.

Kromě toho, že biohacking sází pro nastartování kýžené fyziologické změny na svatou trojici ve znamení kvalitní výživy, spánku a cvičení, tak do studování vlastního těla a jeho reakcí zapojuje i moderní technologie, jako jsou různé fitness náramky, prsteny a další „snímače“, kterými můžeme vybavit své tělo. Tyhle novodobé vychytávky umějí měřit například srdeční variabilitu, tělesnou teplotu či spánkové cykly. Na základě vyhodnocování těchto dat a zjišťování toho, co je pro tělo nejoptimálnější, aby jelo nejméně na sto dvacet procent, pak biohackeři upravují svůj jídelníček, spánkový rozvrh, vybavení ložnice či načasování pestré škály fitness aktivit a regenerace.

Nestačila by nám taková verze sebe sama, která by měla sem tam i nějakou tu šmouhu?

Co je to za lidi?

Kdo jsou ti, kteří biohacking zapojili aktivně do svého života? Usilování nahodit sebe sama na maximální výkon je příznačné pro muže a ženy s vysokými ambicemi. Biohacking také znamená systematické analyzování a vyhodnocování dat, která nám přicházejí z vlastního těla a mysli, hodí se tak pro lidi, kteří mají rádi kontrolu, a to i nad svou energií, zdravím a výkonem. Mezi biohackery se vyskytuje také dost těch, kterým jejich tělo načas vypovědělo službu, prošli si vyhořením a celkovým kolapsem organismu. Na cestu biohackingu se vydali poté, co si prošli zklamáním, když hledali pomoc například v klasické medicíně.

Tělo i mysl si biohackeři mění „svépomocí“ – upravují a vylaďují si je v domácím prostředí na základě vlastního sebezkoumání, s přesvědčením, že nejlepším expertem si je člověk sám. Není tak potřeba, a může být dokonce kontraproduktivní, předávat moc nad svým tělem a myslí lékařům či jiným autoritám. Jsou to lidé, kteří na základě vlastních experimentů, dlouhodobě a systematicky vytvářejí pořádek z chaosu.

Nikdo není dokonalý

Techniky biohackingu

VÝŽIVA – kvalitní potraviny a nutričně výživná jídla, půst jako očista nejen fyzická, ale i mentální.

SPÁNEK – tipy na zklidnění mysli před spaním, faktory, které ovlivňují délku a kvalitu spánku.

POHYB A CVIČENÍ – správné načasování tréninku, například doba 12.00–14.30 je nejvhodnější pro aerobní aktivity, protože naše koordinační schopnosti jsou na vrcholu.

MEDITACE A FLOW – doporučuje se alespoň 5 minut denně.

KRYOTERAPIE – krátký pobyt (2–3 minuty) při velmi nízkých teplotách (–110 až –150 °C) zvyšuje tělesnou kondici a odolnost.

SPOJENÍ S PŘÍRODOU – prostřednictvím bosé chůze apod.

PŘÍRODNÍ PROSTŘEDKY – například nootropika, která mají zlepšovat fungování mozku.

ZAZNAMENÁVÁNÍ BIOMETRICKÝCH DAT – třeba fitness náramky, prsten Oura Ring – měří srdeční variabilitu, tělesnou teplotu a spánkové cykly, výsledky a data pak lze dále analyzovat.

Jednou z hvězd biohackerské komunity je Američan Josiah Zayner. Má doktorát z biochemie a biofyziky z Chicagské univerzity. Sám sebe zkusil přetvořit v lidskou medúzu. Do DNA si vložil gen, po kterém rostou svaly, a svoje buňky zkoušel upravit tak, aby mu ztmavla kůže. Transplantoval si cizí exkrement, aby si zlepšil trávení. To všechno ve své laboratoři, kterou si postavil doma v garáži. Na internetu provozuje e-shop, ve kterém kromě jiných produktů můžete pořídit experimentální sady, jako je ta se jménem „Nechte kvasinky rozzářit“ nebo začátečnický set „Vytvořte si doma nová antibiotika“.

Josiah Zayner, rock star biohackingu

Další skvělé články najdete v novém vydání časopisu Moje psychologie. Kupte si ho v naší on-line trafice iKiosek.cz! Dnes objednáte, zítra už ho máte ve schránce. A doprava je zdarma.

.
. | Zdroj: Archiv Mojí psychologie