Petra Plemlová

Petra Plemlová Zdroj: archiv Petra Plemlová

České podnikatelky a jejich uvědomělé Vánoce. V duchu eko, bio, zero waste

Všechny mají své podniky založené na ohledu k přírodě, lásce k ruční práci, minimalismu, kvalitních materiálech a osobním příběhu. Vánoční přípravy a samotné Vánoce však přírodě a člověku dávají pěkně zabrat. Hromada papírů, obalů, nákupů, zbytečných dárků a stresu. Podléhají i tyto ženy klasickému vánočnímu shonu, nebo dělají Vánoce jinak, uvědoměle?

Položily jsme jim jednoduché otázky: Jak řešíte Vánoce z pohledu udržitelnosti? Lze to vůbec? Jak nakupujete, balíte, vaříte a jíte?

Kamila Boudová, zakladatelka SLOU Days

Dekoracemi to začíná. Už od léta pokukuji kolem, co se kde válí za materiály. Letos jsme nasbírali dost labutích peříček v parku, takže téma mám letos jasné a bílá peříčka nám už teď zdobí lustr v ložnici. Loni to byly ořechy a předtím kytičky z trubiček od toaletního papíru nastříhaných na proužky. Už jsem si také natrhala jmelí pří výletu na venkov a brzy pojedeme do lesa pro větvičky na věnec.

Oficiální dohoda s rodinou je, že si dárky nedáváme, ale mám pár nápadů na dárky, které mohu snadno vyrobit a které budou rozzařovat tváře mých blízkých po celý rok. Dárky kupuji v průběhu celého roku, pokud vím, že někdo něco potřebuje. Třeba teď vím, co se mamince rozbilo za kuchyňské náčiní. Když nevím, po čem touží někdo, komu bych dárek dát měla, řeším to buď knihou, společnými fotkami v rámečku nebo klasikou –jídlo, svíčky, všechno bio a v nějakém originálním recyklovaném obalu ozdobeném větvičkami ze sousedovic živého plotu. Místo stužky pářu svetr, abych měla dárky čím převazovat.

Článek pokračuje na další stránce!

Pokračování 2 / 9

Zuzana Náhlíková, majitelka eshopu s handmade zbožím pro děti české výroby Vally.cz

Každý rok kupujeme stromeček v květináči, který na jaře zasadíme na zahradě a příští Vánoce stromeček zdobíme venku. Jen nevím, co bude za pár let, zřejmě budeme muset sázet stromky někde tajně v lese.

Dárky si nejčastěji nadělujeme ty zážitkové. Rádi poznáváme nová, zajímavá místa. Jelikož máme desetiměsíčního chlapečka, který velice nerad cestuje, volíme pouze blízké okolí. Momentálně nejčastěji projíždíme hotely v Polsku, jelikož bydlíme u polských hranic. Horské polské vesničky nás okouzlily jak malebností, tak pohostinností místních lidí. Pak samozřejmě milujeme handmade výrobky, které pod stromečkem nesmí chybět.

Vally Toys
Vally Toys | Zdroj: archiv Zuzana Náhlíková

S manželem jsme spolužáci ze základní školy, takže jsme stejně staří a máme rádi Vánoce takové, jako je známe z domova. Stromeček musí mít spousty barevných baněk, tvarů a nesmí chybět typické stříbrné řetězy a prskavky. Zkrátka co nejbarevnější stromek, který nemůže být v dětských očích nikdy přeplácaný. Přes den se snažíme vydržet bez jídla a večer se podává klasika, hrachová polévka a kapr s bramborovým salátem, masové řízky. Pstruhy a podobné neuznáváme.

Pokračování 3 / 9

Ilona Bittnerová, majitelka obchodu Maluna.cz

Vánoce slavíme vždy o 2–3 dny dříve na Slunovrat, čímž se mimo jiné vyhneme všeobecnému závěrečnému šílenství. Jako stromeček používáme větev ze stromu, který má mamka na zahradě – je tak velký a hustý, že to pak vypadá jako stromek. Ozdoby máme roky ty stejné, nepamatuji se, že bych kdy nějakou koupila. Některé jsou tak oblíbené, že se předháníme, kdo je letos pověsí. Od dětství jsem zvyklá pěkné vánoční papíry složit a za rok zase použít. Moje dcera také rozbaluje opatrně, rok od roku se v tom zlepšuje. A samozřejmě si dárků nedáváme hromadu. Dceři zabalím i praktické věci jako novou sukni nebo punčošky, něco do školy a třeba i nějakou knihu, i když hodně využíváme spíše knihovnu. S partnerem si vyměňujeme pralinky, fotoknihu, stolní hru... A pro prarodiče už je klasika fotokalendář s vnučkou a nějaká kvalitní kosmetika. Čokoláda a voucher na masáže zas pro kamarádky. Ráda dávám dárky, které se s radostí spotřebují.

Pokračování 4 / 9

Petra Plemlová, majitelka Unuo.cz a Unuodesign.cz

Posledních pár let balím dárky jen do přírodního balicího papíru a zavazuji saténovými stuhami, které si každý rok po vzoru našich babiček vyžehlím. K Vánocům samozřejmě pro mě patří přírodní stromeček z prořezů myslivce a dětem kupuji stále měkké dárky, protože si myslím, že oblečení není běžná věc, ale mělo by být dětmi vnímáno jako vzácné. Děti letos dostanou ručně šité spacáko-deky, dcerka v podobě ocasu mořské panny a syn žraloka. Letos šijeme vlastní látkové baňky (perfektní všude tam, kde se pořád něco rozbíjí), kapsičky na adventní kalendáře, které nahradí jednorázové celofánové a lze je použít opakovaně. A taky letos máme látkového kapříka mazlíka, který má nahradit kupovaného kapra (mnoho rodin tradičně kupuje dva živé, aby děti toho jednoho zase pustily, ovšem jejich osud nebývá dobrý).

Pokračování 5 / 9

Vendula Stoklásková, majitelka stoclass.com

Každoročně se snažím přistupovat k Vánocům s rozmyslem, i když to jsou svátky hojnosti a štědrosti. Dekorace domů i do obchodu dělám sama. Před začátkem adventu zajdu do lesa, kde posbírám různé spadané větvičky, šišky, a podle toho co najdu, vytvořím věnec, nebo kytici, která pak může fungovat i jako vánoční stromek. Loni jsem náhodou den před Štědrým dnem objevila v bazaru obrovské skleněné vánoční koule. Na “stromeček” jsem použila jen je a vypadalo to nádherně. Další dekorace každý rok “recykluju”, a jelikož uznávám minimalismus a nadčasovost i v tomto, bohatě mi to stačí. I když letos mám v obchodě nové ozdoby z tradiční sklářské manufaktury v Podkrkonoší, takže si možná přeci jen něco nového pořídím (tyto jsou navíc skvělé v tom, že je můžete v podstatě použít celý rok, protože mají různé geometrické tvary a vypadají hezky i jako solitérní kousek).

Dárky vybírám vždy prakticky, dělám si už během roku poznámky, co by kdo chtěl, a před Vánocemi se mi seznam náramně hodí nebo když někam cestuji, obyčejně místo klasických suvenýrů vozím klidně i v létě vánoční dárky. Samozřejmě myslím na to, aby obdarovaní měli z dárku radost. Dárky balím do jednoduchého balicího papíru a dozdobím třeba jen snítkou jmelí. U jídla ale bývám trochu neřízená – miluju tradiční rybí polévku od maminky a smaženého kapra (kterého samozřejmě nejlíp umí můj táta) s bramborovým salátem. A linecké cukroví nesmí chybět, toho bych se ujedla.

Pokračování 6 / 9

Barbora Bartošová, ekonomka a majitelka i Decente.cz s ručně šitými textilními obaly na knihy

Na Vánoce se tak, jako každý rok, velmi těším. Je to jedno z mála období v roce, kdy si konečně vydechnu od nelítostného pracovního tempa. Snažíme se s manželem trávit co nejvíce času s dětmi a rodinou. Letošní rok bude pro nás trochu jiný než ty předchozí, premiéru bude mít bezlepkové cukroví a také jiná skladba jídelníčku. Protože se musíme obejít bez mléka a lepku, tak hodně experimentuji se surovinami. Zařadila jsem do našeho jídelníčku hodně ořechů, ryb, zeleniny a ovoce. Nové stravování beru jako výzvu a snažím se si ustálit nový zdravý životní styl.

Ručně šité obaly na knihy Decente.cz
Ručně šité obaly na knihy Decente.cz | Zdroj: archiv Barbora Bartošová

S dcerou začneme pečením a zdobením perníčků. Určitě plánujeme nákup živého stromečku, který, až to počasí dovolí, vysadíme do naší zahrady. Zdobíme ho perníčky a nesmí chybět ani ručně šité bíločervené ozdoby, slaměné ozdoby a několik nádherných čirých ozdob od našich českých sklářů.

V poslední době jsem si oblíbila balení dárků do papírových taštiček. Nejraději mám ty obyčejné z hnědého papíru. Někdy je přizdobím jednoduchými razítky nebo třeba vystřiženou papírovou vločkou. Místo “uší” provléknu textilní stužky a dozdobím je větvičkou nebo perníčkem.

Pokračování 7 / 9

Kateřina Soukupová, majitelka KS Textile

Před Vánoci mám nejvíc práce, takže domácímu shonu – úklidu, leštění bytu a přípravám moc nedám. Jedinou výjimkou je adventní věnec. Ozdobičky na stromku máme ještě z mého dětství, i když jsem jich už dost porozbíjela. Vyzkoušeli jsme jednou i ozdoby slámové, ale nakonec jsme se vrátili k blyštivým koulím. Většinou již od léta nenápadně zjišťuji, co kdo „nutně“ potřebuje anebo by rád měl. Některé dárky tak mám již od září. Vybírám je většinou u kamarádů, kteří vytvářejí zajímavé věci – porcelán, knížky, drobnosti-radosti. Dárky balíme do klasického papíru, máme schované i kousky z minulých let a do těch dobalujeme dárky, když nově nakoupený balící papír dojde. Jeden rok jsem balila dárky do baličáku, který jsem pokreslila fixami.

Mamka peče úžasné cukroví a vaří skvělou rybí polévku a to mi ke štěstí stačí. Jsem nejradši s nohama nahoře, nic nedělající, přejídající se cukrovím, sledováním pohádek a prohlížející si nové knížky.

Pokračování 8 / 9

Iveta Fotr Hejtyková, Regional Marketing Manager – Tiens.cz

Na Vánoce se připravuji začátkem listopadu. Takovým startem toho všeho je pečení cukroví. Nepřeháním to, nesoutěžím v množství ani v druhu cukroví, snažím se o tu zdravější, tudíž i hutnější variantu. Raw receptů je na internetu dost. Dospělé členy rodiny obdaruji doplňky stravy, čaji a poukazy. Tím si plním i to své přání, aby byli všichni vitální a plni energie. Dětem nadělí Ježíšek to, oč si napsaly, tedy v rámci možností. Balení dárků moc neřeším. Hezké zdobné papírové tašky schovávám a využívám později, ale třeba zabalit cepín nebo lano není jednoduché a něco není třeba balit vůbec. Dekorace, jako jsou ozdoby z perníčků, vánoční svícny a věnce, vyrábíme s dětmi společně. Vánoční večeře zůstává tradicí, tj. kapr, salát, polévka a stůl nazdobený cukrovím.

Pokračování 9 / 9

Jana Štumpová Konicarová, homeopatka, zakladatelka Kantu.cz

Kvůli mé práci je předvánoční čas velmi hektický. Snažím se tedy maximálně omezit materiální stránku shánění dárků a mou energii s tím spojenou. Ráda dávám ty, které jsou osobní a udělají lidem radost. Mé děti odmalinka píší dopis Ježíškovi a na jeho výzvu jsou jejich přání omezená na 3 kousky. Také dospělým ráda vybírám něco, co potěší, finanční nákladnost přitom není kritériem, aby to byl dobrý dárek. Ten by měl pohladit na duši toho, kdo ho dostane, i toho, kdo ho daruje. Pak je to ten ryzí pocit sdílené radosti.

Vždy mě neskutečně bavila všechna ta krása okolo – to, že vyzdobíme náš domov, maminka vytáhla nóbl porcelán po babičce, všichni se oblékli do slavnostního, celá atmosféra je pro mě velmi důležitá a stojí za veškeré úsilí s tím spojené. Peču (i když posledních pár let výhradně po nocích) aspoň pár tradičních rodinných receptů cukroví a den před Štědrým večerem i voňavou vánočku (to, že v ní není cukr a je ze špaldové mouky, v rodině moc nehlásím a všem chutná). Podobně jako když vyrábím mé produkty Kantu, to pojmu jako čas poslouchat u pečení inspirativní rozhovory, takže před Vánocemi většinou stihnu dohnat všechny zajímavé lidi na Cesty k sobě, You Tube a Ted Talks (noci jsou koneckonců před Vánocemi dlouhé).